en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Syrad vitkål gör din magen glad

Syrad vitkål gör din magen glad

Syrad vitkål är ett måste att införa i sin dagliga kost. Jag har ätit syrad vitkål till och från de senaste 20 åren. I helgen gjorde jag en ny sats surkål. Det är först nu under denna höst jag har börjat göra min egen. Innan har jag faktiskt varit bekväm och köpt färdig i butik! Nu har jag gjort ändring på det.

Syrad vitkål är busenkelt att börja med

Det är tacksamt att fermentera eftersom de har naturligt de goda bakterier som krävs för att det ska bli bra.

IMG_6260

Allt man behöver är ett vitkålshuvud & salt. Vitkål är svårt att misslyckas med så det är bara börja syra.

IMG_6226

Allt man behöver är ett vitkåls huvud & salt

Jag gör som så att jag skivar halva huvudet med kniv i lite lagom slarviga bitar och andra halvan gör jag på mandolin, då blir tunna och fina strimlor.

Jag får en kål som det tunna vätskar sig mycket och de lite grövre ger en textur som tillsammans ger den perfekta surkålen. Stammen & några blad spar jag för att täcka över kålen med.

Till ett huvud så behövs det 4 tsk salt & det ska vara utan jod. Jod är bakteriedödande, det hämmar mjölksyrebakterier från att föröka sig  och då blir det inte någon syra i kålen. Ett tips är att använda handskar när man börjar stampa och massera kålen. Detta så att man slipper obehag på händerna om man har något litet sår som saltet skulle kunna irritera.

Masseras kålen så länge tills att den har vätskas sig. När man packar den hårt i en glasburk ska vätskan täcka kålen helt. Jag lägger sedan den avskurna stammen och några blad över kålen så att det blir helt lufttät.

IMG_6271

Jag smaksatte denna med skivad rödchili & kumminfrön.

IMG_6242 Sen ställer man den stängda burken ( en burk med gummiring i locket ) i en hög bytta med en papperspåse över. Kålen ska stå vid en dragfri plats ( 18 - 20 grader ) & under de 10 dagar det tar att få surkål får man absolut inte öppna burken.

När 10 dagar har gått ställer man in burken i kylskåpet & kan börja njuta av sin syrade kål! Den kommer bli mörkare för varje dag som går. Står den kallt så håller den i flera månader.

IMG_6240

Det är helt fantastiskt gott & är så enkelt att göra. Jag toppar lite syrad kål på ett fröknäcke eller mixa ner det i en salladsdressing & självklart så adderar jag det gärna i en sallad!

Hoppas er vecka har börjat bra // Tina

 

 

 

HET BÖNGRYTA TILL MIDDAG, VEGAN!

WORLD VEGAN DAY MED QUORN!