en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Morotsbiffar med tomat & salviasås

Morotsbiffar med tomat & salviasås

MOROTSBIFFAR-MED-TOMAT-SALVIASÅS-1-5-e1483222112436.jpg

Hej på er! Morotsbiffar med en salvia doftande tomatsås är mitt middagstips, vad sägs om det? Om det är något som jag aldrig tröttnar på så är det vegetariska biffar. Det gör jag minst ett par gånger i veckan här hemma. Det kan vara slattar & rester på grönsaker, gryn & baljväxter som  blir biffar. Eller så planerar jag  & förbereder ingredienser genom att förkoka gryn, böner & linser. Bönor på burk kan ju också vara en skön räddare när tiden inte finns.

 

Morotsbiffar till middag

Ja, så gott & läckert. Mina biffar fick gott sällskap av en ugnsrostad tomatsås med smak av salvia. Vill  man sen servera dem med ugnsrostade grönsaker, ris eller pasta är en smaksak. Jag körde på kylskåpsrens & laddade tre plåtar med klyftade rot & kålsorter som jag bara vände i lite olja, salt & peppar. 200 °C  i ca  25 - 30 minuter.

 

morotsbiffar-med-tomat-salviasas

 

MOROTSBIFFAR ( V+GF )

Ca 10 - 12 biffar

 

  • 3 ugnsrostade morötter i slantar
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 dl kokt quinoa
  • 3 dl kokt rödlinser ( 1 dl linser/ 90 g  blir 3 dl kokta )
  • 1 silver lök
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 röd chili eller 1/2 tsk chiliflingor
  • 1 dl hackad kruspersilja
  • 2 tsk fiberHusk Lindroos
  • 1 dl havremjöl* ( från glutenfria hyllan i butik)
  • 1 msk potatismjöl
  • salt & peppar

 

STEG 1: Börja med att skära morötterna i 1 cm slantar. Vänd morötter i lite olja, salta & peppar! Lägg på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Strö på morötter & lägg på vitlöken ( behåll skal ). Rosta i ugnen i ca 15 -20 minuter på 180°C .

STEG 2: Koka quinoa enligt förpackningen. Koka röda linserna som inte ska koka till mos. Minska koktiden något, testa så de är aldante & har sin kärna kvar.

KOKA RÖDA LINSER: Skölj i kallt vatten koka i dubbel mängd vatten. Efter uppkok sjud i ca 7 minuter. Detta för att de inte ska koka sönder.

STEG 3: Pressa ut den bakade vitlöken från skalet, lägg vitlök, silverlök & morotsslantar  i en matberedare, pulsa till morötter är som gryn. Tillsätt resterande ingredienser, pulsa några varv & skrapa ner från kanterna & pulsa några varv till. Smaka av med salt & peppar. Ställ färsen kallt att svälla i 30 minuter eller ett par timmar.

STEG 4: Fukta händerna och forma lika stora biffar. Lägg på en  bakplåtsklädd ugnsplåt. Pensla båda sidorna med olja & grädda i ugnen på 200 °C i ca 25 - 30 minuter, vänd efter halva tiden.

 

*Havre är naturligt glutenfritt, men eftersom det oftast är kontaminerad ( mao vistas i samma lokaler som har mjöl  med gluten) Därför måste man se till att köpa havre, mjöl / gryn som är rena. Urtekram bl.a har ren havre.

morotsbiffar-med-tomat-salviasas

 

UGNSROSTAD tomatsås med salvia ( V+GF )

 

  • 1 schalottenlök
  • 4 klyftor bakade vitlök
  • 18 -20 körsbärstomater bakade
  • 1/4 tsk chiliflingor
  • citron skalet
  • vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger
  • 0,5 dl Kallpressad rapsolja
  • salvia blad
  • salt & peppar

 

STEG 1: Lägg hela körsbärstomater & 4 oskalade vitlöksklyftor på en ugnsplåt som är täckt med bakplåtspapper. Häll lite olivolja på tomaterna, salta & peppra. Baka i ugnen på 225°C  15 - 20 minuter. Låt dem svalna & ta bort skalet på tomaterna.

STEG 2: Skala & hacka löken. Låt löken svettas i pannan på medium värme, tillsätt mosad bakad vitlök & tomaterna. Rör om, tillsätt vinäger & salviablad. Dra pannan från spisen, riv i citronskal & smaka av med salt & peppar. Låt det svalna något & flytta över till en mixer kanna.

STEG 4: Häll nu oljan i en tunnstråle rakt ner i kannan medan man mixar tomatröran med en handmixer.

Smaka av med mer citronskal, salt & peppar.

Vill man så kan man försiktigt värma såsen på låg värme eller så behåller man den rumstempererad.

Vidare så hettar man upp olja & friterar några blad salvia som extra topping!

morotsbiffar-med-tomat-salviasas-0176

morotsbiffar-med-tomat-salviasas

Dessa är naturligt glutenfria & vegan.

Hoppas ni har en fin kväll // Tina

Raw fikonkaka & spännande dagar

Raw fikonkaka & spännande dagar

Chokladfabriken & vegansk dessertkurs