Vegan quorn nuggets till world vegan day

Vegan Quorn YES det hände! Nu går helgen mot sitt slut & för många kanske det nu stundar ett behövligt lov. Vad sägs om ett middagstips på Nuggets & en fräsch krispig sallad, dessutom helt vegan! I veckan som gick, så fick jag hem ett trevligt bud från Quorn, som nu " äntligen" har lanserat rykande färska vegan produkter. Sverige är faktiskt först ut, med just dessa produkter. Det har länge varit önskemål om att de ska utöka sitt sortiment så att det även kan passa för den som enbart äter växtbaserat, m.a.o Vegan. Vad kan vara mer lägligt än att göra det just nu, när det det sköljer en våg av vego utan dess like i Sverige & övriga världen. Jag har skrivit om Quorn här & här tidigare.

Vegan quorn lagom till world vegan day

Vad är det då Quorn har fått fram lagom till World vegan day? Först ut blev det  Nuggets & Schnitzel som förhoppningsvis följs av andra produkter. Som en av flera bloggare, fick jag hem ett bud med en fantastisk låda innehållande säsongens "gröna" råvaror för att kunna göra en komplett måltid med Nuggets  & Schintzel. 

Idag har jag som första rätt, en vecka innan World VEGAN day, lagat till Nuggets! Jag ville göra dem med ett fräscht och lätt tillbehör! Och det blev mycket lyckat. En het " RAW" sötsur sås, lätt picklad morot med smak av ingefära, vänd i strimlad spetskål.

IMG_5893

Den fräscha såsen valde jag att göra rå & salladen går snabbt att göra! Denna rätt kan verkligen kvala in bland taco & pizza på Fredag.

När man gör en sötsur sås så gäller det att hitta balansen mellan sött & surt, ser man inte upp så kan det bli för mycket åt det ena eller andra hållet! Så smaka smaka! Det som är sött för en är kanske inte sött för den andra.

 

 

RAW SÖTSUR SÅS ( V )

 1. 2 tomater
 2. 1 bit ingefära ( 1 - 1 1/2 cm )
 3. 1 tsk äppelcidervinäger
 4. 1 msk shoyo
 5. 1 tsk chilisås
 6. 2 dadlar ( Ica eko)
 7. 2 vitlöksklyftor
 8. saften från en 1/2 citron
 9. 2 msk vatten
 10. 2 1/2 msk kokossocker
 11. 1 röd chilifrukt
 12. 2 msk rapsolja
 13. 1 msk chiafrön
 14. salt

Såsen görs i en blender/ mixer & gärna i en så stark som möjligt. Men det ska nog gå bra med vilken som helst!

Lägg två normalstora tomater, ingefära & dadlar i en blender/ mixer & låt maskinen arbeta tills det är en fin puré. Tillsätt övriga ingredienser förutom chiafrön & oljan, mixa klart. Dra ner hastigheten på mixern och häll i oljan, låt allt blandas. Flytta såsen till en bunke, smaka av med salt & rör i chiafrön. Eventuellt om man vill ha något sötare så tillsätt lite extra kokossocker. Den ska nu stå & svälla en stund medan chiafrön utvecklas.

IMG_5929

PICKLAD MOROT ( V + GF )

 

 

 1. 1 1/2 - 2 cm ingefära
 2. 1/4 dl ättiksprit 12 %
 3. 1 tsk salt
 4. 1 dl vatten
 5. en bit röd chili
 6. några svartpeppar korn
 7. 2 -3 morötter

 

Blanda salt, vatten & ättika. Tillsätt morot som är strimlad, finriven ingefära, skivad chili & svartpeppar korn. Låt stå & marinera i 20 minuter.

Strimla spetskål  (ca 2 -3 dl) & innan servering så fiskar man upp morötterna från lagen och vänder in i spetskålen. Toppa med finhackad persilja & skalade sesamfrön.

Skeda på en sked sås som dressing på salladen när man börjar äta

Nuggets tillagas efter beskrivning på förpackningen. Jag valde att göra mina i ugnen & det blev jättebra.

IMG_5920

Jag tycker att Quorn har lyckats jättebra med konsistens & smak på dessa Nuggets & nu återstår det att se hur Schnitzeln smakar.

IMG_5867

Det finns många som väljer att äta en ren växtbaserad kost & skälen är olika för alla. Men att det är många som är glada för att Quorn har tagit detta steg, tror jag inte är en överdrift att säga.

Sugen på mer middagstips på Quorn!

 World vegan day

Internationella Vegandagen, World Vegan Day, startades den 1 november 1994 av Louise Wallis, ordförande i Vegan Society UK, för att uppmärksamma den veganska livsstilen och påminna om grundandet av världens första veganförening. Vegan Society UK  bildades i november 1944 av Donald Watson. Watson var också den som myntade begreppet vegan. Dagen uppmärksammas varje år i Sverige av Svenska veganföreningen och Djurens Rätt. källa Wikipedia

 

Det var allt så länge // Tina