en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Hampa och matcha bollar -  Raw food

Hampa och matcha bollar - Raw food

Hampa och matcha bollar gjorde jag häromdagen, så otroligt gott och välgörande.

Hampa och olika Superfoods

Glutenfria, sockerfria och vegan, bättre blir det inte. Dessa passar utmärkt som mellanmål och som sötning har jag använt dadlar.

SÖTNING DÅ

Jag tycker inte att Agave är en sötning som passar som ingrediens i ett  mellanmål. Jag har även i desserter minskat rejält med agave. Någon matsked eller två, då och då, för att det ändå har en neutral och god smak. Men agave är och förblir sötning som inte bidrar med några hälsofördelar. Agave är en processad produkt ( inte bättre än vanligt vitt socker ) som omvandlas till en raffinerad sirap med högt fruktsocker. Det påverkar levern negativt och gör så att kroppen inte kan ta hand om det.

Det är lätt att tycka att raw food är ju så nyttigt, glutenfritt och sockerfritt. Men om man menar att raw food är lika med desserter fulla med Agave så är det inte i slutändan bättre än en bit prinsesstårta. Fruktos i frukt och grönsaker är inte samma sak som den fruktos som finns i agave. I frukt och grönsaker finns det fibrer, vitaminer och mineraler som alla bidrar till en god hälsa. Att försöka införa frukt, både torkad och färsk i desserter är ett så mycket bättre val av sötning.

Hampa blir riktigt gott i bollar

Recept:

Första receptet som jag bjuder på är Hampa bollar som är nötfria m.a.o allergivänliga och laddade med nyttigheter.

Även stora mängder nötter inom raw food kan bli för mycket av det goda. Jag försöker alternera nötter och frön i en tårtbotten. Då blir det inte för mycket och ensidigt med bara nötter.

HAMPABOLLAR ( Raw+ V+ GF )

  • 1 dl solrosfrö
  • 1 pumpafrön
  • 0,75 dl kokosflingor
  • 6 - 8 medjool dadlar
  • 2 msk hampaprotein
  • 1 msk lucuma
  • 1 msk maca
  • 1 msk carob
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 msk kokosolja kallpressad
  • 1 - 2 msk torkade blåbär ( kung markatta )
  • flingsalt

Lägg samtliga ingredienser förutom blåbären i en matberedare & börja mixa, när allt har gått i hop till en massa så tillsätt blåbär och mixa ytterligare några varv.  Ta en matsked fyllning och lägg i handflatan, krama lite i fyllningen och börja göra en boll. Fortsätt på samma sätt till all massa är färdiga bollar.

Dessa är perfekta som mellanmål, före eller efter träningen.

I nästa inlägg bjuder jag på Matcha-bollar!

Hej så länge // Tina

ANDRA BOLLAR:

Raw food boll med Matcha

Raw food boll med Matcha

Mother slår upp portarna den 14 Januari