en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Marinerad tofu & Köttfri Måndag!

Marinerad tofu är vad jag rekommenderar om man är nybörjare på tofu! Helt klart blir det en mer angenäm upplevelse! Idag tänkte jag bjuda på just marinerad tofu och härlig sallad med bovete och rotfrukter, där dressingen är pricken över i.

Marinerad men först ska den pressas!

 

Tofu blir bäst om man pressar den först!

Grejen med tofu är att den får bättre textur om man först pressar den innan man marinerar den i en smakrik marinad! Tofu i sig själv är ju smaklös, så kryddningen är väldigt viktig!
 
Jag lindar min bit i hushållspapper, lägger mellan två skärbrädor & lägger en tyngd över, i detta fall en mortel  av sten.
 
Jag erkänner att jag är svag för tofu och tycker det är jätte gott och mångsidigt.

För övrigt så är jag överlag en som gärna frossar i bönor & linser flera gånger i veckan!

Jag har hittat en Tofu som är organic & finns på på goodstore. Jag ser till att alltid ha en förpackning hemma!

IMG_1434

MARINAD ( V+ GF )

 

  •  Zest från en eko apelsin
  • 100 ml vatten
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 msk sötning, typ agave el liknande
  • 3 msk pressad lime juice
  • 2 msk olivolja
  • 2 - 3 klyftor vitlök
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 / 2 msk rökt paprika pulver
  • 1 / 2 tsk salt
  • 3 / 4 tsk cayanne peppar
  • 3 / 4 tsk gurkmeja
  • Ny malen svartpeppar
  • 1 pkt Tofu

 

Vidare lite färsk salladslök till servering.

Blanda ihop marinaden och pressa tofun i 15 - 20 minuter, skär i skivor & marinera några timmar.

IMG_1454
 Tofun bakar man sen i ugnen på 220 grader i ca 40 minuter, vänd på dem efter halva tiden.
IMG_1446
Vidare till dagens sallad, börja med att tvätta och skala rotfrukter så som palsternacka, kålrot, morot & gulbeta.
Skär i jämna bitar,  salta / peppra och ringla över olivolja & rör runt.
Låt de rostas i ugnen på 200 grader i 20 - 25 minuter.
Bovetet ska blötläggas i några timmar ( det måste man förbereda) skölj den noga både före och efter blötläggning. Låt den sen rinna av i ett durkslag/ sil i ca 30 minuter.
 
Marinera sen bovete med 2 msk av dressingen ( se nedan) , 1/2 tsk riven ingefära, cayennepeppar och

svart peppar.

IMG_1459

DRESSING ( V )
  • 1 msk agave eller liknande sötning
  • 1 msk ljus miso
  • 1 dl pressad citronjuice
  • 3 msk pressad apelsinjuice
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tamari
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk senapsfrön

 

 

 Mixa detta till en slät dressing, häll upp på en flaska, håller 1 vecka i kylen.

IMG_1477

Gör nu salladen klar!

Blanda 4 msk dressing med rotfrukterna och riv apelsin zest över & vänd ner den marinerade bovetet.
Skär salladslök i skivor, hacka färsk koriander och strö chiliflingor ( mina är koreanska chiliflingor) över allt och vänd om.
Lägg ruccola & babyspenat på ett serveringsfat och lägg på  rot & bovete blandningen, apelsin skuren i kuber och gojibär. Rör runt försiktigt. Smaka av med flingsalt & svartpeppar.
IMG_1485

 Lägg upp den färdig bakade tofun och strö skivad salladslök på toppen.

IMG_1491

Lägg upp salladen & toppa med tofun.

IMG_1494

Gott och fräscht så här på Måndag!

Fin fortsatt dag// Tina

 

EARTH HOUR & RAW BAKELSE!

Banankaka som är himmelskt god & raw!