en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

TIRAMISU, VEGAN & GLUTENFRI!

Tiramisu är min mans favorit dessert, men är svårt att göra helt raw om man vill ha med huvudingrediensen kaffe!  Men min Tiramisu är så nära RAW den kan bli! Den gick verkligen hem hos min man<3 Det var ju länge sedan jag bjöd på en riktig godsak.

Tiramisu riktigt utsökt om jag får säga det själv!

En härlig dessert med krämigt, smak & fräschör! Den här bjuder man en skeptiker som inte har fattat hur gott det är med raw dessert! Nu är ju den här lite fusk raw, men kan ändå imponera & den är ju fortfarande  inte bakad...

Vi går direkt på recept!

Lite att förbereda men så värt det! IMG_4505

Vi börja med det som ska blötläggas!

Blötlägg cashewnötter, brygg espresso kaffe & täck russin med kaffet i en skål. Blötlägg över natten.

Botten ( Raw+V+GF )

2 dl havregryn glutenfria grova Urtekram 1 1/2 dl mandlar 2 1/2 russin 1 1/2 dl espresso kaffe ( mitt kaffe; organic, Indriya from India/Nespresso ) 1 tsk vaniljpulver nypa flingsalt

Mixa mandlar, vaniljpulver, salt & 2 dl havregryn till ett grovt mjöl & tillsätt de avrunna russina, behåll kaffet, det ska användas till den 1:a fyllningen Låt maskinen pulsa tills det är en deg som håller ihop. Dela degen i två delar. Smörj ( kokosolja ) en form som mäter ca 15 cm och tryck ut den ena halvan av degen i botten. se till att det blir en jämn platta.

 

Påbörja 1:a fyllningen.

Fyllning 1 (V+GF )

4 dl blötlagda cashewnötter 4 msk kaffe (det som blev kvar som russina legat i ) 1/2 dl ca vatten 6 droppar stevia 1 msk rissirap eller agave 3 msk flytande kokosolja ( varsamt smält ) 1/2 msk solros lecitin*

Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en blender, gärna en höghastighets mixer, mixa helt slät. Låt sen maskinen gå på låga varv & häll i kokosoljan i en stråle. Häll sen fyllningen över botten och ställ i frysen i någon timme. Förbered då den andra fyllningen.

Fyllning 2 (V+GF +Raw )

4 dl blötlagda cashewnötter ca 1 dl vatten 1 tsk vaniljpulver skalet från en eko apelsin ca 1/2 dl rissirap eller agave några droppar Stevia ca 1/2 äpple* 1/2 dl kokosfett ( varsamt smält) 1 msk solroslecitin* (det går bra att utesluta, men gör det lilla extra)

Gör på samma sätt som första fyllningen, skal från apelsin tillsätter man precis innan man häller i kokosoljan.

 

Ta fram formen från frysen, kavla den andra halvan av degen till en platta mellan två bakplåtspapper. Skär den så den passar formen & lägg plattan över 1:a fyllningen. Häll sen fyllning 2 över & plasta in formen och ställ i frysen över natten.

*Solroslecitin ger extra krämighet till fyllningen.

*Äpple är ett jättebra tillskott när man gör söta fyllningar eller grädde av nötter & frön. Det har en liten syra som trollar bort det nötiga, ibland dova i smaken på nötter & frön. M.a.o den höjer smaken, jag tycker inte att citron passar alltid eller till allting, då är äpple jätte bra!

Ta fram formen en timme innan servering.

Topping!

Pudra med en tesil hela kakan med raw kakaopulver. Servera med gott kaffe.

Kakan blev fantastisk god och jag tycker verkligen ni ska testa att göra den! Fin kommande söndag / Tina

 

Sesammjölk -  bra källa till kalcium

Sesammjölk - bra källa till kalcium

Kikärtspaj - glutenfri & vegan

Kikärtspaj - glutenfri & vegan