en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Saffrans hjärtan med kolakräm & lingon!

Saffrans hjärtan med kolakräm & lingon!

Saffrans hjärtan gjorda på polenta. Serverade med cahew kolakräm och lingon......ett recept som jag kom på under tiden jag rensade min allt för växande tidnings hög; Ibland blir  tidningar liggandes på hög, på sin höjd bläddras de igenom eller för att läsa senare.

Saffrans hjärtan med Polenta istället för bröd

Elle mat & vin´s omslag från förra månadens nr finns det fattiga riddare som snittar med vit chokladkräm toppad med röda vinbär. Just enkelheten fångade mitt intresse. Men jag vill ju ha både glutenfritt och vegan. Baka glutenfritt bröd som sen ska göras till fattiga riddare, nja inte riktigt vad jag kände för. Men då kom jag på att polenta kunde mycket väl gå att få till på ett trevligt sätt!

IMG_6607

POLENTA HJÄRTAN ( GF+V )

 • 1,5 dl polentagryn
 • 5 dl mandelmjölk
 • 1 pkt saffran
 • 3 msk björksocker/ xylitol
 • 1 msk mandelsmör

Värm upp 1 dl av mjölken & lös upp saffran, tillsätt björksocker & resten av mjölken. Låt det koka upp. Häll ner polenta grynen & rör om. Sänk värmen & låt koka på svag/ mellan värme i 4 minuter. Rör undertiden. När det har kokat i 4 minuter så tillsätt mandelsmöret som ska arbetas in i polentan med en slickepott. Arbeta under 1 minut medan kastrullen fortfarande är på plattan. När allt är jämnt & polentan är slät, blöt en form (ca 20 x20 ) cm och bred ut polentan. Ca 1 1/2 cm tjock & platta till den så det blir en slät yta. Låt svalna & ställ den gärna i kylen över natten.

IMG_6577

Cashewkolakräm ( V+ GF )

 • 2 dl cashewnötter blötlagda minst 4 timmar
 • 6 dadlar mjuka blötlägg i 4 timmar
 • 1 dl blötläggningsvatten från dadlarna
 • 2 msk kokosolja smät försiktigt i vattenbad
 • 3 msk rissirap
 • 1 msk macapulver
 • 1 msk pressad citron
 • 1/2 tsk  flingsalt

 

Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en mixer, mixa slät. Tillsätt smält kokosolja & mixa klart.

Ta sen en passande form, jag tog ett  pepparkakshjärta och tryck ut bitar. Det går även att skära passande bitar. Värm kokosolja i en stekpanna på mellanvärme & ge bitarna en liten yta på varje sida. Det går också bra att låta de gå i ugnen på 175 grader en liten stund. De ska inte serveras heta utan mer rumstempererade. Jag gjorde mina i en stekpanna. Klicka på en msk kolasås & toppa med lingon eller valfria bär.

IMG_6589

Smaken på polentan påminner om ostkaka och passar även som ett trevligt mellanmål med lite grädde/ växtgrädde & lite sylt.

Hur som så blev detta jätte gott & kommer göras fler gånger.

Hej så länge // Tina

 

Smart energi - smergy ett projekt från naturskyddsföreningen

VECKAN BJUDER PÅ RECEPT MED SAFFRAN!