Björnbär är tema för Månadens Gröna Augusti

namnlöst-9789-e1478214535195.jpg

Björnbär är ett bär som jag egentligen inte är så bekant med. Men eftersom det är tema för Månadens Gröna i augusti som Åsa är värd för, så var det dags för mig att ta en närmre titt på detta bär. namnlöst-9799

 

Björnbär, ett smakrikt bär

Ett bär som är proppat med C- vitamin, antioxidanter & kalcium bland annat. Med en stark smak & vacker djup färg är den som gjord för att användas i en tårta eller cheesecake.

 

Det var inte det lättaste att hitta detta bär men till slut fick jag tag på frysta hos Paradiset matmarknad. Tiden var knapp & i sista timmen har jag då lyckats få till mitt bidrag till månadens gröna. Men nu måste jag skynda mig att lägga upp recept på dessa björnbärs slice.

namnlöst-2

 

BJÖRNBÄRS SLICE (RAW+V+GF)

9 bitar, 8 timmar frystid

Botten

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 msk kakaonibs
  • 1 msk kakao
  • 1 msk kokosolja
  • Nypa salt
  • 3 dadlar
  • 1/2 tsk kardemumma
  • eventuellt 1 - 2 msk vatten

Mixa i hop alla ingredienser. Det ska vara crunch kvar men ska hålla ihop. Plasta en fyrkantig/ kvadratisk form som mäter ca 15 cm med plastfolie. Tryck ut botten jämnt & ställ kallt.

 

 

FYLLNING

 

  • 3 dl cashewnötter blötlägg i ca 4 - 6 timmar
  • 1/2 äpple
  • 1dl vatten
  • 2 kapsyler vaniljextrakt
  • Nypa salt
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1/2 dl rissirap eller agave

 

Dela upp satsen på två.

Till fyllning 1 behövs ca 1,5 dl tinade björnbär &  1/2 tsk kanel. Mixa slät. Häll denna på botten & ställ i frysen 1 timme.

Häll sedan den andra satsen  över fyllning 1. plasta och ställ i frysen över natten eller 8 timmar.

 

Gör chokladganache & häll i en spritspåse. ställ kallt.

 

CHOKLADGANACHE

 

  • 2 msk kokosolja
  • 1/2 dl raw kakaopulver
  • 1/2 dl rissirap eller agave
  • nypa flingsalt

 

Gör chokladganache, smält kokosoljan i ett vattenbad på låg värme. Flytta över till en bunke & vispa i kakao, sötning & flingsalt. häll i ganache i en spritspåse. ställ kallt.

 

SÅS PÅ BJÖRNBÄR & CHIA

  • 1 dl frysta bär
  • 1  1/2  tsk chiafrön
  • 1/2 - 1 msk rissirap eller agave

Tina bären, mixa, sila bort kärnor, rör i sötning & Chiafrön. Låt stå i ca 20 - 30 minuter & tjockna. Det ska vara simmigt & inte en tjock gelé.

Ta fram formen från frysen och låt stå i rumstemperatur i 15 minuter. Blöt en vass slät kniv med varmt vatten & torka av med en kökshanduk. Skär i 9 jämna bitar upprepa och värm kniven i varmt vatten/ torka av mellan varven.

Spritsa på med choklad, lägg på ett bär & häll på en klick chiasås. Ett grönt blad, mynta eller citronmeliss.

namnlöst-9789

namnlöst-9803

 

Det var mitt bidrag för denna månadens gröna. Den 5:e september får vi veta nästa månadens tema.

Hej så länge// Tina