Hållbar jul med Jennie

Idag så har Jennie ordet härinne. Hon kommer då och då att titta in för att dela med sig av hennes tankar kring en hållbar livstil. Denna text vänder sig till alla veganer, vegetarianer och flexitarianer. Ni hittar hennes tidigare inlägg här.

Jennie brinner för att inspirera andra till hållbar livstil

Jennie driver idag ett café i Hörby; Kafé fika at oddeco och pluggar 50 % Resilient entreprenörskap ( Hållbart / motståndskraftigt ) Hon är en riktig fika junkie som älskar att baka.

läs artikeln om Jennie från lokaltidningen i mellan Skåne

Hållbar jul med Jennie

 

Hållbar jul

Då har man återigen fått äran att gästblogga hos underbara Tina, den här gången kommer det handla om en hållbar jul på mitt sätt!

 

Det första jag tänkte på när Tina frågade om jag kunde slänga ihop ett inlägg om detta ämne så dök maten upp, all denna mat vi gör i mängder för att sedan inte orka eller ha lust till att äta upp (och stressen över att skapa allt).. Att det är tradition och ha en julskinka när det är just den biten som fallerar och folk slänger slutligen pga olust att äta upp samma rester i flera veckor efter Jul.

 

Köp en skinka men köp den minsta ni kan, om inte så finns det alternativ såsom rotselleri istället och JA detta vart urgott (vi hade det förra julen). 

Släng ihop roliga sallader med massor av kryddor, gör lagom mängd med köttbullar/göttbullar och finns där någon som kommer och tvunget vill ha sylta av något slag be dom då ta med själv och sen ta med hem igen. Detta svinn gör mig galen och jag vet att det finns så mycket man kan göra åt det utan att traditionen "bryts".

 

Bakningen, baka bara sådant som du verkligen vill ha eller äta. Baka inte kakor bara för att det är tradition, vi skapar våra egna traditioner och traditionerna har bytats ut successivt under årens lopp! Så var inte rädda, det viktigaste enligt mig med Julen är att vi fokuserar på familjen och att vi tänker på varandra om hur mycket vi älskar att vara tillsammans! 

Julklapparna, nu har vi inga barn i familjen så för vår del har det blivit julklapps spelet dom senaste åren. En ny regel nu är att det måste vara ätbara julklappar för att undvika den här onödiga konsumtionen där man får ett paket man inte vill ha. Då är ätbara klappar som gärna får vara lite udda och spännande superkul att få, du kanske får en superskum kaka som du aldrig någonsin skulle få för dig att köpa och nu visar det sig att det var något av det godaste du har ätit! En till sak som är bra med ätbara juklappar är att man kan dela med sig♥

Med barn i familjen har jag inte så himla bra koll på vad som är hållbart att köpa, jag tänker mig att man kan gå in på olika webshoppar såsom eko & flora, medvetna, lapland eco store, ecoliving.se osv för att finna roliga och hållbara klappar. Om man verkligen vill köpa en julklapp till någon men inte har en aning om vad så finns där urtrevliga boxar man kan beställa som tex veganbox eller healthybox och då får man en box i månaden beroende på hur många månader man betalar för (jul hela året kanske?). Naturligtsnygg har superfina boxar och en hel del vackert i sin webshop som man kan beställa hem och ge bort.

 

Ni ser det finns så många möjligheter och jag har säkert glömt massor av tips som en själv kanske inte följer full hjärtat men det kommer, vi alla gör så gott vi kan♥

 

Gästblogg - Jennie

Viktigast av allt, glöm inte att ta hand om er! Julen är stressig för många och det är då ni borde stanna upp och tänka efter om det verkligen ska krävas så mycket av en♥

Jennie bjuder på något gott också.

Recept:

 

RAW CHOKLAD/LAKRITS FUDGE ( V+ Raw)

 

  • 300 g cashewnötter
  • 1,5 dl kakao
  • 1,5 dl honung/agavesirap
  • 1 dl kokosolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk lakritspulver
  • Choklad till överdrag (  100 grams kaka 70 % kakao, Raw & vegan )

 

Mixa samman cashewnötterna, tillsätt resten av ingred och mixa ihop till en fin fudge deg. Platta ut på en plåt, in i kylen en stund. Smält chokladen, ringla över och skär sen upp i lagom bitar.

2016-12-22_154839_585d1094e087c3136823bd7e.jpg

Tack Jennie för denna gång.

Hoppas du får en riktigt god jul. <3