Grillad zucchini - Snabbrimmad & sotad

IMG_9193-2.jpg

Grillad zucchini är för mig en användbar & mångsidig grönsak. Rätt tillagad är den en perfekt gröda som verkligen kan glänsa i toppen.  Den går att svarva till pasta, gratinera, marinera, woka & vara ingrediens i bakning för att nämna några. Tyvärr kan den också bli fel tillagad. Ett tips är att salta zucchinin & låta vattnet dras ur innan tillagning! Fungerar ju många gånger bra när man gör chips & dylikt.

 

Grillad zucchini behöver förberedas

 

Den går också att rimma vilket ger en fantastisk textur till grönsaker & framför allt zucchini! Att rimma går fort & är enkelt. Blanda 1/2 dl salt med 1 liter vatten, dela zucchinin på mitten & snitta ytan i ett rutmönster med en vass kniv.  Lägg zucchinin i saltvattnet med snittytan nedåt i 8 eller  max 10 minuter.

När den har rimmat klart så torkar man av den med hushållspapper & penslar snittytan med olivolja. Saltvattnet går bra att förvara i en burk till nästa gång man ska rimma grönsaker.

Värm upp en stekpanna & sota den snittade ytan så att ytan får färg. Värm upp ugnen till 150°C & stick in en termometer i den tjockaste delen av zucchinin. Den ska nu bakas till en innertemperatur på 85°C varken mer eller mindre!

Beroende på hur många portioner man gör så rekommenderar jag 2 - 4 späda sommar zucchini till detta. Beräkna 2 personer pär zucchini.

Att rimma grönsaker var bl.a lite av allt roligt  jag fick göra på Restaurangakademin med Paul Svensson! Han höll en grön inspirations kväll för delar av mitt jobb för ett par veckor sedan! Den killen kan sina grönsaker & är min stora idol! Idag bjuder jag på min tolkning av rimmad & sotad zucchini.

IMG_9191

 

Vad är zucchini en grönsak eller.....

Nej, faktiskt så är zucchini en frukt som kommer från en stor gul blomma!  Blommorna är fantastiska att tillaga & att fritera dem är ypperligt gott. Andra namn på zucchini  som vi hör är squash, courgette & minipumpa. Det är skillnad på sommar & vintersquash. Den på vintern har hårdare skal & går att tillagas längre. jag gillar de späda på sommaren som man tillagar kortare!  Den ska vara fast & fin i både skal och fruktkött. Med zucchini får man mycket nöje!

 

IMG_9193-4

 

Sommarens godaste zucchini frestelse

Recept 2-3 portioner som tillbehör

 

RIMMAD & SOTAD ZUCCHINI ( V+ Gf )

 

  • 2- 4 rimmade & sotade zucchini
  • 1/2 ask körsbärstomater
  • näve kruspersilja
  • 50 tofu eller Ultuna orginal, går också att utesluta helt.
  • 2-3 msk god olivolja
  • skal från en citron
  • 2 msk citronsaft
  • 2-3 msk rostade pinjenötter
  • 1/3 del av en röd spetspaprika skivad i tunna skivor

 

Börja med att halvera i kvartar tomaterna, salta & peppar. Lägg tomaterna i en trådsil för att safta av sig. Riv skalet från citron & blanda med olivolja & citronjuice. Pensla zucchini med citronolja & skär i lagom portionsbitar. Rosta pinjenötterna i en het & torr panna. Arrangera på ett serveringsfat zucchini, tomater & tofu. Peppra några varv med pepparkvarnen & strö på persilja, pinjenötter & slutligen droppa på resterande citronolja.

Denna rätt är fantastisk god. den passar både som tillbehör till grillat eller som huvudrätt med någon form av gryn & röra/ sås.

 

IMG_9183-2

 

Jag hoppas ni mår bra och njuter av sommaren! Det är ju snart midsommar! Jag länktar till semestern som är på gång! En vecka till sen är jag ledig!

Ha en fin fortsättnig på helgen // Tina

Ps följ mig gärna på Bloglovin, Instagram & Facebook för att ta del av mina inlägg!