en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

VECKAN BJUDER PÅ RECEPT MED SAFFRAN!

Hej, Måndag här igen och snart är vi inne i den sista månaden av året! Helger som kanske för en del innebär mat i överflöd! Jag tänkte bjuda på ett & annat recept med saffran denna veckan!

VECKAN ÄR VIKT FÖR SAFFRAN!

Saffran är så mycket mer än bara lussekatter eller lussebulle som den också heter! Visst kommer min raw bulle upp under veckan, men inte just idag! Idag så får ni ett till middagstips med rotfrukter, som jag personligen inte får nog av! Det här är magiskt gott & passar perfekt så här års!

IMG_0469

Lite historia om Saffran!

Saffranskrokus växer inte längre vilt! Den har odlats så länge som över 3000 år & man är inte helt säker på ursprunget men förmodar att den härrör från Kreta eller Mindre Asien! Man har från utgrävningar från Sumeriska (ett Ett forntida rike i Mesopotamien som låg mellan floderna Tigris & Eufrat i dagens Irak ) funnit lertavlor från ca 4000f.kr. där saffran nämns! På Kreta har man utgrävningar från ca 2000 f.kr. hittat fresker som avbildar Saffranskrokus  Örten ansågs som helig & användes som offergåva till Gudarna. Saffran tillsattes också i salvor, parfymer, smink, & potpurri. Den användes också för åkommor som mage, lungor  & lever.

 

Idag odlas Saffran främst i Spanien, Grekland, Iran & Indien. Framställningen är enormt resurskrävande. Till ett kilo saffran behövs 100 000 märken som måste plockas & rensas förhand. Det är inte konstigt detta är världens dyraste krydda!

källa: Krydda-Lexikon/ världens alla kryddor från A till Ö

 

Recept på dagens fina middag hittar ni här

 

Hej så länge // Tina

 

Saffrans hjärtan med kolakräm & lingon!

Saffrans hjärtan med kolakräm & lingon!

Rotfruktsgratäng till middag - Vegan

Rotfruktsgratäng till middag - Vegan