en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

ICA & vegetariskt = sant! ( sponsrad video)

ICA, lyfter det vegetariska mer & mer! Just nu har ICA en ny satsning med en serie med vegetariska reklamfilmer som tar pulsen på vego Sverige!

Grön Våg sveper över Sverige!

 

Nog märks det tydligt att det är en Grön våg som sveper över Sverige, att fler & fler faktiskt gör aktiva gröna val! Men är det tillräckligt, räcker det för att få en hållbarare framtid! Numera är var tionde svensk vegan eller vegetarian. Men det måste ändå nämnas att vi fortsatt är ett land med stora köttälskare som i snitt äter ett kilo kött i veckan! Det är en fördubbling sedan 70-talet & på sikt är det inte hållbart för framtiden alls!

 

Kan man få en köttätare att älska vego? För att få svar på den frågan besökte vi Öckerö, Sveriges köttigaste kommun. Så här reagerade invånarna på mästerkockens vegorätter...

 

Varför ska vi då välja vego!

För miljön

Ökad biologisk mångfald, minskade utsläpp av klimatgaser och minskad användning av bekämpningsmedel – det är resultatet av minskad köttkonsumtion. Tips! Ät mindre men miljömässigt bättre kött, välj mer protein från växtriket och släng inte kött. Då gör du en hjälteinsats för planeten.

För djuren

Många väljer vego av etiska skäl. Tips! Om du vill äta kött ibland och månar om djuren, välj svenskt kött från naturbetande djur, gärna ekologiskt.

För den egna hälsan

Av hälsoskäl bör vi, enligt Livsmedelsverket, äta högst 500 gram rött kött och charkuteriprodukter i veckan. När du minskar på köttet, välj gärna mat som linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker. De ger bra näring och bra protein.

För plånboken

Vegetariska råvaror som linser, bönor, ärter och rotfrukter är i regel mycket billigare än kött och fisk. De har också en längre hållbarhet, vilket gör att svinnet blir mindre. Vegetarisk mat får helt enkelt tummen upp av plånboken.

Tips! I stället för att tänka kött och potatis, tänk potatis och kött. Låt alltså vego dominera på tallriken och komplettera med animaliskt protein.

Källa: Text lånad från ICAS hemsida

I år har FN utlyst baljväxter till baljväxtens år , våga testa bönor i din nästa middag! Mina asiatiska biffar med adukibönan blir man inte besviken på!

IMG_8046

Dessa chokladbollar på adukiböna är också ett måste att testa!

IMG_8084

Ha en fin Lördag // Tina

 

Detta är ett sponsrat inlägg!

Mother Earth står för kavlité & hållbarhet!

Jordnötsglass eller nicecream

Jordnötsglass eller nicecream