en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Kål är tema för månadens gröna

KÅL, familjen kål blev alltså denna månadens TEMA. I mitt tycke en riktig favorit, som har många användningsområden. Kål är nyttigt, tåligt & framför allt gott!  

Jag tar nu alltså över värdskapet denna månad efter Annelie & ska nu försöka axla månadens gröna i lika fin anda som hon & alla de andra värdarna har gjort tidigare.

img_5389.jpg
img_5389.jpg

Bilden ovan är från Zetas höstmarknad i Oktober. Se bara hur resligt & fint kålen reser sig ur krukan.....

Nu är ju inte kål bara "trendig" grön eller svart kål, utan det finns ett helt gäng fina kompisar. Jag tycker detta tema blir kanon, för den har bredd & vi har nu chans att bjuda varandra på lite inspiration inför julen, som precis är runt hörnet.

Först en liten lista; vår mest förekommande kål i butik

  • Broccoli
  • grönkål
  • rödkål
  • vitkål
  • spetskål
  • savoykål
  • blomkål
  • brysselkål
  • svartkål / palmkål
  • kålrabbi

Denna lista är för de som känner att de behöver lite inspiration & idéer. Men här borde finnas något för alla smaker.

manadens-grona-kal
manadens-grona-kal

Kål passar både en gourmé & den som gillar det enkla

När intresset för de gröna ökar så kommer mer & mer expertis som lär ut hur vi bäst tar till vara & tillagar råvaran! Grönsaker får stå för smaken & ska inte sönder lagas eller överkryddas!

Vad bjuder jag själv på som startskott till detta TEMA

Min palett är en alternativ pre jultallrik som blev fantastiskt god! Meatless vegan & glutenfria bollar med sjungande rödkål.

november-manadens-grona
november-manadens-grona

KRYDDIGA VEGGIBOLLAR ( V+GF )

En hel ugnsplåt
  • 1 gullök
  • 1 tetra zetas linser
  • 250 g portabello
  • 2, 5 krm, ca 20 st hela kryddpeppar
  • 1 dl rårismjöl
  • 1 msk lantbuljong
  • 2 tsk sojasås /tamari
  • Salt
  • 2 tsk fiberhusk
  • 3 dl kokt quinoa
  • 1 dl solrosfrön

TIPS: Om man har en matberedare så sätt i ett skivblad som skär tunna pommes. M.a.o inte river, det är viktigt att både lök & svamp är grovt rivet/ hackat.

Hacka eller skär i en matberedare grovt portabello & lök. hetta upp kokosolja med neutral smak alternativt raps/ olivolja i en stekpanna på medium värme. Häll i svamp & lök hacket, rör om hela tiden. peppra ett varv med kvarn.

Häll på soja & rör runt så det ångar av. Tillsätt lantbuljong & kryddpeppar m (mortla eller använd malen ) Rosta i en torr stekpanna solrosfrön.

Skölj linser & låt rinna av, tillsätt linserna till svamp/ lök fräset. Blanda allt & låt allt svalna något. smaka av med salt.

Häll över allt i en matberedare & tillsätt rårismjöl, fiberhusk & solrosfrön pulsa maskinen max 2 - 3 varv. stäng av & skarpa ner från kanterna. Eventuellt pulsa ett varv till. OBS det ska vara grova bitar i färsen. Det får inte bli en slät färs.

Flytta över färsen i en bunke, arbeta in kokt kall quinoa & smaka av med salt.

Ställ färsen kallt i någon timme.

Sätt på ugnen på 200 - 175 °C

Pensla ett bakplåtspapper med olja som ligger på en ugnsplåt. Rulla bollar, lägg på plåten & ställ in i ugnen. Låt gräddas i 25 -30 minuter. Skaka på plåten några gånger så de steker runt om.

Alternativ stek i olja i en stekpanna på spisen i några minuter & låt gå i ugnen ca 10 minuter.

Det ska sedan stå till sig innan man börjar äta dem. Bollarna är perfekta att göra någon dag innan & blir bara godare av att stå till sig över natten. De är grymma kalla på en macka med rödbetssallad kan jag garantera.

november-manadens-grona-0231
november-manadens-grona-0231

RÖDKÅLSSALLAD MED GRANATÄPPLESYRUP!

  • 1/2 normalstor  rödkål
  • 2 msk ekologiska russin
  • 1 msk granatäppelsirap
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • några msk granatäppelkärnor
  1. Riv kålen och lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Torka gärna försiktigt med lite hushållspapper.
  2. Rör samman marinad.
  3. Blanda kål, marinad & russin smaka av med salt & peppar.
  4. Låt smakerna sätta sig.
november-manadens-grona-0214
november-manadens-grona-0214

TOPPING SOLROSKÄRNOR

1/2 dl solroskärnor

  1. rosta solroskärnor i en stekpanna
  2. tillsätt 1 krm malen kryddpeppar & flingsalt.
  3. Valfritt 1 krm sumak

Här kan man krydda på lite mer om man vill & smaka av. Jag höftade & har här skrivit i underkant.Vidare så hade jag späd grönkål på kruka. Den kan man vända ner i rödkålen vid servering eller ha vid sidan av.

Detta bjuder jag på som BIDRAG TILL MÅNADENS GRÖNA I NOVEMBER!

Nu är jag nyfiken på vad ni kommer att bjuda på...... För jag hoppas verkligen ni hänger med

Hur gör vi då!

1)  Den 5:e presenteras en råvara som är i säsong genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring råvaran

2) Låt dig inspireras och laga en egen rätt med råvaran och lägg upp receptet på din blogg eller din Instagram under hashtaggen #månadensgröna.

3) Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e. HOS MIG I UNDER DETTA INLÄGG LÄMNAR NI ER BIDRAG & LÄNK

4) Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.

Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration, men om vi ska prata förhållning så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetarisk”. Sedan är det upp till både receptmakaren och konsumenten vilka produkter som inhandlas och används, t.ex. huruvida ens ostprodukter innehåller löpe eller ej.

 Text lånad från Åsa- Nicklas kokbok

GILLA OSS PÅ FACEBOOK & INSTAGRAM så håller du dig uppdaterad.

Hoppas ni alla får en trevlig & fin helg // Tina

Kladdkakans dag - Måste man fira alla olika matdagar?

Kladdkakans dag - Måste man fira alla olika matdagar?

Jordnötter & dadlar fixar Fredagsgott

Jordnötter & dadlar fixar Fredagsgott