Glass "Raw food" som är lite nyttigare

IMG_8894-Redigera-e1492856584189.jpg

Glass som lätt blir en läcker sandwich

Idag bjuder jag på en nötbaserad glass som jag har bäddat in i en sandwich. Inget gluten, inget raffinerat socker, inga mejerier. Vegan & raw som min dotter & hennes kompisar njöt av en av de 1:a varma dagarna denna fantastiska tid. Den fick stora tummen upp!

IMG_8906

Vi går på recept direkt

Förbered genom att lägga 3 dl cashewnötter i blöt i ca 4 timmar. skölj dem sen ordentligt i en trådsil.

GLASS MED SMAK AV JORDGUBB ( V+GF+RAW)

 

 • 3 dl cashewnötter
 • 1/2 dl kallpressad kokosolja ( varsamt smält i ett vattenbad)
 • 1/2 dl öka ev till 3/4 dl* rissirap ( agave* eller honung  går också bra)
 • 1/2 citron saften
 • nypa flingsalt
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1/2 dl vatten
 • 1 msk solroslecitin
 • ca 200 gram tinade jordgubbar ( tina i en trådsil )
 • 100 gram färska jordgubbar, skär i bitar

 

Lägg cashewnötter, rissirap, tinade jordgubbar, saften från citron, 1/2 dl vatten & solroslecitin i en blender eller matberedare. Låt maskinen jobba tills allt är en slät kräm. Tillsätt kokosoljan och mixa några varv till. I sista momentet så ha i de färska jordgubbarna & pulsa sönder dem. Häll över glass smeten i en form och plasta in. Ställ några timmar i kylen.

* Beroende på hur söta jordgubbarna är.

*om man använder agave så kan man minska något på sötningen

 

SANDWISH (V+GF+RAW)

 • 1 dl mandel
 • 1 1/2 dl cashewnötter
 • 1/2 dl kokosflingor
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • nypa flingsalt
 • 1/2 dl kakaonibs
 • 1 msk kakaopulver, raw
 • 10 - 12 dadlar ( Ica eko)
 • 1 msk kallpressad kokosolja
 • 1/2 - 1 msk mandelmjölk

Börja med att lägga nötter, kokosflingor, kakaopulver & flingsalt i en matberedare & pulsa till ett mjöl som fortfarande har viss crunch. Tillsätt dadlar, kokosolja, kakaonibs, 1/2 msk mandelmjölk & vaniljpulver arbeta arbeta tills det är en deg som går ihop.

Lägg allt på ett bakplåtspapper & knåda något, nu bör degen vara blank & len. Dela i två delar & lägg 1:a biten mellan två bakplåtspapper. Kavla biten med lätt hand, den ska passa in i en fyrkantig form som mäter 12 cm max 15  cm. Täck botten & sidorna på formen med plastfolie. Tryck ner kakbotten & häll  glass smeten över botten. Låt detta nu stå 1 - 2 timmar att stelna i frysen. Forma andra delen av degen till en platta som passar formen & tryck den på plats försiktigt. Nu ska glassen frysa till ordentligt i minst 6 timmar. Ta fram den & lyft ur glasskakan ur formen. Skär den i 9 bitar med en vass kniv. Man kan låta den stå i 10 - 20 minuter rumstemperatur innan man skär den, om den har stått längre i frysen än 6 timmar.

Hoppas ni har en fantastisk dag // Tina