en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Veggie tofu Hotpot & lansering av Felix Veggie!

 

Veggie Tofu hotpot är mat jag gärna äter!

Veggie vindarna fullkomligt exploderar överalt just nu! Alla vill bidra till att vi blir lite grönare & smartare för en  hållbar framtid, för den kommande generationen! Felix har de senaste året jobbat hårt för att ta fram färdigrätter som ska möta den nya gröna kundens behov. Jag fick vara med på deras lanseringsevent där de presenterade #Felixbarometen, höra omvärldsanalytikern Ingela Stenson tala om mat & hållbarhet. Tommy Myllimaki var också med på ett hörn och berättade om sin syn på det gröna & framtidens restaurang gäst! Felix  bjöd ju självklart på provsmak av deras 4 nya färdigrätter!

 

De har tagit fram inte mindre än 4 nya "Gröna" måltider!

Var av två är vegan & två lakto- ovo, alla rätter är utan tillsatser; sammanfattningsvis så håller de både en hög kvalité & nivå, är verkligen ett alternativ när man behöver köpa hem färdigmat eller en lunch på jobbet!  Smaker som curry, hetta & chili är genomgående & borde passa de flesta! Jag återkommer mer om själva # felixbarometern vid ett senare inlägg!

Nu vidare om dagens måltid som faktiskt är en av rätterna från Felix!

 Måndag & gröna Februari 3 är här!

 

Vi fick med oss hem en goddiebag med bland annat recept & råvaror till en av rätterna. Den är lakto - ovo med halloumi men jag gjorde med tofu istället! Jag gjorde även lite andra ändringar & tillsatte lite extra smaker & kokosmjölk! Den senare av misstag, kokosmjölken! Jag kan varmt rekommendera er att göra denna goda gryta!

Dagens Baljväxt är röda & grönalinser!

6 gram protein per 100 gram. Hälsofördelar; rika på magnesium, fibrer & förbättrar matsmältningen.

Linser behöver ingen närmare förklaring, de är fiberrika, tillför proteiner & behöver inte blötläggas. De gröna brukar jag blötlägga några timmar iallafall! Men det är helt ok att koka direkt! Billigt & lättlagat, så här finns inga ursäkter att inte äta linser! Röda linser har en lite redande effekt & det gör den perfekt i denna rätt, ni nu ska få ta del av!

 

Veggie Tofu Hotpot!

IMG_8176-3

TOFU HOTPOT VEGAN ( V+ GF )

 

 

 • 2 msk kokosolja
 • en mindre gul lök hackad
 • 1/2 morot hackad i tärningar
 • en mindre palsternacka hackad i tärningar
 • 1 1/2 dl förkokta gröna linser
 • 1 dl okokta röda linser
 • 150 gram sötpotatis skuren i kuber
 • 1 msk röd currypasta
 • 1 msk lantbuljong
 • 1 tsk salt
 • 1 vitlök solo
 • 1 msk tomatpure
 • 1 tsk sambal oelek
 • 1 msk färskriven ingefära
 • 1/ 2 tsk chiliflingor
 • 1/2 tsk spiskummin
 • 1 tetra kokosmjölk
 • vatten

 

Börja med att svetta lök, vitlök, morot & palsternacka i en gryta. Tillsätt ca 1 1/2 dl vatten & låt koka i 10 minuter. Mixa sen grönsakerna grovt med en stavmixer.  Häll i 2 dl vatten, tomatpure, lantbuljong & sköljda röda linser i grytan, låt sjuda upp & tillsätt sötpotatisen.

Blanda kokosmjölk & kryddor och rör ner i grytan. Sist häller man i gröna kokta linser, tillsätt lite extra vatten & låter grytan koka klart. Sötpotatisen får inte koka sönder.

IMG_8178

Till servering  så passar det perfekt med kokt broccoli & ris eller quinoa.

IMG_8177

Ingen Gröna Februari utan lite länk<3 Gröna Februari - Nelli, Catrin, Alexandra, Sylvia, Sandy & Linda

Receptet är glutenfritt & vegan.

Hoppas ni får en fin start på veckan // Tina

 

 

Nakenhavre dagens middagstips

Nakenhavre dagens middagstips

Aubergine - bakad & marinerad i citron

Aubergine - bakad & marinerad i citron