en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

vegan pizzans dag den 29 januari - glutenfri

vegan pizzans dag den 29 januari - glutenfri

Vegan pizzans dag den 29 januari är faktiskt något att lägga på minnet!! Tänk att det idag går att få sig en pizza som är både glutenfri & vegan på de flesta  pizzerior.

Vegan & pizza är inget problem idag

Jag vet ju inte riktigt hur det ser ut runt om i landet, men i de större städerna så är det mer eller mindre standard på menyn idag. Hur ser det ut i era städer på pizza fronten?

Min pizza blev perfekt & det bästa är att osten gör man själv i kick.

veganpizzans-dag-7683
veganpizzans-dag-7683

BOTTEN ( GF + V )

Till två runda pizzor eller 1 plåt

  • 3 dl vatten
  • 15 gram jäst
  • 1 dl havremjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 msk olivolja

Börja med att blanda mjölsorterna med potatismjöl i en separat bunke.

Fortsätt med att lösa upp jästen i hälften av vattnet, blanda ner salt, olja & fiberhusk. Nu måste man vispa ordentligt så inte fiberhusk klumpar sig. Häll på resten av vattnet & blanda väl. Blanda ner lite i  taget av mjölblandningen & arbeta degen väl.Det går bra att arbeta degen ordentligt för hand med en slev eller liknande om man inte har en matberedare med tillhörande degkrok.

Jag gör min deg i min Philips matberedare med degkrok ( för övrigt en grym maskin för kikärts maränger ) Eftersom oftast glutenfri deg är mindre volym än en med gluten så tycker jag en matberedare fungerar utmärkt för jobbet! Låt nu degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Sätt på ugnen i tid på 200°c

veganpizzans-dag-7675
veganpizzans-dag-7675

Tomatsås går bra att använda färdig eller så gör man en egen som får koka ihop under tiden degen jäser.

TOMATSÅS ( V + GF )

  • 1 tetra eko passerade tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk lantbuljong
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk balsamvinäger ( balsamico)
  • 1/2 lök ( koka med och tas bort när såsen är klar)
  • 1 vitlöksolo
  • paprika pulver
  • 1 msk chilisås
  • 1/2 msk sötning, råsocker eller vakfri
  • örter, basilika, oregano, herb de Provence
  • salt & peppar

Det är bara blanda alla ingredienser, låta den koka upp & sen sjuda på låg värme tills den har kokat ihop. Smaka av med salt & peppar.

veganpizzans-dag-7672
veganpizzans-dag-7672

Nu kommer vi till OSTEN, vem vill inte ha en smält god & krämig ost på sin pizza. Receptet har jag använt förut men nu gjorde jag på lite annat vis denna gång. Egentligen så blötlägger man cashewnötter först men jag hade inte förberett för det.

MOZZARELLA OST ( V+ GF )

  • 4 msk cashewnötter ( mixa eller mal till ett mjöl)
  • 2,4 dl vatten
  • 2,5 msk tapioka stärkelse
  • 2 msk näringsjäst
  • 3/4 tsk salt
  • 1 tsk citronjuice

Mixa först cashewnötter till ett mjöl, lägg sen alla ingredienser i en blender & mixa helt slät. Häll över allt i en mindre kastrull & sätt spisen på medium värme. Man ska nu röra i såsen hela tiden medan den sjuder upp & tjocknar. Det hela går väldigt fort så ha koll & rör hela tiden. Du vill inte att osten fastnar eller bränns i botten av kastrullen!

När osten är klar ställ åt sidan & svalna. Här hittade jag denna magiska ost först!

veganpizzans-dag-7707
veganpizzans-dag-7707

Förslag på topping:

  • Champinjoner i skivor stekta i olja & en skvätt balsamvinäger, salt & peppar
  • kapris
  • oliver
  • tomater i bitar eller skivor
  • paprika
  • rödlök
  • färska örter & bladgrönt
  • torkade örter

Topping är en smaksak & här har jag visat mina favoriter. Champinjoner gör pizzan lite mer matig tycker jag.

veganpizzans-dag-7682
veganpizzans-dag-7682

När degen har jäst klart så dela den i två delar ( om man gör två pizzor) och lägg den på ett mjölat bord ( majsmjöl)

Kavla försiktigt degen och forma med händerna den form man önskar på botten.

Bred på ett tunt lager av tomatsåsen & ställ in pizzan i ugnen på 2oo°c i ca 15 minuter. Öka upp värmen till 225 °c.

Efter 15 minuter tar man ut pizzan och skedar på osten ( den är seg & kall nu ). Forma med skeden till en rund mozzarella. På med övrig topping, dock ej färska örter/ bladgrönt som bränns i ugnen. Fortsätt att grädda i ca 5 - 7 minuter till på 225 °c. Pizzan är klar när osten är lätt gratinerad & fått lite färg.

veganpizzans-dag-7681
veganpizzans-dag-7681

Den här pizzan är utmärkt att fira Vegan Pizzans dag med!

veganpizzans-dag-7674
veganpizzans-dag-7674

Receptet är Glutenfritt, sojafritt & vegan!

För den som önskar mer pizza, Turkisk pizza eller vill se mer mat med ostsåsen   så följ länken.

Hoppas ni har en fin Måndag // Tina

Pasta, tomatsås & smakrika bönbollar

Pasta, tomatsås & smakrika bönbollar

Restaurang Farang tar en vegan på allvar