en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

HET BÖNGRYTA TILL MIDDAG, VEGAN!

Idag gjorde jag en varm & het  böngryta till middag! När kylan kommer och mörkret ligger kompakt då längtar jag efter varm och het mat som mättar länge! Grytor & soppa är gärna återkommande som middag hos oss under vinter halvåret! Hur ser det ut hos er? ( glöm inte att skriva en kommentar då & då)  

Het böngryta när kylan kommer!

Så dagens middagstips är en het  böngryta som blir god även när det är kylskåpsrensning! Med en bas på bönor, kryddor, stjälkselleri & krossade tomater så är grytan hemma med vilka grönsaker som helst! Jag varierar mig & det blir alltid gott. I går valde jag att servera denna gryta med svart råris ( är för övrigt mitt favorit ris tillsammans med rött råris) & en krispig sallad!

IMG_6442

RECEPT

 

HET CHILI ( V+GF)

 

  • 1 burk kidneybönor ( motsvarande kokta)
  • 2 tetror krossade tomater
  • 1 gullök
  • 1 rödchili
  • 1 mindre stjälkselleri
  • 150 g champinjoner
  • 1/4 del rotselleri
  • 1 morot
  • 1/2 röd spetspaprika
  • 1 vitlök solo
  • ca 1 1/2 dl fryst majskorn
  • 1 tsk äppelcidervinäger

 

KRYDDOR

 

  • ca 2 - 2 1/2 tsk kakaopulver
  • 4 st kryddnejlika
  • 5 - 6 st kryddpeppar
  • cayannepeppar
  • stark paprika pulver
  • salt
  • peppar
  • pressad lime

Skölj skär & skiva alla grönsaker. Mortla eller mixa i en kryddkvarn kryddor & hetta upp en gryta med kokosolja. Börja med att fräsa lök, vitlök i oljan, tillsätt resterande grönsaker ( inte bönor & majs ) & äppelcidervinäger. Pudra över de mixade kryddorna & häll på tomatkross. Rör runt & smaksätt med kakaopulver, paprikapulver, cayannepeppar, sätt på lock & låt det koka ca 25 minuter på låg värme. Tillsätt sen bönor & majskorn. koka tills majsen har kokat klar. smaka av med salt & pressa lite lime över grytan. servera med ris, quinoa eller hirs & sallad!

IMG_6455

Till chili har jag gärna lite lime för en extra smakförstärkare!

IMG_6453

Om man vill så kan man sleva upp chilin i portionsskålar till var & en!

IMG_6440

I nästa inlägg så har jag en gästbloggare som bjuder på ett riktigt gott recept!

 

Nu önskar jag er en fin fortsättning på dagen // Tina

 

 

Rotfruktsgratäng till middag - Vegan

Rotfruktsgratäng till middag - Vegan

Syrad vitkål gör din magen glad

Syrad vitkål gör din magen glad