Grillsäsongen bjuder på burgare med morot och ros harissa - Vegan

Hej på dig, vilket fantastiskt väder vi får njuta av nu. Flera av oss har nog dammat av grillen och är redo för att matlagningen från och med nu sker utomhus. Aldrig förr har det funnits så mycket variation och alternativ att lägga på grillen.

Vare sig du är vegetarian eller inte så är det bara roligt att vara kreativ vid grillen med alla goda gröna möjligheter. 

Grillsäsongen -  burgare - morot och ros harissa-vegan- grontvarjedag-18.jpg

Substitut eller vegetabilier... ja alltså vad väljer man

Själv föredrar jag att laga min mat med så rena råvaror som möjligt. Jag väljer oftast bort substitut och ersättningsprodukter. Om man läser innehålls deklarationen så är det inte ovanligt att de innehåller någon form av socker i dem för att påverka smaken positivt.

Jag personligen anser att sockret är en av våra största hälsofaror. De smygs in överallt i vår mat för att förhöja smaken. Sammantaget så kan det bli ganska mycket socker man får i sig om kosten till största del är baserad på köttsubstitut och ersättningsprodukter. Sedan tycker jag att det är ok att äta substituten då och då. Alla har olika livspussel och måste göra det som är bäst för var och en. Substituten är smidiga och lättillgängliga, det finns för och nackdelar med allt och därför så förespråkar jag balans och måttlighet.   

Mina burgare är fast food på riktigt 

Helt klart en burgare du bara måste göra. Nu talar vi snabbmat som faktiskt är "Snabb" mat riktigt. De kräver minimalt med förberedelse och är fulla med smak. 

Harissa är stapelvara hos mig

Nu är det ju inte jag om det inte smyger sig in en liten udda ingrediens. Så för att göra så att dessa sticker ut lite extra så har jag adderat Ros harissa i dem. Vad är nu det tänker du? Det är harissa smaksatt med ros. Det är aromatiskt och en fin smaksensation.

Nu förstår jag att det inte finns hemma hos de flesta så här får man ta vanlig harissa pasta som finns på tex. ICA. Jag beställer min från Ottolenghi och är en otroligt populär chilipasta hos bl.a Jamie Oliver, Masterchef Australia och Ottolenghi för att nämna några.  

Harissa ingår som bas i mitt skafferi / kryddhylla sedan många år tillbaka. Den förhöjer smaken på det mesta. Jag är ju bortskämd med hemgjord och varvar den med den mer finmixade man kan köpa i butik. Det är inte bara konsistensen som skiljer dem åt utan även smakerna är lite olika. Det får bli ett  kommande inlägg om harissa framöver helt enkelt. 

Några ord innan du börjar 

Köp alltid hel spiskummin och mortla eller mal den när den ska användas. Då får du ut mest av smaken. Har du lite torkade rosblad kan du smula ner en nypa i färssmeten för att efterlikna min ros harissa. Jag har bakat glutenfria bröd till mina burgare och du avgör själv om du vill göra dressingen på ko yoghurt eller växtbaserad. Min Cashewyoghurt blir finfin om du har några dagar på dig.

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-23.jpg

Burgare med morot och ros harissa

Ca 6 normalstora biffar eller 10 sliders

Sätt ugnen på 200°C

ingredienser

  • 230 gram morötter skuren i kuber 0,5 x 0,5 cm
  • 1 burk/ tetra kikärtor
  • 0,5  msk ros harissa
  • 0,5 msk lantbuljong
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 2 msk hackad färsk koriander
  • 60  gram banan charlottenlök
  • 1 vitlök solo
  • 1 tsk fiberhusk
  • 0,5 dl kikärtsmjöl eller rårismjöl
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 - 2 msk aqufaba( vätskan som kikärtorna ligger i ) 
  • salt och peppar

 

instruktioner

Skölj skala och skär morötter i kuber. Hacka lök och riv vitlöken. Hetta upp en stekpanna och fräs morot och lök i lite kokosolja/ rapsolja. Tillsätt spiskummin och rör om i pannan, fortsätt med harissa, vitlök och lantbuljong.

Häll av kikärtorna i ett durkslag( spar vätskan) och skölj av dem snabbt. Häll ner dem i stekpannan och låt all blandas ordentligt.

Hacka koriander, både blad och stjälken. När blandningen svalnat något flytta den till en matberedare och pudra på mjöl, fiberhusk och vänd ner koriander. Sätt på maskinen och låt den gå några varv, stäng av och ta av locket. Vänd om färsen med en slickepott och tillsätt ca 2 msk kikärtsvatten / aquafaba. Sätt på locket igen och kör maskinen några vrav till.

