en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Pasta Arrabiata, VEGETARISK MÅNDAG!

Pasta Arrabiata  får inleda denna Gröna Februari! En arrabiata är vegetarisk i sig & känns igen främst för att den har en viss hetta & sting från chili! Det här Måndagarna vill jag försöka visa att vegetarisk mat är både enkel & billig om man anstränger sig lite! Bönor & linser vill jag lyfta; det är ett fantastiskt livsmedel som är billigt, mättar & bidrar med fibrer. De är nyttiga, innehåller vitaminer, mineraler & proteiner. Visst kan man behöva vänja kroppen vid ett ökat intag av baljväxter. Baljväxter ska blötläggas i rikligt med vatten , kokas i stor kastrull & saltet ska tillsättas när det återstår 10 minuter av koktiden.

Beroende på hur gamla de torkade bönorna är så kan blötläggning & koktid variera. Det går även bra att  köpa färdigkokta i tetra frpk om man känner sig  osäker på tillagningen. Inte lika ekonomiskt som att koka egna men ibland är det praktiskt & smart att ha till hands! Det är sånt man kan bunkra upp med när priset är fördelaktigt!

PASTA ARRABIATA PERFEKT EN MÅNDAG!

 

 

IMG_7846-3

En arrabiata med marinerade stora vita bönor & bakade körsbärs tomater!

Arrabiata!

 

4 portioner

 

  • 1 vitlöksolo
  • 1 - 2 röda chili frukter
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tetra krossade tomater
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1 tsk sötning ( björksocker, valfri går bra )
  • ca 1 dl vatten
  • salt & svartpeppar från kryddkvarn

 

 

Riv vitlök & skiva chilin fint, hetta upp en stekgryta med olivolja, sauterar på medium värme & tillsätt tomat puré efter några minuter. Fortsätt med äppelcidervinäger & låt tomatpurén fräsa på ett tag. Detta för att få fram en lite rundare smak.

Häll sen på tomatkross & sötning rör om. Eventuellt så tillsätt lite vatten & låt grytan puttra på i ca 20 minuter. smaka av med salt & peppra med pepparkvarn.

 

För att öka på proteinet har jag tillsatt stora vita bönor som jag marinerade i citron , olivolja, chili & persilja.

 

 Marinerade stora vita bönor

 

  • ca 200 gram kokta vita stora bönor ( tetra går bra)
  • zest från citron
  • juice från citron ca 1 1/2 msk
  • örtsalt
  • 1 cm finstrimlad röd chili
  • finstrimlad storbladiga persilja
  • 2 msk olivolja
  • smaka av med extra flint salt & peppar

Gör klart marinaden med alla ingredienser & vänd ner bönorna.

 

IMG_7865

Bakade Körsbärstomater!

 

  • 1/2 frpk med körsbärstomater halverade
  • 1 - 2 msk olivolja
  • flingsalt & peppar

Sätt ugnen på 200°c och blanda tomaterna med olja & krydda. Baka i ugnen i ca 20 minuter.

 

När allt är klart så blanda valfri kokt  pasta ( min är glutenfri  ) med den färdiga såsen & toppa med bönor, bakade tomater & cashewparmesan!

 

IMG_7856-3

Dagens recept ät glutenfritt & vegan!

 

Trevlig vegetariska dagen & skön grön inspiration önskar jag er // Tina

 

Baljväxtens år har FN vikt åt 2016!

Cheddarsås - som räddar din nästa middag

Cheddarsås - som räddar din nästa middag