Durra och rödbetsbiffar - Vegan

Durra och rödbetsbiffar; Alltså dessa biffar blev så goda.  Durra är just nu en flitigt använd ingrediens i alla mina olika biffar. De senaste veckorna kan jag avslöja, har det serveras en hel del biffar här hemma. När jag får något i huvudet så kan jag inte släppa det. Biffar har tagit upp mina tankar och  jag kan säga så här, det har gett utdelning, jag har fått till finfina biffar i olika storlekar och smaker. Det är inte omöjligt att en och annan dyker upp här. Men vad gör durra så fantastiskt då? Det har en mild, nötig smak och en form som utgör en perfekt utfyllnad i en biff. namnlost-9936

Durra 5:e mest odlade sädeslaget i Världen

Naturligt glutenfritt, rikt på mineraler, omega 3 & fiber. Som korn är det kanske inte så känt, men de senaste årets trend att baka naturligt glutenfritt har gjort  durramjöl / Sorghum relativt känt. Nu börjar även grynen dyka upp i våra livsmedelskedjor. Värt att veta är att de faktiskt är 5:e mest odlade sädesslag i Världen! Grynen används bl.a till att framställa alkohol, djurfoder & mat. De ska blötläggas i ca 3 timmar &  därefter kokas i 35 minuter.

namnlost-9953 namnlost-9954

Rödbetor är mitt val av råvara

Till månadens gröna som har rotfrukter som tema; ja vad kan vara mer passande än rotfrukter & värd denna gång är Sylwia från Vibrant Food Stories.

Rödbetsbiffar kändes så självklart att göra. En ide är att göra färsen en dag i förväg & låta svälla i kylen över natten. De har en perfekt konsistens, saftiga med en stekyta som man kan förväntar sig av en riktigt god biff.  Att det är både vegan & glutenfria gör inte saken sämre.

namnlost-9943

DURRA & RÖDBETSBIFFAR ( V+GF )

12 biffar

 

 • 5 rödbetor ( 2 polka & 3 röda) modell mindre
 • 3 dl kokta kidneybönor ( burk 2 )
 • 2 hackade schalottenlök
 • 1 vitlöksolo riven
 • 1 msk balsamvinäger
 • nypa Färsk timjan eller ca 1/2 tsk torkad
 • 1 dl rostade hasselnötter
 • smaka av med Svartpeppar & salt
 • 1 msk lantbuljong
 • 3 dl  kokt durra ( läs instruktioner på förpackningen)
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 dl hela havregryn  Urtekrams grova glutenfria
 • 1 msk potatismjöl

Rosta hasselnötter i en torr stekpanna, rosta på ganska hårt & skaka på stekpannan så de inte bränns. Lägg nötterna i en kökshandduk & gnugga av skalet. Skala betorna & mixa till små risgryn i en matberedare. Lägg sen i resterande ingredienser men vänta med durrakorn, hasselnötter, fiberhusk, havregryn, potatismjöl & hälften av kidneybönor. Mixa färsen några varv, stäng av maskinen, rör runt med en slickepott, sätt på maskinen & pulsa några varv till. Tillsätt resten av kidneybönor, fiberhusk, hasselnötter, potatismjöl & havregryn. Mixa klart, färsen ska vara jämn & fin men inte som en slät smet. Den ska ha struktur, en viss crunch & textur. Flytta över färsen till en ren bunke & arbeta in durra kornen för hand. Smaka av med salt & peppar. Ställ nu färsen kallt i minst några timmar eller över natten.

 

Grädda biffarna i ugnen.

175 °C ugn

Smörj en långpanna med olivolja. Forma 12 jämnstora bollar & platta till dem till biffar. Lägg på plåten & grädda i ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Ta ut biffarna och ge dem en stund att sätta sig innan servering.

 

Örtolja

Värm ca 1 dl olivolja till 70°C mixa med färska örter som persilja, oregano, timjan, en liten gnutta basilika går också bra. Smaka av med flingsalt &  lite citronjuice.

 

namnlost

Biffarna är fantastiskt goda & här väljer man alltså späda och mindre rödbetor som har en mildare smak.

namnlost

Här är biffarna tillsammans med grönkål, hackade hasselnötter, örtolja & smulad cashewost original från Ultuna mejeri.

 

Månadens gröna hittar ni på Facebook & Instagram. Nu väntar vi på era bidrag!

 

Hoppas ni testar detta, berätta gärna isåfall!

 

Tagga gärna på Instagram #gröntvarjedag om ni testar något av mina recept.

I menyn till höger har ni tidigare bidrag från mig, till månadens gröna!

 

Hej så länge // Tina