Paj på äpplen - Lördagens raw food

Hej på er, hoppas ni har en fin Lördag. Idag bjuder jag på min goda paj med äpplen som är så mycket höst både i smak och utseende.  

 

Paj är passar så bra till denna årstid!

En dessert med äpplen eller en matig med skogens guld; kantareller gör iallafall mig lite gladare. Nu ser man tydligt att färgerna är i förändring där ute. Jag får direkt lust till att tända ljus, svepa om mig med en filt, dricka massor av koppar te & kura ner mig i min hörna av soffan! Kan låta som en klyscha med ord men lika fullt helt sanna.

IMG_5687 Paj på äpplen -  Lördagens raw food

RECEPT:

 PAJ PÅ ÄPPLEN

BOTTEN (V+Raw +GF )

12 Portioner/ 15 cm form

  • 2,5 dl pekannötter
  • 0,5  msk lönnsirap
  • 4 - 5 medjool dadlar
  • 0,5 tsk kardemumma
  • flingsalt

Mixa nötter grovt & tillsätt resten av ingredienserna, mixa till det går ihop & går att trycka ut till en botten.

 

FYLLNING

  • 4 dl blötlagda cashewnötter
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 kryddmått äppelcidervinäger
  • 1 rött/ gott äpple
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl kokosolja ( smält i ett vattenbad)

Mixa allt förutom kokosoljan slät, beroende på hur stark maskin man har, kan man behöva tillsätta lite vatten eller mandelmjölk för att få den helt slät. Sen häller man den smälta kokosoljan i en stråle när maskinen går på låga varv.

 

TOPPING

  • 1 stort rött äpple
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk kanel

Skär ett stort äpple i kuber krydda med 1 krm malen ingefära, 1 krm vaniljpulver och 1 tsk kanel.  Blanda runt så alla bitarna får kryddor. Lägg dem sedan på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 50 °C med luckan på glänt. Låt stå i några timmar så de får en liten tillagad känsla. De ska inte vara torkade rakt igenom.

 

Olja in en form som mäter 15 - 18 cm med kokosolja och klipp ut ett bakplåtspapper som passar in i botten. Tryck ut nötbotten i formen. Nu är det dags att mixa fyllningen.

Häll fyllningen över botten, täck över och ställ i frysen i minst 6 - 8 timmar.

Torka äpple så länge i ugnen.

Ta fram pajen ca 40 - 60 minuter från frysen innan det är dags för servering. Blanda äpplen, kanel och ca 0,5 msk lönnsirap som ringlas på pajen. strö slutligen på granatäpple.

IMG_5674 Paj på äpplen -  Lördagens raw food

 

IMG_5690 Paj på äpplen -  Lördagens raw food

En fin paj som har en fin balans i smakerna, kändes riktigt passande idag.

Önskar er en trevlig kväll // Tina