HET BÖNGRYTA TILL MIDDAG, VEGAN!

Idag gjorde jag en varm & het  böngryta till middag! När kylan kommer och mörkret ligger kompakt då längtar jag efter varm och het mat som mättar länge! Grytor & soppa är gärna återkommande som middag hos oss under vinter halvåret! Hur ser det ut hos er? ( glöm inte att skriva en kommentar då & då)  

Het böngryta när kylan kommer!

Så dagens middagstips är en het  böngryta som blir god även när det är kylskåpsrensning! Med en bas på bönor, kryddor, stjälkselleri & krossade tomater så är grytan hemma med vilka grönsaker som helst! Jag varierar mig & det blir alltid gott. I går valde jag att servera denna gryta med svart råris ( är för övrigt mitt favorit ris tillsammans med rött råris) & en krispig sallad!

IMG_6442

RECEPT

 

HET CHILI ( V+GF)

 

 • 1 burk kidneybönor ( motsvarande kokta)
 • 2 tetror krossade tomater
 • 1 gullök
 • 1 rödchili
 • 1 mindre stjälkselleri
 • 150 g champinjoner
 • 1/4 del rotselleri
 • 1 morot
 • 1/2 röd spetspaprika
 • 1 vitlök solo
 • ca 1 1/2 dl fryst majskorn
 • 1 tsk äppelcidervinäger

 

KRYDDOR

 

 • ca 2 - 2 1/2 tsk kakaopulver
 • 4 st kryddnejlika
 • 5 - 6 st kryddpeppar
 • cayannepeppar
 • stark paprika pulver
 • salt
 • peppar
 • pressad lime

Skölj skär & skiva alla grönsaker. Mortla eller mixa i en kryddkvarn kryddor & hetta upp en gryta med kokosolja. Börja med att fräsa lök, vitlök i oljan, tillsätt resterande grönsaker ( inte bönor & majs ) & äppelcidervinäger. Pudra över de mixade kryddorna & häll på tomatkross. Rör runt & smaksätt med kakaopulver, paprikapulver, cayannepeppar, sätt på lock & låt det koka ca 25 minuter på låg värme. Tillsätt sen bönor & majskorn. koka tills majsen har kokat klar. smaka av med salt & pressa lite lime över grytan. servera med ris, quinoa eller hirs & sallad!

IMG_6455

Till chili har jag gärna lite lime för en extra smakförstärkare!

IMG_6453

Om man vill så kan man sleva upp chilin i portionsskålar till var & en!

IMG_6440

I nästa inlägg så har jag en gästbloggare som bjuder på ett riktigt gott recept!

 

Nu önskar jag er en fin fortsättning på dagen // Tina