en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Pavlova "aquafaba" tårta vegan & glutenfri!

Pavlova "aquafaba" tårta vegan & glutenfri!

IMG_3780.jpg
Sommar betyder för många pavlova, ja maräng tårta & då gärna med jordgubbar! Tänk er en sådan, men helt växtbaserad! Idag tänkte jag bjuda er på en sommartårta där botten är gjord på kikärtsvatten/ aquafaba även kallat! Mao en helt växtbaserad tårta!
Jag gjorde ju tidigare både  maränger & även macarons med gott resultat! Nu har jag testat några gånger att göra  en marängbotten till en tårta. Tyvärr har inte jag fått det att fungera som jag har önskat!

Pavlova aquafaba  trevligt till dessert

För det 1:a så tror jag bestämt att Garants eko kikärtsspad är att föredra mot Zetas eko. Sen tycker jag att 125 grader är den bästa temperaturen i vanlig ugn, varken lägre eller högre.
 IMG_3783_1
Sockret har en avgörande betydelse tror jag också, att minska på sötningen gynnar inte en bra botten.
Jag har gjort både med björksocker/ Xylitol & rårörsocker för att göra ett bättre val av socker, men det har inte alls blivit bra!
IMG_3780
Denna blev till med den sista skvätt kikärtsspad jag hade kvar hemma & ja som ni ser, blev den inte så tokig!

Sommar" Aquafaba"tårta för alla

RECEPT (V+GF)

  • 0,75 dl kikärtsspad kylskåpskall
  • 1, 25 dl florsocker
  • 1/2 msk arrowrot
  • 1 tsk pressad citron
Vispa spaden med citron till ett vitt tjockt skum, tillsätt sen arrowrot och vispa tills det är toppigt.
Nu tillsätter man socker lite i taget tills allt är slut & smeten har blivit blank & fast! Du ska kunna vända upp & ner på skålen & smeten stannar kvar!
Rita en rundel ( ca 16- 18 cm ) på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt. häll ut smeten inom rundeln och gör kanterna högre än mitten.
Grädda i 1,5 - 2 timmar på 130 grader, stäng av ugnen, låt den ligga kvar i ugnen & svalna helt i ett par timmar.
Jag vispade sojagrädde och rev citron skal som jag blandade i grädden. Hacka pistagenötter eller valfria nötter, skär jordgubbar i skivor & smält lite mörk choklad ( vegan ).
Jag smälte kakaosmör ( 1 msk ) 1 tsk kokosolja och blandade med lika mycket raw kakao pulver. Några droppar Stevia för att balansera smaken. Låt svalna.
Montera tårtan; grädde, jordgubbar, nötter och slutligen ringla den svala chokladen över tårtan.
Botten blir styv, fast & lite seg. En marängtårta/ Pavlova ska inte göras klar flera timmar innan servering. Den blir bäst om den monteras nära serveringstillfället.
 Ha en fin Lördag// Tina
Ghribia - Kakor från Nordafrika

Ghribia - Kakor från Nordafrika

PULLED OUMPH ÄR DAGENS MIDDAG!