en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Grillsäsongen är äntligen här

Grillsäsongen är äntligen här

IMG_2181-e1493066314857.jpg

Grillsäsongen är den äntligen här!  Jag  känner verkligen en  längtan till uteliv, en tänd grill,  nära & kära som samlas runt mat & glada samtal.  

Grillsäsongen är min bästa tid

Det blir så enkelt att bara trolla fram något matigt snabbt medan man får vistas ute! Något grillat, en röra & sallad så är middagen liksom hemma! Jag har fixat en BBQ sås som jag kokade nu i veckan.

Den blev verkligen kanon & tillsammans med grönsaker och tofu en riktig hit.
 IMG_2160

 

För att göra en lång historia kort så sätter vi igång med recept på en gång!

TOFU

  • 1 frp Tofu

 

Frys in ett pkt tofu i 12 / 24 timmar, ta fram & tina. Pressa sedan tofu mellan två skärbrädor. Det gör man genom att
linda in tofun i hushållspapper, lägg den mellan skärbrädorna och på med en tyngd. Låt den ligga så
i ca 20 - 30 minuter.
 IMG_2181

IMG_2193

BBQ SÅS ( V+ GF )

  • 1 rödlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 vitlöksolo
  • 1 / 2 dl  ananas ( kung markatta har en eko på burk )
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 /2  dl vatten
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk granatäppelsirap
  • 3 msk pressad lime
  • 2 msk tamari
  • 2 msk tomatpure
  • 1 - 2 msk chipotle pasta

 

Börja med att hacka lök & vitlök, stek på medium i olja & tillsätt cayennepeppar & den torkade ananasen rör runt.
När löken är mjuk så flytta allt till en mixer och tillsätt samtliga resterande ingredienser, mixa slät. Häll sen tillbaka i grytan och låt sjuda i ca 20 minuter, rör hela tiden. smaka sen av såsen med salt, peppar och ev mer lime.
En super sås som sen ska svalna och gärna stå i kylen någon natt och låta smakerna utvecklas.
När tofu har tinat  & är pressad så skär man den i passande kuber, marinerar i ca 1/3 av BBQ såsen. Låt tofu marinera i ett eller två dygn.
IMG_2178
Grönsaker som passar till dessa spett är aubergine, champinjoner, rödlök & röd eller grön paprika.
Klyfta, skär grönsakerna i  bitar & marinera dem i några timmar.
MARINAD TILL GRÖNSAKER
  • 2 msk BBQ sås
  • 1, 5 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • salt & peppar
Ta fram tofu så den blir rumstempererad och gör ett gäng fina spett med alla grönsaker & tofu.
Grilla gärna spetten på en oljad grillplåt, vänd dem hela tiden. De ska få ordentligt med färg & yta.
IMG_2188

Till spetten så gjorde jag sötpotatis klyftor. Servera resterande marinad / sås till spetten.

Hoppas ni har en fin start på helgen!
Hej så länge // Tina
Aquafaba är här men vad tusan är det - Maränger

Aquafaba är här men vad tusan är det - Maränger

Acai macacos helt rätt just nu till frukost

Acai macacos helt rätt just nu till frukost