en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Tårta med len chokladmousse - vegan & glutenfri

Tårta med len chokladmousse - vegan & glutenfri

tarta-med-len-choklad-mousse-vgf-9998
tarta-med-len-choklad-mousse-vgf-9998

Tårta förknippar man med grädde, vetemjöl & vitt socker! Men så behöver det inte vara. Det behöver inte vara svart eller vitt, antingen eller! Den här tårtan är inte RAW men inte heller traditionell! Den är vegan & ingredienserna är naturliga så långt det går! Moussen är lenaste len & smälter i munnen.

Tårta med choklad & bovete!

Bovetemjöl, vilket är en ört & inte som det låter ett mjöl på vete, är naturligt glutenfritt & gifter sig utmärkt med choklad! Jag ville ha en botten utan dadlar, som ibland tar över smaken för mycket, här blev det perfekt med aprikoser istället. I moussen så har jag använt avokado, en så kallad JUMBO AVOKADO men det går ju utmärkt att byta till ca 2  - 3 vanliga beroende på hur stora de är.

Några saker som är bra att ha hemma!

  1. kakaosmör
  2. kokosolja kallpressad
  3. kakaopulver ( jag föredrar raw )
  4. torkade aprikoser
  5. bovetemjöl
  6. rissirap
  7. kakaonibs, krossade kakaobönor
  8. kokospalmsocker eller rårörsocker
tarta-med-len-choklad-mousse-vgf
tarta-med-len-choklad-mousse-vgf

TÅRTA MED LEN CHOKLADMOUSSE (V + GF)

12 POTIONER / Rundform 15 cm

FYLLNING

  • 1 jumbo avokado eller 2 - 3 normala
  • 4 torkade aprikoser, SALTÅ KVARN blötlägg i ca 30 minuter
  • 50 gram kakaosmör
  • 1/2 dl kallpressad kokosolja
  • 1/2 dl kakaopulver
  • 1 msk bovetemjöl, SALTÅ KVARN
  • 3 msk (1/2 dl ) kokospalmsocker eller rårörsocker från SALTÅ KVARN
  • en nypa fling salt

Hacka blötlagda aprikoserna & lägg i en mixkanna/ matberedare tillsammans med avokado. Mixa så slät & tillsätt resterande ingredienser men vänta med kokosolja/ kakaosmör. Smält kokosolja/ kakaosmör i ett vattenbad. Häll ner olja/ smör i avokado/chokladmoussen, låt maskinen arbeta klart. Ställ kallt & gör botten.

BOTTEN

15 cm rundform med löstagbar botten

  • 3 dl valnötter
  • 6 aprikoser, SALTÅ KVARN
  • 2 msk bovetemjöl, SALTÅ KVARN
  • 1,5 msk kakaopulver
  • 1,5 msk kakao nibs ( hackade kakaobönor )
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1 msk kokospalmsocker
  • en nypa flingsalt
  • 1/2 - 1 msk vatten eller växtmjölk

Hacka aprikoser & lägg de tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare, uteslut vatten/ växtmjölk i detta skede. Mixa crunchig & tillsätt först 1/2 msk vätska & tillsätt  eventuellt 1/2 msk till. Smörj en form, 15 cm med löstagbar botten, med kokosolja. Formklipp ett bakplåtspapper så det passar in i botten på formen.Tryck ut massan i botten & jämna till. Häll på fyllningen & ställ kallt i minst 8 timmar.

CHOKLADTOPPING

  • 2 msk smält kallpressad kokosolja
  • 1/2 dl raw kakaopulver
  • 2 -3 msk mrk rissirap
  • 1 kapsyl vaniljextrakt
  • en nypa flingsalt

Smält kokosoljan i ett vattenbad & blanda ner resterande ingredienser. Rör ordentligt så allt blandats & det blir en len fyllning. Den tjocknar efterhand.

Ta fram tårtan & täck med chokladkräm. Avsluta med valfri extra topping. Jag valde en raw chokladkaka som är mörk från Pacari som jag hyvlade överst på tårtan.

NOTISER: Om man använder rårörsocker så blandar man det i smält kakaosmör/ kokosolja blandningen.

Om man vill göra tårtan helt NÖTFRI så kan man byta ut valnötter mot rosta pumpa & solrosfrön istället.

RECEPT av Tina Mejri

Igår var jag på presslunch hos Risenta som alldeles snart lanserar grymma veganska & glutenfria halvfabrikat, jag vet låter som ett skällsord! Men med halvfabrikat, så menar de, att de har gjort det enkelt för oss med färdiga biffar & bollar! Allt vi behöver göra är att  tillsätta vatten,  röra om & grädda / steka!

De är verkligen goda, smarta & hjälper oss med middagen på kick!

Återkommer med mer om produkterna i ett kommande inlägg!

Hoppas ni har en fin fortsatt dag // Tina

HÖST PÅ ZETAS FINSMAKARENS TRÄDGÅRD!

GOD PAJ PÅ SJÄLVASTE ÄPPLETS DAG!