en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Chokladmousse Peanut Cake - Vegan

Chokladmousse Peanut Cake - Vegan

IMG_8376-2-e1492885908254.jpg

Ja denna är helt enkelt en "måste" tårta att göra. Fyllningen skiljer sig lite från vad jag brukar göra, men är försvinnande god & len. Den innehåller jordnötssmör & silken tofu. Den som inte vet skulle aldrig gissa att detta är en vegan tårta. Att den går fort att göra & att den bara behöver stå kallt i kylen gör inte saken sämre.

 En tårta med smak av jordnöt

Vi går på receptet på en gång. Några saker först; ibland är det fräscht att byta ut nötter ( som jag vanligtvis använder i mina fyllningar) till något som är lättare & silken tofu är fantastiskt att ha i en mousse. Nötter är en råvara som kostar en del & en hel tårta baserad på nötter blir ju en slant.

IMG_8375-2

CHOKLADMOUSSE PEANUT CAKE

12 bitar / 16 cm form

BOTTEN

  • 1,5 dl mandlar
  • 1/2 dl riven kokos
  • 10 - 12  dadlar  ( Ica eko )
  • 1,5 msk raw kakao
  • 1 msk virgin kokosolja
  • Nypa flingsalt

Mixa alla ingredienser till det går ihop. Smörj en form (15 - 16 cm ) med kokosolja. Klipp ett bakplåtspapper i en form som passar botten & sätt det på plats. Tryck ut smeten i botten och platta till så det blir jämnt.

 

FYLLNING

  • 300 gram silken tofu ( 1 fpk Clearspring ) låt det rinna av ordentligt i en sil som är täckt med hushållspapper
  • 100 gram len jordnötssmör
  • 1,5 msk lönnsirap
  • 3/4 tsk vaniljpulver
  • 100 gram mörk choklad Mjölkfri vegan  (smält i ett vattenbad )
  • En nypa flingsalt

 

Lägg alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare & mixa len. skrapa ner från kanterna några gånger så allt blir blandat & mixat. Smält chokladen i ett vattenbad & låt den svalna någon minut. Häll ner den i matberedaren & mixa allt i ca 30 sekunder, så allt blandas ordentligt.

 

Häll fyllningen över botten & plasta om formen och ställ i kylen. Den ska nu stå i kylen minst 6 timmar & gärna över natten.

IMG_8374-2

TOPPING

  • En näve naturella jordnötter
  • 1- 2  msk lönnsirap
  • flingsalt
  • Kakaonibs

Rosta nötterna i en het stekpanna &vippa hela tiden så det är rörelse bland nötterna. Lägg dem sen i en kökshandduk och gnid av skalet. Det gör inget om lite skal sitter kvar. Hacka dem grovt & lägg tillbaka i stekpannan, låt plattan vara på medium. Ringla på lönnsirap, rör runt & avsluta med att strö på flingsalt.

Låt toppingen vila på ett bakplåtspapper.

När det är dags att servera så strö på nötter & kakaonibs.

IMG_8395

Den här passar att bjuda sina gäster på; vegan eller inte så gör den succé!

Jag ligger lite efter och har lite inlägg som jag ska komma upp med! Semestern var välbehövlig & gav förnyad energi.

Dagens recept är Glutenfritt, Vegan & utan vitt raffinerat socker! 

Syns i morgon // Tina

 

 

Vegoburgare som middagstips - Vegan & glutenfri

Glutenfritt chiabröd - gott & enkelt

Glutenfritt chiabröd - gott & enkelt