en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Baguette så gott - dessutom vegan & glutenfritt

Baguette så gott - dessutom vegan & glutenfritt

IMG_7641-2-e1483219227434.jpg

Baguette som är både glutenfri, vegan & tokgott! Det är  detta bröd som jag serverade till min soppa igår & det kommer jag fortsätta att servera till soppa från & med nu. Ursprungs receptet innehåller äggvita men jag böt ut det mot no egg  och det gick hur bra som helst!

 

Baguette borde alla få njuta av

Har man celiaki så är det ingen självklarhet, men med detta recept så är man nära originalet iallafall!

IMG_7641-2

BAGUETTE ( GF+V )

 

  • 25 g jäst
  • 7 dl fingervarmt vatten
  • 1,5  msk kokossirap ( går att byta mot honung eller sirap)
  • 1,5 msk no egg + 1 msk vatten ihop vispat
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl rismjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 tsk salt

 

Lös upp jäst i vatten och blanda i kokossirap. Tillsätt olja & no egg, vispa allt ordentligt. Blanda alla torra ingredienser & häll ner i en matberedare / köksmaskin som har degkrok. Arbeta degen ordentligt i några minuter. Den ska nu jäsa övertäckt i 40 minuter. När degen har jäst färdigt så dela den i tre delar, rulla dem i lite mjöl  & forma till baguetter. Snurra dem gärna lite & lägg på en baguette plåt eller vanlig plåt. Täck över & låt vila ytterligare i 25 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°c. Om brödet ligger på en vanlig plåt så forma upp dem lite innan det är dags att sätta in dem i ugnen. Skåra sen ytan på brödet med en vass kniv. Grädda brödet i 20 - 25 minuter. Håll koll så det inte bränns!

IMG_7652

Receptet jag har använt kommer från boken: Lugn mage med gott bröd av Sofia Antonsson, Lava förlag

Här nedan kommer mina ändringar & tips!

  1. Brödet innehåller 2 st äggvitor men det böt jag ut mot no egg.
  2. Salt tillsätter jag precis i slutet av knådningen.
  3. Jag böt ut ljus sirap mot kokossirap.
  4. Jag valde att ha olivolja istället för en olja med neutral smak.
  5. Spreja rakt in i ugnen med en blomsruta när man ställer in brödet, detta för att få fin skorpa på brödet.
  6. Jag tycker att brödet är bäst dagen efter & det kan vara bra att ha i minnet om man vill ha det till en bjudning eller  till ett speciellt tillfälle!

 

Man  bestämmer ju valfritt om man vill baka med äggvita & ljus sirap, som ursprungs recept eller om man gör mina ändringar!

IMG_7638

Det är gott, riktigt gott. Enkelt att blanda & knåda ihop.

Hej så länge // Tina

 

Restaurang Farang tar en vegan på allvar

Billig mat i januari - härlig linssoppa

Billig mat i januari - härlig linssoppa