en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Burgare - Vegan med cheddar dressing!

Burgare - Vegan med cheddar dressing!

IMG_7112-e1493451928195.jpg

I dag så läste jag att McDonald´s lanserar en ny vego burgare. Och att Sverige är först ut i  Världen, eller snarare mina gamla kvarter på Södermalm. Ja nu tävlar matkedjorna om att leverera gröna alternativ! Inget dumt i det alls. Jag tror om något så kommer vego öka markant under 2016. Bara min egen man ( stor köttätare) har den senaste veckan sagt, inte bara en gång utan flera; nu blir jag vegetarian, kött känns inte så gott & fräscht längre. Yes känner jag, NU HÄNDER DET! Ok han kommer nog mer vara en fegan, veggivore eller flexitarian men att han kommer välja att äta ännu mera grönt & vego känns toppen. Han äter redan vego flera gånger i veckan.

 Burgare jag gör gärna min egen

Hur det nu var så blev  jag genast sugen på burgare när jag läste om McDonald´s vego satsning & inte McDonald`s utan min egen isåfall!

IMG_7105

Svamp som bas är kanon

Sagt och gjort så blev det dagens middag! I dagens burgare så var basen champinjoner, portabello, quinoa & kidneybönor. Blev supersmarrigt. svampen & miso bidrar med fin umami + att svampen gör den saftig. Ja svamp är grymt i vegoköket & är väldigt mångsidigt.

Recept:

BURGARE ( V + GF )

 • 250 gram skogschampinjon
 • 1 portabellosvamp
 • 1 gul lök
 • 1 vitlök solo
 • 1 tetra kidneybönor avrunna men ej sköljda
 • 3 dl kokt röd eller svart quinoa
 • 1 tsk äppelcidervinäger
 • 1 1/2 tsk Tamari
 • 1 msk lantbuljong
 • 1 tsk Barley miso
 • 1 tsk chipotle pasta
 • 1/2 tsk rökarom
 • paprikapulver
 • cayannepeppar
 • 1 dl grovt hackade/ mixade pumpafrön
 • 1 dl rismjöl
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 msk olivolja

 

Börja med att koka Quinoa ( jag brukar alltid ha färdig i kylen ), hacka lök & vitlök fräs & låt mjukna i en panna med kokosolja. Skölj & hacka svampen som nu går i pannan & rör om, stek  i ett par minuter. Tillsätt sen avrunna ( ej sköljda ) kidneybönor, rör runt & ha i tamari, äppelcidervinäger & ånga av.  Ge smak med lantbuljong, miso, chipolepasta, rökarom cayannepeppar & paprikapulver. Ha sist i quinoan. Mixa solrosfrön grovt. Flytta bön & svampröran ( som svalnat något ) till en matberedare & mixa runt några varv, tillsätt solrosfrön, rårismjöl, olivoljan & fiberhusk. pulsa ytterligare några varv. Smaka av med salt & peppar. Låt färsen svälla en liten stund, forma burgare, blir ca 9 stycken & pensla båda sidorna på varje burgare med en blandning av olivolja & tamari. Lägg dem på en ugnsplåt som är täckt med bakplåtspapper. Grädda dem på 200 grader i 20 minuter, vänd dem och sänk till 175 grader & grädda i 20 minuter till.

IMG_7106

Något som jag också alltid har i kylskåpet är picklad rödlök!

IMG_7109

Ja i min värld ingen burgare utan picklad rödlök, ett måste helt enkelt!

IMG_7120 IMG_7124

CHEDDARDRESSING/ OST ( V + Raw )

 

 • 3 dl blötlagda cashewnötter
 • 2 msk näringsjäst
 • 1/2 tsk gurkmeja
 • 1/2 tsk paprikapulver
 • salt
 • 1 msk pressad citron
 • 1 dl vatten
 • 1 msk kokosolja

Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en mixer & mixa slät. Tillsätt sen kokosoljan & mixa ytterligare några varv. den ska bli helt slät & fluffig! Den här är grym och den är dressing & ost på samma gång!

IMG_7130 IMG_7129

Det blev enkel middag, men ack så god. Det går ju utmärkt att severa bröd till, men vi nöjde oss med salladsblad, adderade groddar, tomat & gurka. Såsen & picklad rödlök ( recept på picklad rödlök & snarlik burgare) gav det lilla extra! Burgare är nog en av mina favorit rätter, därför dykrer det upp här titt som tätt! Det går att göra väldigt matigt & med rätt kryddor så får man fram umami som är det kött egentligen handlar om.

Denna måltid är Glutenfri, vegan & såsen är raw food.

 

Hej så länge // Tina

 

Pannacotta med matcha - Gott nytt år

Pannacotta med matcha - Gott nytt år

Algolja och vegan - behövs extra tillskott