en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Gröt & billig Januari 2017 - Vegan & glutenfri

Gröt & billig Januari 2017 - Vegan & glutenfri

Hej på er nu är det dags att köra igång nya året! Gröt kan nog vara den bästa starten på morgonen, men också av fler skäl så här i januari! Det mättar, ger fibrer & håller igång magen! Det är billigt men går att med små enkla medel göra lite lyxigare! Ja, det är ju Januari & för många ekar plånboken tom! Men vi ska för den delen inte misströsta, det finns räddning, det finns goda & billiga råvaror som går att tillgå! Erkänn att ni är flera som har skafferiet & frysen "nästan" fullt av sådant ni ville köpa, men sen aldrig fick användning av! Sedan har vi det som nog finns hemma hos de flesta! För att nämna några lök, rotfrukter, kål, potatis & baljväxter! Längst inne i skafferiet kan det finnas slattar av mjöl, gryn & torkad frukt, kanske den där påsen med katrinplommon som vi dissar flera gånger för att det finns dadlar, aprikoser & fikon som vi väljer framför den mindre coola katrinplommon, när kassan inte styr våra val av köp!

GRÖT ÄR MIN BÄSTA FRUKOST

Jag väljer gröt framför chiapudding, yoghurt & smoothie alla dagar i veckan om jag måste välja!

Min mamma åt gröt sju dagar i veckan året om! Alltså det var havregrynsgröt med en rejäl klick smör & socker dränkt i kossa mjölk! Nja inte riktigt vad jag tyckte var lyx frulle som barn! Hade länge svårt för havregrynsgröt just pga av min mamma åt den i tid & otid! Den saknade flärd för mig då!  Jag provade först i vuxen ålder gröt & pang, jag blev fast på en gång! Gröt kärlek!

KATRINPLOMMON HUR COOLT ÄR INTE DET!

Plommon innehåller  C-vitamin, kalium, fibrer och antioxidanter. Det som vi främst förknippar med katrinplommon, är att det sätter fart på trög mage! Det är fruktens fibrer och rikliga  innehåll av sockeralkoholen sorbitol som sätter fart på magsmältningen.

Plommon är med andra ord bra för magen men även blodcirkulationen & hjärtat mår bra av det! Annat som är bra att nämna; det stabiliserar blodsockret, sänker kolesterolet, förbättrar kroppens järn upptag! Det finns flera goda skäl att äta katrinplommon!

Här bjuder jag på en god & lyxig sylt

OBS Blötlägg katrinplommon över natten i 2 dl rent & kallt vatten.

KATRINPLOMMON JAM (V + GF )

 • 10 katrinplommon
 • 0,5 + 0,5  dl blötläggningsvatten
 • 1 krm kanel
 • flingsalt
 • apelsin zest
 • 0,5 msk chiafrön

Mixa med en stavmixer 8 st plommon med 0,5 dl blötläggningsvatten. Tillsätt kanel & apelsin zest mixa några var till, rör nu i 0,5 dl blötläggningsvatten & Chiafrön. Rör ordentligt &  smula ner flingsalt. smaka av & ställ åt sidan.

Nästa steg är att göra en god nöt sås att ringla på gröten

Här kan man använda vilken nötsmör man har hemma! Tahini, jordnöt, mandel, cashewsmör fungerar alla!

Jag tog 2 msk tahini & 1 msk cashewsmör, lite pressad citron, vaniljpulver, nypa flingsalt & någon msk blötläggningsvatten. Mixa ihop till en rinnande men trögflytande sås.

HAVREGRYNS GRÖT ( Gf + V )

 • 2 dl havregryn
 • 4 dl vatten
 • 1 dl havre mjölk / eller valfri växtmjölk
 • 1 msk linfrön
 • 1/2 msk chiafrön
 • 1 msk sesamfrön ( oskalade tar jag )
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • nypa salt

Koka upp vatten & salt. Häll i gryn, dra ner värmen.  Låt gröten koka på låg värme & tillsätt frön & rör runt. När gröten börjar tjockna och absorberat vattnet tillsätt 1 dl havremjölk & rör runt.

Jag gillar när min gröt står & puttrar på spisen utan stress. Gröten är klar när all vätska har absorberat.

Jag vill också påminna om Vegan i 21 dagar! nu är det hög tid att gå med i Facebook gruppen!

fantastisk månad vi har framför oss! Vegan i 21 dagar & jag ska försöka inspirera er med  billiga, goda  & lite lyxiga recept!

Hoppas ni har en fin start på 2017!

// TINA

Italienska smaker - Järpar med aubergine

Italienska smaker - Järpar med aubergine

ÅRSKRÖNIKA, EN SUMERING AV 2016