Nakenhavre dagens middagstips

03042015-IMG_2032-1-1.jpg

Idag delar jag med mig av  finfin nakenhavre med goda grönsaker! Mat som passar vid flera tillfällen. Både som ensamrätt, men också som tillbehör till biffar, tofu eller tempeh. Ja eller vad man nu föredrar att ha till. Hummus & bröd funkar fint också!  

03042015-IMG_2032

 Nakenhavre är basen i denna sallad!

Dessa har flera fördelar framför vanlig skalhavre. Den är skalfri & minskar där med förädlingskostnaden, den har också mer näring än skalhavre. Protein halten är högre och aminosyresammansättningen bättre.
Nakenhavre är rik på nyttiga fettsyror & vattenlösliga fibrer. Den har visat sig öka det goda & minska det skadliga kolesterolet. Den jämnar ut blodsockret  & minskar också stressen i kroppen. Andra goda egenskaper är att den innehåller höga halter av E-vitamin, en naturlig antioxidant. M.a.o så finns det flera skäl att låta nakenhavre ingå i sin dagliga kost!
 03042015-IMG_2017

 Recept:

SALLAD MED NAKENHAVRE ( V )

  • ett broccolistånd + pressad citron
  • en handfull sugersnaps
  • ca 4 salladslök
  • 2 dl kokt nakenhavre+ herbamare örtsalt
  • 1 dl rostade valnötter ( rosta i en torr stekpanna )
  • 1 - 2 msk gojibär

 

 

DRESSING ( V )

2 tsk ljus miso pasta 1/2 msk äppelcidervinäger 2 tsk kokosnectar eller agave 2 msk olivolja Salt & peppar

Börja med att skölja och skiva broccoli & stam i passande bitar. Massera sen in dem i lite pressad citron. Koka nakenhavren och strö lite örtsalt över. Mixa ihop dressingen. Skär salladslök på tvären & sugersnaps på längden.
Blanda nakenhavre med dressingen & vänd ner resten av grönsakerna. Se till att marinaden kommer åt överalt.
 Blanda till sist ner hackade valnötter & gojibär. Smaka av med salt & peppar.

Dagens recept är vegan 

Havre är naturligt glutenfritt, men vanligtvis behandlat i en miljö där mjöl & sädeslag med gluten existerar. Är man känslig eller har celiaki så måste man förvissa sig om att det är en ren produkt!

 

 

 

Hej så länge // Tina