en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Morotskaka som Lördagsfika!

Morotskaka som är saftig & god!

Morotskaka som är raw, glutenfri & utan vitt raffinerat socker kan man inte tacka nej till. Denna är även gjord utan min vitamix & mina vanliga formar. Den blev riktigt populär & en fullträff hos oss!

Den mixas lätt i hop i två steg & ställs i frysen under natten.

namnlöst-9424

 

Morotskaka på Mother Earths fina produkter!

Ja denna smakar morotskaka & har en fantastisk textur som påminner starkt om "vanlig" morotskaka, vad nu vanlig är!

Några ord på vägen! Valnötter bör alltid väljas med omsorg & av högsta kvalité. Jag blötlägger först & sen torkar jag mina valnötter i torkugn. Kan verka som mycket jobb, men gör en otrolig skillnad i smak. Det är en metod som i raw food sammanhang kallas; att man aktiverar nötter & frön!

Man väcker frön, nötter & säd till liv som leder till att det frigör en enzym så att nötter & frön blir lättare att smälta för matsmältningen & näringsämnena ökar.

Blötlägg nötter, frön eller säd över natten, låt det gro någon dag ( skölj en - två gånger ) och torka sen i en torkugn eller i vanlig ugn på lägsta värme med luckan på glänt. Det tar sin tid, men är så värt mödan. Här gäller det att de står så länge att de verkligen torkar, 15 - 20 timmar. Annars kan det börja mögla & då är det bara att kasta bort.

Nötter blir hur som helst, verkligen så mycket godare av att aktiveras. Vill man testa innan man börjar aktivera nötter hemma, så har flera hälsokost butiker aktiverade nötter till försäljning!

namnlöst-9427

 

Morotskaka ( GF+V+Raw)

Kaka!

 

  • 100 gram finriven morot ( krama ut vätska)
  • 3 dl valnötter av god kvalité
  • 1/2 dl  torkad ananas
  • 1 dl riven kokos
  • 10 mjuka dadlar
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 malen ingefära
  • nypa flingsalt

 

Lägg alla ingredienser i en matberedare / mixer & mixa fint ( ska påminna om en deg) Plasta in  en form, rund ca 12 cm eller motsvarande avlång. Tryck ut degen jämt i formen. Ställ åt sidan.

 

 

Frosting!

  • ca 4 dl cashewnötter blötlagda i 4 - 6 timmar
  • 1,5 dl mandelmjölk
  • 2 msk pressad citronjuice
  • 3 msk sötning,  rissirap eller ljus agave
  • 1/2 dl torkad ananas
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kallpressad kokosolja ( varsamt smält i vattenbad)
  • 2 msk virgin kokossmör ( varsamt smält i vattenbad)
  • en nypa flingsalt

Lägg alla ingredienser förutom kokossmör & kokosolja i en mixer/ matberedare & mixa slät. Stanna maskinen & skrapa ner från kanterna ett par gånger. Tillsätt sedan kokosolja/ smör & mixa klart.

Häll frosting över kakan, täck över & ställ i frysen i minst 8 timmar.

namnlöst-9424

Som extra topping så har jag använt gojibär & bipollen . Man kan ju välja själv vilken topping man önskar & gillar. Bipollen ingår inte i en vegankost, så då utesluter man den!

Jag hoppas att ni testar att göra denna om ni gillar morotskaka, men vill undvika gluten & raffinerat vitt socker!

Hej så länge// Tina

 

Tävla med Risenta & grönt varje dag!

Mother Earth står för kavlité & hållbarhet!