en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Vegoburgare som middagstips - Vegan & glutenfri

Vegoburgare är något jag tycker jag kan & gärna gör här hemma. Att min vegoburgare håller ihop, har rätt textur kan jag lova er att den gör & har! Om man hänger lite i vegan/ vegetariska grupper på Facebook så är det en fråga som ofta dyker upp; Hur får man burgare & biffar att hålla ihop?

Vegoburgare är alltid favorit att göra

vad som är viktigt för en god vegoburgare är att hitta en bas som fungerar. Ägg behövs absolut inte som bindemedel i  burgare eller biffar. Jag har alltid en bas som ger den bästa burgaren & sen får smakerna variera från gång till gång.

IMG_8363-3
IMG_8363-3

Recept:

Burgar bas ( v+gf )

 • 3 dl kokt quinoa
 • 250 g Gröna linser eller mungböna ( blötlägg & Koka )
 • 1 gul lök
 • 200 g portabello eller skogs champinjoner
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 dl rårismjöl
 • 1 dl solroskärnor

Denna bas har blivit min favorit att göra burgare på. Råris som figurerar i många recept är tungt & gör fyllningen smetig & kladdig. Här använder jag uteslutande kokt quinoa som gör dem lätta men fylliga. Svarta bönor har seglat upp som nr 1 i burgare, men i mitt tycke är den för mjäll, len & försvinner in i smeten.  För mig efter flera olika tester med olika baljväxter så har den gröna linsen tagit täten som den bästa. Mungböna är en annan favorit som jag varvar med. Som bindemedel har jag 1 - 2 tsk fiberhusk & 1 dl rårismjöl.

Sen ska man hantera vegofärsen på samma sätt som köttfärs; inte överarbeta.

Jag låter lök, chili & vitlök svettas i en panna, tillsätter hackad svamp & låter all gå i pannan i några minuter. Häll på  2 tsk tamari & 2 tsk äppelcidervinäger & rör runt.

Smaken är viktig

Smaksättning:

 • 1 /2 tsk rökarom
 • 1 msk lantbuljong
 • 2 tsk tamari
 • 2 tsk äppelcider vinäger
 • 1/2 tsk eller mindre ( het ) cayennepeppar
 • 1 tsk rökig paprika
 • timjan
 • rosmarin
 • herb de provence
 • 1 vitlök solo

Ibland så tar jag herb de Provence & ibland timjan / rosmarin. Men våga smaksätta & smaka flera gånger.

Konsistensgivare:

 • Solroskärnor
 • lök
 • svamp
 • linser
 • quinoa ( kokt & kylskåpskall går utmärkt )

Här spelar alla en roll för slutresultatet. Det allra viktigaste är att bara pulsa sönder färsen och inte låta maskinen gå hela tiden. Löken ( som ska ha ganska stora bitar) ger fukt, smak & struktur. Quinoa är utfyllnad, tillför proteiner & fibrer. Solroskärnor är grovt mixade, därför så är en del hela, en del sönder & det ger dem rätt tuggmotstånd. Smaka sen av färsen med salt & peppar. Nästa steg är ett stekprov för att avgöra att smaken är hemma. Krydda annars upp med salt, peppar & mer chili.

IMG_8364-2
IMG_8364-2

Man kan steka burgarna i kokosolja för en fin stekyta & sen låta de gå klara i ugnen på 175°C i 10 - 15 minuter. Vill man undvika att steka låter man de gå i ugnen direkt  i 25 - 30 minuter & vända efter halva tiden. Pensla förslagsvis  på båda sidorna med en blandning av olivolja & lite tamari.

IMG_8367-2
IMG_8367-2

Dessa burgare håller ihop, har smak & textur. Testa och berätta gärna vad ni tycker!

Min cheddarsås & picklade rödlök är ett måste på mina burgare. Rostad lök för extra crunch.

Detta recept är glutenfritt & vegan.

Ha en fin start på veckan// Tina

Sökmotoroptimering & Guldläge på nätet

Chokladmousse Peanut Cake - Vegan

Chokladmousse Peanut Cake - Vegan