Ghribia - Kakor från Nordafrika

IMG_4086_3-1.jpg

Ghribia & kakor överlag är något jag inte gör allt för ofta, men nu är det temat på Månadens sötsak! Det var bara att kavla upp armarna på skjortan & sätta igång! kakor är inte precis vad jag väljer i 1:a när jag fikar, men det är många som gillar småkakor & därför känns det kul att bjuda på en lite annorlunda kaka idag! Ja, vad är då Ghribia för liten kaka?

Ghribia en Nordafrikansk kaka

 

Ghribia; en liten Nordafrikansk kaka som ofta görs på kikärtsmjöl! Som man bakar hemma eller köper färdig!

Min valde jag att göra helt gluten & mejerifri. Sockret böt jag ut mot Xylitol/ björksocker för att få ett lägre GI. Smör eller vegetabilisk olja är vanligaste att använda men jag tog kokosolja och det blev jättebra. Dessa är enkla att göra & går dessutom fort att göra!

IMG_4086_3 Ghribia - Kakor från Nordafrika

GHRIBIA (GF +V )

  • 3 dl kikärtsmjöl
  • 1/2 dl rismjöl
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 dl björksocker/ xylitol
  • 1 dl kokosolja utan smak ( smält )

 

Blanda alla ingredienser till en deg. Dela den i två delar och rulla den spolformig. Skär i 1 cm stora bitar & platta ut något. Hacka skalad mandel & tryck på lite på toppen.

Grädda på 160°C  i varmluftsugn i ca 15 minuter.

 

Man kan ju smaksätta & variera de här lite som man vill!

Servera med kopp myntate eller varför inte en rykande het espresso!

Dessa kommer definitivt att bakas fler gånger!

Lätta & snabba, det gillar jag!

 

Bakar ni småkakor, tipsa gärna vilka som är era favorit kakor & som ni bakar hemma!

 

Ha en fin Fredag!