en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Björnbär är tema för Månadens Gröna Augusti

Björnbär är tema för Månadens Gröna Augusti

namnlöst-9789-e1478214535195.jpg

Björnbär är ett bär som jag egentligen inte är så bekant med. Men eftersom det är tema för Månadens Gröna i augusti som Åsa är värd för, så var det dags för mig att ta en närmre titt på detta bär. namnlöst-9799

 

Björnbär, ett smakrikt bär

Ett bär som är proppat med C- vitamin, antioxidanter & kalcium bland annat. Med en stark smak & vacker djup färg är den som gjord för att användas i en tårta eller cheesecake.

 

Det var inte det lättaste att hitta detta bär men till slut fick jag tag på frysta hos Paradiset matmarknad. Tiden var knapp & i sista timmen har jag då lyckats få till mitt bidrag till månadens gröna. Men nu måste jag skynda mig att lägga upp recept på dessa björnbärs slice.

namnlöst-2

 

BJÖRNBÄRS SLICE (RAW+V+GF)

9 bitar, 8 timmar frystid

Botten

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 msk kakaonibs
  • 1 msk kakao
  • 1 msk kokosolja
  • Nypa salt
  • 3 dadlar
  • 1/2 tsk kardemumma
  • eventuellt 1 - 2 msk vatten

Mixa i hop alla ingredienser. Det ska vara crunch kvar men ska hålla ihop. Plasta en fyrkantig/ kvadratisk form som mäter ca 15 cm med plastfolie. Tryck ut botten jämnt & ställ kallt.

 

 

FYLLNING

 

  • 3 dl cashewnötter blötlägg i ca 4 - 6 timmar
  • 1/2 äpple
  • 1dl vatten
  • 2 kapsyler vaniljextrakt
  • Nypa salt
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1/2 dl rissirap eller agave

 

Dela upp satsen på två.

Till fyllning 1 behövs ca 1,5 dl tinade björnbär &  1/2 tsk kanel. Mixa slät. Häll denna på botten & ställ i frysen 1 timme.

Häll sedan den andra satsen  över fyllning 1. plasta och ställ i frysen över natten eller 8 timmar.

 

Gör chokladganache & häll i en spritspåse. ställ kallt.

 

CHOKLADGANACHE

 

  • 2 msk kokosolja
  • 1/2 dl raw kakaopulver
  • 1/2 dl rissirap eller agave
  • nypa flingsalt

 

Gör chokladganache, smält kokosoljan i ett vattenbad på låg värme. Flytta över till en bunke & vispa i kakao, sötning & flingsalt. häll i ganache i en spritspåse. ställ kallt.

 

SÅS PÅ BJÖRNBÄR & CHIA

  • 1 dl frysta bär
  • 1  1/2  tsk chiafrön
  • 1/2 - 1 msk rissirap eller agave

Tina bären, mixa, sila bort kärnor, rör i sötning & Chiafrön. Låt stå i ca 20 - 30 minuter & tjockna. Det ska vara simmigt & inte en tjock gelé.

Ta fram formen från frysen och låt stå i rumstemperatur i 15 minuter. Blöt en vass slät kniv med varmt vatten & torka av med en kökshanduk. Skär i 9 jämna bitar upprepa och värm kniven i varmt vatten/ torka av mellan varven.

Spritsa på med choklad, lägg på ett bär & häll på en klick chiasås. Ett grönt blad, mynta eller citronmeliss.

namnlöst-9789

namnlöst-9803

 

Det var mitt bidrag för denna månadens gröna. Den 5:e september får vi veta nästa månadens tema.

Hej så länge// Tina

 

 

ZESPRI KIWI, ETT KOOPERATIV SOM VILL GOTT!

Dagens gästbloggare - Isabel från tastecelebration

Dagens gästbloggare - Isabel från tastecelebration