en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Kladdkakans dag - Måste man fira alla olika matdagar?

Kladdkakans dag - Måste man fira alla olika matdagar?

Kladdkakans dag ... måste man fira alla olika dagar med mat & dessert i fokus? Nej inte nödvändigtvis, men hallå kladdkakan har verkligen en speciell plats hos oss här i Sverige. Har jag rätt eller fel?

kladdkakansdag-0290
kladdkakansdag-0290

Det fina med en kladdkaka är att den går fort att göra & kräver få ingredienser.

Kladdkakans resa började på 70 talet!

Mia Öhrn som får anses vara vår nutida proffs på kladdkaka har sagt i en tidigare interjuv i ICA Buffé

Vem kom på receptet till kladdkakan? 

− Den mest troliga förklaringen är att matskribenten Margareta Wickman som jobbade på Veckojournalen åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang i anslutning till en loppis i Paris. Hon lyckades få receptet och genomslaget blev enormt när det publicerades i tidningen i slutet av 1970-talet. Det hade knappt funnits en sådan kladdig och god kaka tidigare!

Kladdkakan är en klassiker i de flesta hem! Nog har den gjorts om ett dussin gånger men lika fullt en klassiker!

kladdkakansdag-0297
kladdkakansdag-0297

Ja kladdkakan får vara lite tung och kompakt för att den ska bli kladdig.....

Går det att göra en kladdkaka utan vetemjöl, socker & ägg.....

YES det går, här kommer mitt recept.

Recept:

KLADDKAKA ( V+GF )

15 cm rund springform

  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 dl smält kokosolja ( biofood utan smak)
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 chia ägg ( 2 msk chiamjöl & 6 msk vatten)*
  • 4 msk Oatlys imat fraiche
  • nypa flingsalt
  • 3 msk vatten
  • 25 gram hackad 70 % choklad ( vegan)

Börja med att vispa ihop 2 msk chiamjöl & 6 msk vatten, ställ åt sidan att svälla i ca 10 minuter.  Tillsätt sen socker, smält kokosolja, äppelcidervinäger & mat fraîche, vispa ihop allt med en ballongvisp. Blanda alla torra ingredienser. Rör samman det torra ingredienserna med de blöta. Rör sist i vatten till en tjock & jämn smet. Hacka chokladen och vänd ner i smeten.  Olja en form som mäter ca 15 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda i ca 20 – 25 minuter på 175°C längst ner i ugnen.

När kakan är klar låt den svalna för att sätta sig & servera sen med växtgrädde.

Chiamjöl är perfekt när man gör Chiaägg. Vanligtvis så brukar man blanda frön med vatten för ändamålet. Jag hade en burk Chiamjöl som jag fått i en NU3 box och som jag helt glömt av. Men jag ville testa hur det fungerar och det blev verkligen bra resultat!

Det går givetvis att mala/ mixa fröna till mjöl (det är lite svåra att mala) eller bara blanda frön med vatten för att göra kakan.

kladdkakansdag-0300
kladdkakansdag-0300

Sugen på mer Choklad?

Snabb banan & chokladkaka

Raw chokladkaka

Det var allt för idag!

Hoppas ni funderar på något gott med kål.....;))

Godkväll // Tina

Matbloggspriset & veckan som gick

Kål är tema för månadens gröna