en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Bovete granola med smak av morot  -  Raw food!

Bovete granola med smak av morot - Raw food!

Bovete granola, raw dessutom, stor favorit här hemma till frukost. Jag äter den oftast med smoothie, soya yoghurt eller mandelmjölk.  

Bovete i en fräsch & krispig granola

Här har jag torkad bitar av morot för variera innehållet i min granola. Morot är en sådan grönsak som passar ypperligt i rätter som är matiga, men också i söta rätter, som i dagens granola.

IMG_8525-2
IMG_8525-2

Recept:

BOVETE GRANOLA (Raw +GF )

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 3 dl helt bovete
  • 1 dl ljusa linfrön

Blötlägg bovete & hasselnötter i två separata skålar med rikligt med vatten. Lägg en dl linfrö i 2 dl vatten. Förslagsvis över natten eller i minst 6 timmar.

Dagen efter sköljer man ordentligt nötter & bovete. linfrön ska inte sköljas utan fungerar som bindemedel i granolan.

Smaksättning det viktiga i en granola

En granola ska ha smak för att förhöja hela smakupplevelsen.

MIN SMAKSÄTTNING:

  • 3 msk lönnsirap
  • 1 msk kokosolja virgin kallpressad
  • 1 1/2 msk kanel
  • 2 tsk riven muskot
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl riven kokos
  • flingsalt

Lägg sköljd bovete & hasselnötter i en matberedare & sätt maskinen på puls, det sak bara gå sönder och inte bli slät. Lägg i linfrö/ vatten blandningen, smaksättning & pulsa några varv till. Rör i kokosflingor. Rör runt blandningen ordentligt med en slickepott. Bred sen ut allt på två torkbrickor täckta med teflexpapper. granolan ska stå i torkugn i ca 12 timma på 42°C. Efter halva tiden vänder man på plattorna.Låt de gärna ligga direkt på torkbrickan då. När den är helt torr & crunchig bryt den i bitar & lägg i en glasburk med tätslutande lock.

RAW MOROTS TOPPING

  • 1 st normalstor morot eller 2 mindre
  • 1 msk smält kallpressad kokosolja ( varsamt i vattenbad)
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk kanel malen
  • 1 tsk muskotnöt malen
  • 1/2 tsk ingefära malen
  • flingsalt

Skär morot i små kuber 1/2 cm x 1/2 cm. blanda marinaden och massera in i morötterna. Lägg allt på teflexpapper på en torkbricka. De ska nu stå inne i ca 12 timmar i torkugn på 42°C. Alternativt 50°C i vanlig ugn med luckan på glänt!

Mina morotsbitar förvarar jag i en glasburk med tätslutande lock i kylskåpet. De går åt på några dagar & är fantastiskt gott att toppa en granola med.

Man kan givetvis toppa granolan med vad man har hemma & känner för! Men god är den & jag hoppas ni testar den!

Recept på bovete granola & morots topping är vegan, glutenfritt & raw food!

Hoppas ni har en bra vecka // Tina

Tzay souvlaki med ungsrostade grönsaker

Tzay souvlaki med ungsrostade grönsaker

Tabbouleh på blomkål - Så gott & fräscht

Tabbouleh på blomkål - Så gott & fräscht