en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Dill & morotsbollar i raw food tappning

Dill & morotsbollar i raw food tappning

Dill & morotsbollar torkade i torkugnen, när Raw food är som godast! Det är bollarna jag åt med zucchini noodles i Fredags. Matiga & mättande blev det en komplett måltid tillsammans med pasta & tomatsås.  

Dill & morot & gärna lite hetta är grymt gott

Att göra bollar i torkugnen ger dem en tillagad konsistens. Serverade med pasta & tomatsås.

IMG_7591

DILL & MOROTSBOLLAR (Raw + V +GF )

 

  • 2 dl blötlagda solrosfrön ( blötlägg mandlar & frön i ca 6 timmar )
  • 1 dl blötlagda pumpafrön
  • 2 dl blötlagda mandlar
  • 2 normalstora morötter ( mixat 4 dl )
  • 1 bananschallotenlök
  • 1 vitlöksolo
  • 1/2 eller hel hackad röd chili
  • 1 msk linfrö ( mixa till mjöl )
  • 1 1/2 - 2 msk olivolja kallpressad
  • ca 2 -3 msk hackad dill
  • saften av en halv citron
  • 2 krm cayennepeppar ( öka gärna )
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk curry
  • paprikapulver
  • smaka av med salt & peppar

 

Kryddning är individuellt & en smaksak; jag ökar oftast alltid på kryddning & gillar när hettan är framträdande. Sedan så är ju en del känsliga för stark mat & jag har angett en mindre mängd av kryddorna! Prova gärna & smaka för den styrka som känns bäst! Listan kan verka lång men allt ska i matberedaren och mixas. OBS; olivolja & linfrömjöl ska i allra sist!

IMG_7579

Skölj mandlar & frön ordentligt

Börja med att skölja frön & mandlar ordentligt. Mixa dem fint i en matberedare & ställ åt sidan. Skölj, skala & skär morötter i bitar. Lägg i matberedaren tillsammans med lök & vitlök, finfördela i maskinen så att morötterna blir till gryn. Häll sen ner frö & mandel mixet i matberedaren, fortsätt med resterande kryddor & citron juice. Mixa allt & stäng av maskinen med jämna mellanrum för att skrapa ner från kanterna. Detta kan man  behöva göra flera gånger.

IMG_7587

När färsen är klar så blanda ner olivolja & linfrömjölet, blanda om ordentligt. Smaka av med salt & svartpeppar. Nu tycker jag att det blir allra godast om man täcker om  färsen & ställer den i kylen över natten. Det gör att både färsen & smakerna sätter sig. Om man inte har tid att ha dem i kylen över natten, så iallafall minst en timme.

Nu behöver man mixa ett par msk av varje; solrosfrön, pumpa & mandlar ( går att utesluta antingen mandlar eller pumpa ) tillsammans med lite paprikapulver & gurkmeja. Det ska bli som "ströbröd"

Skopa upp lite färs med en matsked, forma till bollar & rulla i det mixade fröströt. Lägg dem efterhand de blir klara på en torkbricka .

De ska nu stå i torkugn på 41 - 42 °c / vanlig ugn på max 50°c i ett par timmar. De blir lagom ljumna & får en lätt tillagad konsistens. Går inte alla bollar åt på en gång så låt de stå i kylen i en försluten burk / form. Värm bara upp dem i torkugnen (41°c ) & ugn ( 50°c) en halvtimme innan  måltid.

IMG_7439-Redigera

Jag blandade tomatsåsen med pastan. Sen serverade jag extra sås & cashew parmesan vid sidan av.

Det går att halvera receptet. Bollarna är glutenfria, vegan  & Raw.

// Tina

 

Billig mat i januari - härlig linssoppa

Billig mat i januari - härlig linssoppa

Chokladkaka med smak av apelsin - Raw food

Chokladkaka med smak av apelsin - Raw food