Mapo tofu den koppärriga kärringens bönost

Hej på er, Mapo tofu, den koppärriga kärringens bönost är en av det mest kända sichuanska rätterna,  Sichuan är en provins i västra Kina. Vi kanske mest kopplar Sichuan med den goda kryddan Scihuanpeppar som på inget vis är släkt med peppar. Det är ett litet torkat bär från ett kinesiskt träd; Zanthoxylum piperitum som har en citrusaktig smak som ger en liten lätt bedövande känsla på tungan. Idag så blev det just Mapo tofu till middag.

Mapo tofu - grontvarjedag

 mapo tofu ( V+Gf )

 

 

Med fermenterade svarta bönor och scihuanpeppar

 

Recept:

INGREDIENSER: 

Ca 4 portioner

 

  • 1 pkt fast tofu, skuren i 1x1 cm kuber
  • 1 större portabello svamp eller 2 - 3 mindre
  • 3 msk rapsolja
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk sköljda fermenterade svarta bönor ( finns på asiatiska butiker) kan uteslutas
  • 1 msk chilipasta
  • 1 vitlöksolo
  • 1 msk finriven ingefära
  • 2 tsk tamari
  • 1 tsk rostad sesamolja
  • 1 tsk mortla grovt scihuanpeppar
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • ca 2,5 dl varm grönsaksbuljong ( 1 msk lantbuljong och ca 2,5 dl vatten sjuds tills den är varm )
  • 3 - 4 skivade sallads lökar
  • färsk koriander att toppa med

 

INSTRUKTIONER:

Börja med att koka upp en kastrull med vatten & tillsätt lite salt; stäng av plattan när vattnet kokar & lägg i tofun. Det ska ligga i vattnet i ca 15 minuter. Låt de sen ligga i en sil för att rinna av.

Hacka portabello i små bitar så att det ser ut som en färs.

 

Medan tofu ligger i vattnet så riv vitlök, ingefära och hacka chili. Hetta upp lite olja i en wokpanna eller liknande på medium värme. Lägg i röd fin hackad chili, de svarta bönorna och chilipastan, rör hela tiden i ca 1 minut.

Tillsätt vitlök och ingefära blanda runt ordentligt. Fortsätt med portabello hacket, tamari, sesamolja och mortlad sichauanpeppar och rör runt. Låt fräsa i några minuter. Häll i ca 2,5 dl varm grönsaksbuljong och låt det hela koka i några minuter.

Nu tillsätter man tofun som ska röras runt i pannan med försiktighet, skaka gärna runt pannan så tofun blandas med såsen.

Blanda majstärkelse med vatten och rör ner den försiktigt, låt såsen tjockna under några minuter. Häll eventuellt i lite mer grönsaksbuljong om det behövs.

När det är klart så flytta över allt till ett serveringsfat, toppa med sallads lök & koriander.

Vanligast är att göra den här med shiitake svamp men jag tycker portabello fungerar utmärkt; originalet är  gjort på fläskfärs. Den som vill kan byta ut portabello mot motsvarande vegofärs.

Servera med ris eller nudlar. Jag åt min med kokt Durra & syrad kål.

Receptet är glutenfritt & Vegan.

Ha en fin kväll // Tina