Gyoza, fyra årstider i vegoköket & tävling

Gyoza ska ni strax få ta del av,  men först en Tävling ( DETTA ÄR ETT SPONSRAT INLÄGG ) Vinsten 2 ex av Fyra årstider i vegoköket. En bok som kan göra både ens vardag enklare & lite roligare.  Hela 134 olika recept indelat på 4 årstider. Recepten står Pia Hall för som är receptutvecklare åt  Tidningen Hälsa en månads tidning från Egmont Publishing som även har givit ut denna bok.  

Nu kan du vinna boken & få massa ny inspiration

 

Med boken vill vi visa hur okomplicerat det kan vara att laga grönt och att vego passar för alla tillfällen. Den är också tänkt som en inspirationskälla – både för de som är nyfikna på vegomat och för hängivna vegetarianer som vill utöka sin repertoar. PIA HALL

 

 

För att vinna ett ex av boken så ska du följa @grontvarjedag på Instagram, dela & sedan lämna en kommentar under min bild där jag lagt upp boken.

 

Här bjuder jag på ett litet smakprov från boken

Det var inte lätt att väljaren till slut föll valet på dessa små knyten.

 

Gyoza är gott & inte så krångligt att göra själv

Gyoza är små japanska degknyten som man fyller med något gott, steker & sedan kokar/ ångar under lock i några minuter. Vanligtvis så är det ju fläsk i dessa knyten men här blir det ju självklart vegetariskt.  Jag valde att göra egna degplattor för att de skulle vara glutenfria. Det går självklart att köpa färdiga degplattor i en Asiatisk butik! Men de glutenfria blir verkligen lika bra!

fyraarstider-i-vegokoket-0324

Recept:

GYOZA DEG ( V+ GF )

 • 120 gram vitt klibbris mjöl
 • 60 gram rismjöl
 • 1/2 tsk Xzantgummi
 • 125 gram vatten kokande
 • 1 tsk rapsolja
 • nypa salt

Blanda de torra ingredienserna, häll på kokande vatten & oljan. Blanda ihop allt fort, låt degen sen svalan något. Knåda sedan degen tills den är elastisk & formbar. Gör en spole & skär i ca 17 bitar. Lägg bitarna under plast & kavla ut var och ett mellan två bakplåtspapper. Stansa ut rundlar med en utstansade som mäter ca 6 cm. Lägg plattorna sida vid sida i en plastpåse som ligger på plant underlag.

GÖR FYLLNING

FYLLNING ( V + GF )

 • 150 gram tunt strimlad vitkål
 • 1 grovt riven morot
 • 150 gram sojafärs
 • 2 cm riven färsk ingefära
 • 2 msk  Japansk soja/ tamari
 • 1/2 röd chilifrukt ( jag tog en hel )
 • 1 msk rapsolja
 • smaka av med salt ( stod inte i recept )

 

Fräs kål, morot & sojafärs i pannan, när färsen är genomstekt, tillsätt riven ingefära, soja & hackad chili. Rör om ordentligt & smaka av med salt.

Rör ihop en sås att doppa knytena i

 

SÅS ( V+GF)

 • 1/2 dl tamari
 • 3 msk risvinäger
 • 1 tsk sesamfrön

 

Blanda ihop såsen.

fyraarstider-i-vegokoket-0342

GÖR DEGKNYTEN

Lägg en degplatta på ett plant underlag & lägg på en tsk fyllning på ena halvan av cirkeln. Ha en blöt trasa vid sidan av som man fuktar fingrarna med & börja nypa ihop kanterna så knytet blir en halvmåne.

Gör så med samtliga av alla degplattor. Hetta upp olja i en stekpanna & stek dem på båda sidorna tills det fått lite färg. Detta behöver göras i två omgångar eftersom inte alla får plats samtidigt i stekpannan.

Häll sen på ett par dl vatten, sänk värmen & sätt på locket. Låt dem koka i ett par minuter.Ta av locket, dra pannan från värmen & låt dem stå i någon minut. Lyft sen över dem på ett serveringsfat.

 

OBS: jag testade även att koka hälften av dem i en  ångkokare av bambu. Det fungerar lika bra båda sätten.

fyraarstider-i-vegokoket-0341

 

fyraarstider-i-vegokoket-0334

Så vill ni ha chansen att knipa ett ex av denna fina bok så in på min Instagram; följ, lika & lämna en kommentar under bilden på boken! TÄVLINGEN AVSLUTAS DEN 24/11 kl 12.00.

Ha en fin Torsdag<3

// TINA