en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Tomat - tema för Månadens gröna

Tomat - tema för Månadens gröna

Tomat ska ätas när den är i säsong, när solen har lockat fram dess sötma & färg. Ja då kan tomat vara hur gott som helst! Ulrica på Krii's kitchen kunde inta ha valt en bättre råvara som tema till Månadens gröna

Nu befinner jag mig på semester och mitt bidrag kommer i senaste laget, egentligen hade jag velat publicera mitt inlägg tidigare. Dels för att göra er läsare uppmärksamma på hur ni kan bidra & dela med er av er gröna mat. Allt för att vi tillsammans ska kunna skapa en fantastisk plattform med  vegetariska recept! Det var & är tanken från början med månadens gröna.

 

Denna månaden så samsas tomat & zucchini i mitt bidrag

Två favorit ingredienser i mitt kök & två kamrater som gifter sig bra tillsammans. Raw food när det är som bäst! Som en aptitretare, förrätt  eller varför inte till en fin buffé.

Jag har gjort en färskost fyllning med soltorkad tomat & basilika i zucchinirullar på tomatsås! Vegan, glutenfri & raw.

Denna röra går utmärkt att ha på frökex, fylla i ett raw pajskal eller till en sallad.

 

namnlöst-9514

Zucchinirullar fyllda med tomat & basilikaröra

TOMAT & BASILIKA RÖRA (V+RAW+ GF)

4- 6 portioner / blötläggning 6 timmar

  • 2 dl blötlagda cashewnötter
  • 1/2 dl vatten
  • 1 blötlagd dadel, ca 30 minuter
  • 2 msk kokosolja, doftfri ( varsamt smält i vattenbad)
  • 1 normalstor citron, saften
  • en näve basilikablad
  • ca 6 - 7 halvor soltorkade tomater ( blötlagda 1 timme, i ca 1,5 dl vatten)
  • 1/2 msk blötläggningsvatten från tomaterna
  • 2 - 3 msk pinjenötter
  • 1/2 msk god olivolja
  • flingsalt/ svartpeppar

 

Börja med att mixa cashewnötter, citronjuice, dadel, vitlök, blötläggningsvatten från tomaterna & vatten till en jämn kräm, ta bort 1 msk kräm till tomatsåsen. Tillsätt kokosoljan & mixa in det ordentligt. Hacka soltorkade tomater & basilikablad, vänd ner det i cashewkrämen. Rör sist i pinjenötter, olivolja & smaka av med salt & peppar. Ställ kallt så länge.

 

namnlöst-9458

 

RAW TOMATSÅS (V+GF+RAW)

 

Blir ca 2,5 dl

  • 15 st körsbärstomater
  • 1 msk cashewkräm
  • 8 halvor soltorkad tomat
  • 2 blötlagda dadlar
  • 1 msk citron juice
  • 1/2 tsk chiliflingor
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 3 msk blötläggningsvatten från soltorkad tomat
  • fling salt / svart peppar
  • olivolja

Mixa alla ingredienser förutom olivolja, salt & peppar till en sås. Rör i olivolja, smaka av med salt & peppar.

 

namnlöst-9467

ZUCCHINI

Ca 3-4 mindre zucchini

Tvätta Zucchini & hyvla i tunna remsor.

  • 1 msk salt
  • vatten så de täcker remsorna ( 2 -3 dl)

 

 

Blanda vatten & salt så de löser sig. Lägg i zucchinin som är i remsor & låt ligga i saltat vatten ca 5 minuter.

Torka av  zucchinin & låt ligga mellan hushållspapper ca 10 minuter. Lägg sen ca en tsk fyllning på en remsa & rulla ihop. Fortsätt att fylla alla remsor med fyllning.

 

ÖRTOLJA

  •  ca 2 msk olivolja,
  • 1/2 tsk finriven vitlök,
  • 1 msk pressad citron
  • 1 - 2 tsk torkad basilika
  • 1 msk hackad persilja
  • salt & peppar

Mixa till en örtolja.

Skeda på tomatsås på ett uppläggningsfat & lägg på zucchinirullar. Toppa med extra basilika, örtolja & pinjenötter.

 

namnlöst-9525

Som sagt var det är i senaste laget, men sitter du inne på ett recept med tomat så skynda över till  Krii's kitchen & lägg upp / länka det bland hennes kommentarer. Imorgon är sista dagen så det är lite bortom! Det går självklart  bra att lägga upp med hashtag #månadensgröna  på instagram också!

 

Jag är glad över mitt bidrag till denna månadens tema; Tomat! Riktigt gott & fräscht!

 

Ha en fin fortsatt Söndag// Tina

 

Bloggen & de chanser som kan dyka upp!

Tävla med Risenta & grönt varje dag!