Låt färsen vila 15 minuter och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blöt händerna och förma jämnstora burgare. Det går bra att göra sliders eller större burgare. Ringla på lite olja och klappa in båda sidorna med oljan. In i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Vänd efter jhalva tiden. 

 

Yoghurt dressing / harissa, citron & korinder

  • 2 dl grekisk yoghurt/ cashewyoghurt
  • 0,5 tsk ros harissa ( mer eller mindre du bestämmer )
  • Saften från halv citron + skal
  • 2 msk färsk koriander
  • salt och peppar
  • 0,5 msk olivolja

Rör samman alla ingredienser och ställ kallt

 

Lätt syrad bananchalottenlök

  • 1 bananchalottenlök
  • 1 - 1/2 citron

Skiva löken tunt, pressa på citronen och vänd om. Låt marinera fram till servering. 

Eller gör picklad rödlök 

Bästa snabba brödet om du vill ha glutenfritt

Detta bröd har jag tagit med mig från en kurs jag gick hos Cecilia Davidsson/ Curlyfood. Det är ett toppen bröd om man snabbt vill baka sitt eget glutenfria burgar bröd. Jag har gjort det flera gånger och tycker att det blir luftigast och bäst om man blandar degen i en hushållsmaskin/ bakmaskin. Det går absolut att röras ihop och knådas för hand men blir då mer kompakt i sin struktur. Brödet bör ätas dagsfärskt. Min interjuv med cecilia hittar du här.

Burgarbröd

ingredienser

  • 2 tsk torkad jäst
  • 2 tsk råsocker
  • 300 ml fingervarmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 140 g rårismjöl
  • 110 g potatismjöl
  • 70 g bovetemjöl
  • 1 1⁄2 msk fiberhusk
  • 1 tsk flingsalt
  • Olivolja och sesamfrön

instruktioner

Blanda torkad jäst och socker med vatten i en bunke. Täck den med en handduk och ställ åt sidan 5 minuter.

Tillsätt olivolja, äppelcidervinäger, de olika mjölsorterna, fiberhusk och salt. Blanda allt till en jämn deg. Täck med handduk och ställ åt sidan på ett varmt ställe i köket i 25 minuter. Sätt ugnen på 200°C

Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Dela degen i 8 bitar. Smörj in händerna med olivolja och forma dem runda. Platta ut dem och pensla med olivolja och strö över flingsalt och sesamfrön. Täck över med plastfilm och låt dem jäsa i 15 minuter.
Baka av i ugnen 20-25 minuter tills de fått en fin gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler.

 Bättre fast food får man leta efter. Rena råvaror och lagat från grunden. Klart på ett ögonblick.

Annat alternativ till burgarbröd hittar du här

Sätt ihop din burgare:

Tillbehör

  • salladsblad
  • gurka
  • avokado
  • dressing
  • groddar
  • potatis klyftor + majo

Jag kokade ekologisk delikatess potatis i ca 5 minuter sedan häller jag  av vattnet och ringlar örtolja, salt och peppar på potatisen - in i ugnen i ca 20 minuter på 200°C

Örtolja

  • 1 dl olivolja, värm till 70 °C
  • en knippe bladpersilja
  • 1 dl valfria färska örter som du gillar
  • salt 
  • skal och saft från en citron 

Värm försiktigt oljan till 70°C och häll över i en hög mixerkanna. Tillsätt örter och stavmixa till örterna är finmixade. Smaksätt med lite salt, skal och saft från citron. 

Förvara oljan i en burk med lock i kylen. Jag använder örtolja som topping på soppa, droppar över ugnsrostade grönsaker, råa grönsaker, i såser och majonäs.

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-20.jpg

Jag tycker att majonäs på aquafaba är den godaste majonäsen.

Majonäs

ingredienser

  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl aquafaba ( Vätskan från kikärtorna till burgarna )
  • 1 tsk dijon
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 - 2 msk örtolja

instruktioner

Lägg aquafaba, vinäger och dijon i en hög mixkanna, ställ ner stavmixern i botten  och starta. Mixa om och häll sakta ner oljan i en stråle. Vicka maskinen fram från sida till sida i bunke. När den tjocknar så arbeta runt stavmixern och stäng sedan av. Rör i örtoljan och smaka av med salt. 

Grillsäsongen bjuder på  burgare med morot och ros harissa-22.jpg

Insatgram / INSTA STORIES så körde jag en glass kalvadkad i går. Jag har en hel radda av läckra glassar som du hittar i en egen kategori här på bloggen.

Önskar dig en fin Torsdag / Tina