en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Glutenfritt chiabröd - gott & enkelt

Glutenfritt chiabröd - gott & enkelt

IMG_8350-e1492891533984.jpg

Glutenfritt Chiabröd som gjorde succé här hemma. Receptet kommer från boken Glutenfritt - gott & enkelt av Margareta Elding - Pontén som precis har gästbloggat hos mig! Ett riktigt gott bröd som faktiskt är lite svårt att sluta äta.... Min dotters spontana utrop var - fett gott, nog det godaste glutenfria du bakat! Mannen min gick några vändor till köket & tyckte brödet var kanon.

Glutenfritt bröd som passar veganer

Bokens 1:a del innehåller mycket matnyttig information om Celiaki, val av mjöl, redskap & allmänna baktips. Hennes främsta val av mjöl är ett basmjöl från Finax, som innehåller mjölk. Jag har valt att göra brödet vegan & valde basmjölet som heter lågprotein. Här väljer man val utifrån sin kosthållning.

Mjölmix utan mjölk ger inte riktigt samma färg på brödet, men fungerar ändå utmärkt & det påverkar inte smaken.

IMG_8341

Brödet har jättefin struktur, varken för kompakt eller för fluffigt. Det känns helt enkelt som ett bröd ska smaka. Svårt att känna att  det är glutenfritt.

Chia är en av basen i detta bröd!

Chiafrön är fiberrika, fungerar som bindemedel  samtidigt som det gör brödet saftigt!

GLUTENFRIA CHIAFRALLOR ( V+GF)

  • 25 gram jäst
  • 2 dl växtmjölk, jag tog mandelmjölk ( mejeri mjölk )
  • 5 dl vatten
  • 1 msk fiberhusk ( 10 gram )
  • 1 dl chiafrön ( 70 g)
  • 2 dl pumpafrön (150 g)
  • 1 dl krossat bovete ( 60 g)
  • 2 tsk malen pomeransskal
  • 1 msk kokosnectar ( honung)
  • ca 750 gram glutenfritt lågprotein mjölmix från Finax ( glutenfritt basmjöl
  • 2 tsk salt

 

Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölk & vatten till 37°C. Häll vätskan över jästen & rör tills det jästen har löst upp sig. Vispa ner fiberhusk & blanda ner bovete, pumpakärnor & chiafrön. Låt blandningen stå att svälla i 10 minuter.

Tillsätt malen Pomeransskal, sötning & det mesta av allt mjöl. Arbeta degen ( gärna i en köksassistent ) ordentligt. Tillsätt resterande mjöl & salt, låt maskinen fortsätta att arbeta tills det är en dallrig deg som håller ihop. Den är klibbig & smetig.

Nu ska degen jäsa under bakduk i ca 1 timma till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord & skär 20 - 25 bitar av degen. Rulla med mjöliga händer bullar & lägg bullarna på en plåt som är bakplåtsklädd.

Bullarna ska jäsa i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 °C varmluft eller 250°C vanlig.

Original recept i boken: med basmjölet är ugnen på 200°C varmluftsugn.

Pensla bullarna med vatten, strö på lite pumpafrön & chiafrön. Ställ in plåten i ugnen & spreja gärna vatten rakt in i ugnen med en blomspruta. detta för att få en fin skorpa.

Original recept: pensla med ett uppvispat ägg & strö chia / pumpa frön på toppen.

Grädda bullarna i ca 8 minuter, dra ner värmen efter en stund om brödet tar för mycket färg.

 

Låt brödet svalna på galler utan bakduk om man vill ha skorpa på brödet. För mjuk skorpa så lägg en bakduk över.

Kanon gott bröd som jag varmt kan rekommendera.

 

Färdig mjölmix

Att använda sig av färdig mjölmix tycker jag är jätte smidigt & för den som inte är så van att baka  glutenfritt förenklar det avsevärt.

Boken innehåller ett rikt receptregister & inget saknas. Här hittar man en fralla som är smaksatt med kaffe & kardemumma. Genomgående så är bröden smaksatta på ett spännande sätt & pomeransskal i dagens frallor gav en fantastisk fräsch smak!

Klassiker som korvbröd, pita, paj, pizza, surdegsbröd, fikabröd, småkakor & dessert allt har fått plats i boken.

Den skiljer sig från andra böcker eftersom Margareta har lagt ner arbete på att förklara celiaki, jäsningsprosses, fiberhalt & näringsvärden i glutenfria varor. En del i boken förklarar förvaring & hållbarhet.

Jag är glad att ha denna pärla i min boksamling!

Titta gärna in för mer information & recept hos Margareta.

 

Detta recept är Vegan & Glutenfritt

Hej så länge // Tina

 

 

 

 

Chokladmousse Peanut Cake - Vegan

Chokladmousse Peanut Cake - Vegan

Gästinlägg -  Margareta Elding - Pontén

Gästinlägg - Margareta Elding - Pontén