en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Hummus - Min är den godaste i mitt tycke

Hummus - Min är den godaste i mitt tycke

Hummus blir aldrig fel. Den här är snabbt och enkel att göra. Dessutom är min, i mitt tycke, den godaste. Den är fluffig och len. Ska man göra hummus på tetra eller ska man blötlägga och koka själv? Jag gör både och, ingen är dålig, men den andra kräver mer tid och tålamod.

Hummus borde alltid finnas i varje hem

Vet inget som piffar upp en måltid så kvickt som en klick hummus. Sedan kan man enkelt smaksätta den lite efter tycke och smak.

En älskad baljväxt - Kikärtor

En ärta som förekommer i de flesta hem; vegetarisk eller ej. 9 gram protein per 100 gram. Idag förekommer och finns det tillgängligt i butik både torkade ärtor, färdigkokta på burk/tetra och malet till mjöl. Några av hälsofördelarna med kikärtor; fiberrika, normaliserar kolesterolvärdet och minskar risken för hjärt - kärlsjukdomar.

Felet många gör när de gör hummus är att de tillsätter olivoljan när man mixar. I min värld är det helt galet och ger en tung, kompakt och stabbig hummus. Oljan tillsätter man mer som smaksättning - kryddar hummusen.
Vatten är själva hemligheten som ger den lenaste och fluffigaste hummus man kan önska sig.

 Recept:

HUMMUS ( V+ Gf )

  • 2 tetror kikärtor
  • 1 saften från en hel citron
  • 1/2 msk hela spiskumminfrön Mortla
  • 5 msk  tahini
  • max 1  vitlöksklyfta
  • ca 1 tsk salt
  • ca 2 - 2,5 dl kikärtsspad eller vatten

Lägg alla ingredienser i en mixer. Här använder man med fördel spadet från kikärtorna. Mortla gärna spiskummin för bäst smak annars så ta färdig malen. Vitlök är viktigt men hellre för lite än för mycket. Det blir annars en stickig icke angenäm smak. En hel pressad citron ger en frisk smak och trollar bort den lilla bismak kikärtor kan ha. Hur mycket vatten som behövs avgörs av hur stark maskin man har. Den ska gå att få slät och vara lös men krämig. Varken kompakt eller för rinnig. Smaka av med mer salt om det behövs.

Till servering olivolja och sumak

Nu till det som gör hummus till en fantastisk smak och matupplevelse.

Olivoljan ska vara av ytterst god kvalité och ekologisk. Smaken måste vara lätt,  fruktig och fuktig. Det är på toppen man har oljan och absolut inte när man mixar. Pudra avslutningsvis på lite sumak som ger en lätt fruktig och syrlig citrus ton. Sumak som är ett litet bär används flitigt i det Libanesiska, Turkiska och arabiska köket.

 

Hej så länge // Tina

Gästinlägg -  Margareta Elding - Pontén

Gästinlägg - Margareta Elding - Pontén

Blåbärscheesecake - Raw food

Blåbärscheesecake - Raw food