Burgare - Vegan med cheddar dressing!

IMG_7112-e1493451928195.jpg

I dag så läste jag att McDonald´s lanserar en ny vego burgare. Och att Sverige är först ut i  Världen, eller snarare mina gamla kvarter på Södermalm. Ja nu tävlar matkedjorna om att leverera gröna alternativ! Inget dumt i det alls. Jag tror om något så kommer vego öka markant under 2016. Bara min egen man ( stor köttätare) har den senaste veckan sagt, inte bara en gång utan flera; nu blir jag vegetarian, kött känns inte så gott & fräscht längre. Yes känner jag, NU HÄNDER DET! Ok han kommer nog mer vara en fegan, veggivore eller flexitarian men att han kommer välja att äta ännu mera grönt & vego känns toppen. Han äter redan vego flera gånger i veckan.

 Burgare jag gör gärna min egen

Hur det nu var så blev  jag genast sugen på burgare när jag läste om McDonald´s vego satsning & inte McDonald`s utan min egen isåfall!

IMG_7105

Svamp som bas är kanon

Sagt och gjort så blev det dagens middag! I dagens burgare så var basen champinjoner, portabello, quinoa & kidneybönor. Blev supersmarrigt. svampen & miso bidrar med fin umami + att svampen gör den saftig. Ja svamp är grymt i vegoköket & är väldigt mångsidigt.

Recept:

BURGARE ( V + GF )

 • 250 gram skogschampinjon
 • 1 portabellosvamp
 • 1 gul lök
 • 1 vitlök solo
 • 1 tetra kidneybönor avrunna men ej sköljda
 • 3 dl kokt röd eller svart quinoa
 • 1 tsk äppelcidervinäger
 • 1 1/2 tsk Tamari
 • 1 msk lantbuljong
 • 1 tsk Barley miso
 • 1 tsk chipotle pasta
 • 1/2 tsk rökarom
 • paprikapulver
 • cayannepeppar
 • 1 dl grovt hackade/ mixade pumpafrön
 • 1 dl rismjöl
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 msk olivolja

 

Börja med att koka Quinoa ( jag brukar alltid ha färdig i kylen ), hacka lök & vitlök fräs & låt mjukna i en panna med kokosolja. Skölj & hacka svampen som nu går i pannan & rör om, stek  i ett par minuter. Tillsätt sen avrunna ( ej sköljda ) kidneybönor, rör runt & ha i tamari, äppelcidervinäger & ånga av.  Ge smak med lantbuljong, miso, chipolepasta, rökarom cayannepeppar & paprikapulver. Ha sist i quinoan. Mixa solrosfrön grovt. Flytta bön & svampröran ( som svalnat något ) till en matberedare & mixa runt några varv, tillsätt solrosfrön, rårismjöl, olivoljan & fiberhusk. pulsa ytterligare några varv. Smaka av med salt & peppar. Låt färsen svälla en liten stund, forma burgare, blir ca 9 stycken & pensla båda sidorna på varje burgare med en blandning av olivolja & tamari. Lägg dem på en ugnsplåt som är täckt med bakplåtspapper. Grädda dem på 200 grader i 20 minuter, vänd dem och sänk till 175 grader & grädda i 20 minuter till.

IMG_7106

Något som jag också alltid har i kylskåpet är picklad rödlök!

IMG_7109

Ja i min värld ingen burgare utan picklad rödlök, ett måste helt enkelt!

IMG_7120 IMG_7124

CHEDDARDRESSING/ OST ( V + Raw )

 

 • 3 dl blötlagda cashewnötter
 • 2 msk näringsjäst
 • 1/2 tsk gurkmeja
 • 1/2 tsk paprikapulver
 • salt
 • 1 msk pressad citron
 • 1 dl vatten
 • 1 msk kokosolja

Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en mixer & mixa slät. Tillsätt sen kokosoljan & mixa ytterligare några varv. den ska bli helt slät & fluffig! Den här är grym och den är dressing & ost på samma gång!

IMG_7130 IMG_7129

Det blev enkel middag, men ack så god. Det går ju utmärkt att severa bröd till, men vi nöjde oss med salladsblad, adderade groddar, tomat & gurka. Såsen & picklad rödlök ( recept på picklad rödlök & snarlik burgare) gav det lilla extra! Burgare är nog en av mina favorit rätter, därför dykrer det upp här titt som tätt! Det går att göra väldigt matigt & med rätt kryddor så får man fram umami som är det kött egentligen handlar om.

Denna måltid är Glutenfri, vegan & såsen är raw food.

 

Hej så länge // Tina