Jävligt god BBQ & world meat free day!

Jävligt god BBQ är Gustav Johanssons 3:e bok, för denna är en uppdaterad upplaga av hans tidigare BBQ bok! På sitt CV har han även "Jävligt god husman"! Till att börja med så behöver nog inte bloggen" Jävligt gott" någon närmare presentation, utan jag utgår från att de flesta vet vem Gustav  & hans välbesökta blogg är! Vad som är ganska unikt med hans senaste bok, är att både Quorn & Oumph är samarbetspartners till boken! Att två stora aktörer inom vego går samman är ju ganska coolt bara det!  

Boken Jävligt god BBQ

Jag var på Gustavs release mingel av boken sista dagen i Maj & fick provsmaka både burgare & spett! Gustav står ju för jävligt gott käk ; där han inte vill att vego ska eller behöver vara lika med  trend "nyttigt" såsom superfood, glutenfritt & raw food! Kanske allt det som jag gärna pysslar med! Men om man bortser från att det kan vara en trend så finns det ju en andel vegetarianer som inte tål gluten & där vill ju jag gärna fylla en funktion! Idag har jag valt att göra om receptet på en av burgarna till glutenfri; helt enkelt en glutenfri "Jävligt god BBQ burgare"

Jag tycker  "Jävligt god BBQ" förtjänar att lyftas! Den fyller absolut sin funktion, med den snygga & moderna utformningen så lockar den verkligen till sig sin publik!

world-meat-free-day

World meat free day med Quorn!

Eftersom Quorn är en  samarbetspartner till boken & även är en av sponsorerna till World meat free day så känns det perfekt att faktiskt göra en burgare ur boken baserad på quorn, en dag som denna!

Jag kan inte nog understryka "vi måste öka på vegetabilier & minska på det animaliska för en hållbar framtid" Det är ju ett faktum, glädjande nog så ökar vegetariskt bland blandkostare i raketfart! Jag tror att just miljön & att våga ha en framtidstro är det största skälet till att man går över till mer vegetariskt!

IMG_9210 Jävligt god BBQ & world meat free day!

 

JÄVLIGT GOD " GLUTENFRI" BBQ BURGARE ( GF+ lakto - ovo )

 •  300 gram Quornfärs
 • 1 - 2 klyftor vitlök
 • 1 gullök
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 1/2 msk
 • grönsaksfond
 • 1 msk tamari ( sojasås) eller kinesisk soja
 • 1 tsk chipoltepulver
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 1/2 dl glutenfritt ströbröd 
 • 2 ägg
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 tsk fiberhusk
 • 1 dl vatten

 

Börja med att hacka vitlök & en halva lök, låt det mjukna i stekpannan i olja på medelvärme. Tillsätt färs, tomatpuré & kryddor. Häll sedan i vatten, fond & soja, stärk till vätskan nästan är borta.

Blanda i en separat skål ägg, ströbröd, potatismjöl & fiberhusk. Låt detta svälla några minuter. Blanda ner färsen & hacka andra halvan av löken & blanda ner. Smaka av med salt & peppar. Rör ordentligt & ställ gärna färsen kallt i en 15 minuter.

Färsen kommer att vara lösare än vanligt & inget att oroa sig för. Blöt händerna & forma till 4 stycken burgare. Stek dem i medelvärme med olja i en stekpanna. Låt den sätta sig först innan man vänder på den.

Vill man så kan man sen lägga den på grillen för äkta bbq känsla, innan det är dags att servera burgaren med bröd & tillbehör.

TILLBEHÖR

 

Låt er väl smaka av Jävligt god glutenfri BBQ burgare på world meat fre day!

IMG_9206-2Jävligt god BBQ & world meat free day!

Mera burgare; Burgare Bonanza

 

Hur tänker ni fira World meat free day idag?

Varför inte prova denna burgare, ni lär inte bli besvikna!

OBS: detta är ett inlägg som innehåller ägg

 

Ha en fin dag// Tina