Vegan burgare, min är kanon god

IMG_1483-e1454050341982.jpg

Vegan burgare blev det hos oss idag! Annars har veckan gått i ett svep & mina dagar är fulltecknade! Min pappa är för tillfället på sjukhus, han är gammal, det är alltid jobbigt & framförallt oroligt när gamla människor måste ligga inne på sjukhus. Han sover mest & är svag, märker inta av att man är där egentligen. Men att sitta hos honom känns bättre & han är inte ensam. Maten under veckan har inte varit i fokus, det har fått bli som det blir.

Vegan burgare till middag

Men idag dammade jag av en gammal goding, bara för att skingra mina tankar! Jag har gjort min berömda burgare som faktiskt skulle kunna få en köttätare att bli omvänd, ja det kan jag lova!

IMG_1261

Recept

VEGAN & GLUTENFRI BURGARE ( V+GF )

 

 

 • 1, 5 dl okokta mungbönor ( kokta blir det ca 4,5 dl )
 • 2 dl kokt svart quinoa
 • 1 gullök
 • 1 vitlöksolo
 • 1 msk sambal oelek
 • 1 tsk äppelcidervinäger
 • 1 msk lantbuljong
 • 1/2 tsk rökarom
 • cayennepeppar
 • paprikapulver
 • salt / peppar
 • 1/2 dl rårismjöl
 • 1 tsk fiberhusk
 • 1 dl grov mixade solrosfrön

 

Börja med att blötlägga mungbönor, ca 8 timmar & koka sen i rikligt med vatten i 12 minuter. Låt sen bönorna rinna av ordentligt i ett durkslag. Hacka lök & vitlök som får svettas i en stekpanna med kokosolja. Tillsätt bönor & äppelcidervinäger, rör runt. Nu är det dags för sambal, lantbuljong & rökarom. Krydda vidare med ett kryddmått cayanne peppar & en tsk paprika pulver. Lyft stekpannan från spisen och mosa bönorna med en potatisstöt.Färsen kan med fördel svalna något innan man blandar ner quinoa, rårismjöl, solroskärnor & fiberhusk. Om det behövs så tillsätt 1 - 2 msk vatten, smaka av med salt & peppar. Låt färsen vila i ca 30 minuter innan man formar biffar.

216011930_8d564e78-042c-4815-b517-2aae429b5d68

Forma biffar

Forma biffar för hand eller med en Burger press. När jag vill att det ska se riktigt fina ut, så gör jag dem alltid i min press!

Burgarna penslas med olja & lite tamari, gräddas i ugnen på  175 / 200 grader i ca 30 minuter. Vänd på biffarna efter halva tiden.

IMG_1239

Till så har jag glutenfritt bröd, som jag bakar med chrisbelsglutenfria mjölmix. Ingen burgare utan picklad rödlök, rekomenderat att göra en dag i förväg. Jag har alltid en burk stående i min kyl!

IMG_1244

PICKLAD RÖDLÖK!

 

 

 • 1/2 dl ättiksprit 12 %
 • 1 dl björksocker/ Xylitol
 • 1  1/2 dl vatten
 • 1 tsk salt
 • några pepparkorn
 • 1 röd chilifrukt
 • 2 - 3 rödlökar

 

Koka upp ättika,Xylitol & vatten. Tillsätt salt  & pepparkorn & låt svalna.

Strimla chilifrukten , skala & skär rödlök på mandolin i tunna ringar. Se till att burken är ordentligt ren. Att lägga burken i kokande vatten är att rekommendera. Lägg lök & chilin i burken & häll lagen över. Täck burken med plastfilm & låt stå i kylen över natten. Sätt på lock och förvara i kylen, den håller sig i veckor.

 

IMG_1260

Dressing gör jag ofta på imat fraich från Oatly. Jag kan blanda någon dl imat med citron, chilisås, vitlök / lök pulver, paprikapulver, 1 msk olivolja, hackad saltgurka & peppar!

Det varierar från gång till gång vad jag blandar i min dressing!

IMG_1245

Om jag använder ost till min burgare så är det alltid Violife Cheddar. Hoppas ni testar min burgare!

Syns snart igen // Tina