Dill & morotsbollar i raw food tappning

Dill & morotsbollar torkade i torkugnen, när Raw food är som godast! Det är bollarna jag åt med zucchini noodles i Fredags. Matiga & mättande blev det en komplett måltid tillsammans med pasta & tomatsås.  

Dill & morot & gärna lite hetta är grymt gott

Att göra bollar i torkugnen ger dem en tillagad konsistens. Serverade med pasta & tomatsås.

IMG_7591

DILL & MOROTSBOLLAR (Raw + V +GF )

 

 • 2 dl blötlagda solrosfrön ( blötlägg mandlar & frön i ca 6 timmar )
 • 1 dl blötlagda pumpafrön
 • 2 dl blötlagda mandlar
 • 2 normalstora morötter ( mixat 4 dl )
 • 1 bananschallotenlök
 • 1 vitlöksolo
 • 1/2 eller hel hackad röd chili
 • 1 msk linfrö ( mixa till mjöl )
 • 1 1/2 - 2 msk olivolja kallpressad
 • ca 2 -3 msk hackad dill
 • saften av en halv citron
 • 2 krm cayennepeppar ( öka gärna )
 • 1/2 tsk gurkmeja
 • 1/2 tsk curry
 • paprikapulver
 • smaka av med salt & peppar

 

Kryddning är individuellt & en smaksak; jag ökar oftast alltid på kryddning & gillar när hettan är framträdande. Sedan så är ju en del känsliga för stark mat & jag har angett en mindre mängd av kryddorna! Prova gärna & smaka för den styrka som känns bäst! Listan kan verka lång men allt ska i matberedaren och mixas. OBS; olivolja & linfrömjöl ska i allra sist!

IMG_7579

Skölj mandlar & frön ordentligt

Börja med att skölja frön & mandlar ordentligt. Mixa dem fint i en matberedare & ställ åt sidan. Skölj, skala & skär morötter i bitar. Lägg i matberedaren tillsammans med lök & vitlök, finfördela i maskinen så att morötterna blir till gryn. Häll sen ner frö & mandel mixet i matberedaren, fortsätt med resterande kryddor & citron juice. Mixa allt & stäng av maskinen med jämna mellanrum för att skrapa ner från kanterna. Detta kan man  behöva göra flera gånger.

IMG_7587

När färsen är klar så blanda ner olivolja & linfrömjölet, blanda om ordentligt. Smaka av med salt & svartpeppar. Nu tycker jag att det blir allra godast om man täcker om  färsen & ställer den i kylen över natten. Det gör att både färsen & smakerna sätter sig. Om man inte har tid att ha dem i kylen över natten, så iallafall minst en timme.

Nu behöver man mixa ett par msk av varje; solrosfrön, pumpa & mandlar ( går att utesluta antingen mandlar eller pumpa ) tillsammans med lite paprikapulver & gurkmeja. Det ska bli som "ströbröd"

Skopa upp lite färs med en matsked, forma till bollar & rulla i det mixade fröströt. Lägg dem efterhand de blir klara på en torkbricka .

De ska nu stå i torkugn på 41 - 42 °c / vanlig ugn på max 50°c i ett par timmar. De blir lagom ljumna & får en lätt tillagad konsistens. Går inte alla bollar åt på en gång så låt de stå i kylen i en försluten burk / form. Värm bara upp dem i torkugnen (41°c ) & ugn ( 50°c) en halvtimme innan  måltid.

IMG_7439-Redigera

Jag blandade tomatsåsen med pastan. Sen serverade jag extra sås & cashew parmesan vid sidan av.

Det går att halvera receptet. Bollarna är glutenfria, vegan  & Raw.

// Tina