Grekiska vegobollar med mustig tomatragu

Hej, hoppas din vecka så här långt har varit bra? Vad sägs om Grekiska bollar med mustig tomatragu som ett gott middagstips. Hos oss så gillar vi mat med både smak och styrka. Vi snålar inte direkt med chilin. Många av våra favoriträtter innehåller Harissa som är en het chilipasta från Nordafrika. Jag har blivit bortskämd med att alltid ha hemmagjord Harissa hemma. Den skiljer sig lite mot den som finns att köpa i våra vanligaste livsmedelsbutiker. Den som är hemmagjord är lite rökigare i smaken och lite mer grov i konsistensen medans den man köper är helt slät. Idagens recept så ingår bl.a Harissa.

Grekiska bollar med mustig tomatragu

Vilken fullträff dessa blev. Jag har ägnat en hel del tid åt att testa nya biffar, burgare och bollar den senaste tiden. De här kvalar in bland de bästa jag gjort. Det är några saker man ska tänka på när man ska göra vegobiffar eller bollar. 

Personligen gillar jag hantverket att laga från grunden med rena råvaror. Att använda olika råvaror för att skapa rätt textur och konsistens. Smaken är verkligen A och O. Våga krydda ( och krydda mer ) och smaka hela tiden av. Även sältan har betydelse för helheten.

plastbanta.jpg

 

Dessa kan göras på två sätt

Som jag skrev tidigare så har jag ändrat lite på våra matvanor här hemma. Det var önskvärt med liberalare vego från övriga familjemedlemmar. Därför har jag gjort så att jag försöker göra mat/ recept som fungerar på båda vegnskt och lakto ovo.

I dessa bollar gömmer sig fetaost men de är lika goda när man utesluter fetan. Win win för man kan dela upp satsen och ha fyllning i hälften och hälften utan. Det blev så eftertraktade att jag har lagat dessa 4 gånger på en vecka :)) Men vi har varierat med olika tillbehör och vissa dagar har vi haft två olika biffar till middag, resultat av mitt testlagande. Så räkna med ett annat gott biff recept som kommer upp innan veckan är slut.


namnlöst.jpg

Grekiska bollar med mustig tomatragu

Grekiska bollar med mustig tomatragu

För 4 portioner / 175°C ugn

ingredienser

Grekiska bollar

  • 3 dl  Belugalinser ( kokt )
  • 3 dl durra ( blötlägg 2 - 3 timmar och koka i 20 minuter ) 
  • 150 gram zucchini
  • 1  st stjälkselleri stjälk
  • 8-10 ( 1 dl ) soltorkad tomat,  lägg dessa i blöt någon timme
  • 1 vitlök
  • 1/2 msk harissa
  • tomatpuré
  • 1 msk tamari / eller 0,5 msk sojasås
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk malen spiskummin
  • Salt och peppar
  • 1 dl Pecannötter
  • 2 tsk fiberHusk
  • 1/2 dl rårismjöl
  • 2 msk hackad persilja
  • fetaost

 

Tomat sås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksoli
  • 1 burk krossade tomater + ca 1 dl vatten
  • 1 tsk harissa
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk sötning ( går att utesluta ) 
  • 5 - 6 bitar soltorkad tomat, blötlägg i någon timme
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 dl vitt eko matlagningvin ( eller valfritt vin)
  • 0,5 msk Pressad citron
  • Svart peppar, gärna från en kvarn
  • smaka av med Salt
  • 1 msk Lantbuljong
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk färsk hackad mynta

 

instruktioner

Bollar: börja med att koka linser och durra enligt förpackningen. Skölj och skär zucchini och stjälkselleri i små kuber, hacka lök och vitlök. Värm upp pannan på spisen och tillsätt olja. Stek lök, vitlök, stjälkselleri och zucchini på medium värme. Tillsätt hackad soltorkad tomat och fortsätt med tamari, äppelcidervinäger, tomatpuré och harissa. Rör runt i pannan och pudra på lantbuljong ( går att ersätta med 1 tärning eller 1 msk grönsaksfond), spiskummin och oregano. Rör runt och låt de steka klart i någon minut.

 

Koka linser: Jag brukar koka en lite större mängd så att det räcker under veckan.  Skölj linserna i en trådsil och lägg i en kastrull och fyll på generöst med vatten. Linserna behöver gott om plats i kastrullen. När vattnet kokar dra ner värmen och skumma av. Låt linserna koka ca 18 minuter*. När ca 10 minuter återstår tillsätt salt och låt koka klart. Ta kastrullen från spisen och häll av vattnet precis så de täcker linserna och låt dem sakta svala i sitt spad. 

*Linser och bönor kan ha olika koktider beroende på hur långt tid de lagrats. Testa linserna efter 18 minuter. De ska ha en kärna kvar, de får inte koka sönder. Jag mäter aldrig vattenmängden när jag kokar baljväxter. Istället ser jag till att de får koka i rikligt med vatten, saltar när 10 minuter återstår och låter dem svalan i sitt eget kokspad.

Göra bollar: Blanda linser, durra, lök och grönsaksblandningen. Häll över allt i en matberedare. 

Pudra på fiberhusk och rårismjöl. Ta en degskarapa och vänd om allt.

NU NÅGRA SAKER: 

Invistera i fiberhusk om du vill ha riktigt bra biffar. Genomgående i mina recept med biffar så hittar man fibrhusk. Den både binder och bevara fukt. Allt det vi vill ha i en god vegobiff eller burgare. 

Personligen så tycker jag att både maizena och potatismjöl ger en lätt bismak. Biffar gjorda på dessa stärkelser blir sällan varken goda eller bra när man vill värma upp dem igen. De flyter ut och tappar form. 

MASKIN + TEKNIK :
När vi gör vegobiffar vill vi att de håller ihop men också har en viss konsistens, textur och form. När man mixar färsen så är det mest optimala att använda en matberedare. En stavmixer gör fina smoothies, men vi vill ha en färs som har struktur och en stavmixer purerar hela färsen. 

När färsen ligger omrörd med alla ingredienser i matberedaren, starta pulsknappen och pulsa igång maskinen. Gör det ca tre gånger, stäng av maskinen och ta bort locket. Vänd om färsen en gång med degskrapan och sätt på locket. Starta maskinen och pulsa några varv till. DONE. Mer än så vill vi inte att färsen mixas. Häll över färsen i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Låt färsen vila 10 minuter. Nu vänder du om färsen med båda händerna några gånger. Du borde nu känna att färsen har fått en fin struktur.

Alltid stekprov 

Gör alltid ett stekprov innan du formar alla biffar, bollar eller burgare. Då har du möjlighet att smaka av och eventuellt tillsätta mer smak.

FORMA BOLLAR:

Mosa fetaosten med en gaffel.

Forma lite slarvigt lika stora bollar av färsen. Gör en liten grop i bollen och lägg en tsk fetaost i mitten, förslut. 

Nu måste man sakta med säker hand trycka ut luften ur bollen. Den ska bli tät och rund. Att arbeta metodiskt och noga lönar sig för slutresultatet. Tryck med lätt hand och rulla bollen. 

Slarvar man med detta så tappar bollen form och fetaosten kan dela på bollen och rinna ut. 

När alla bollarna är klara, lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och häll på lite olja i ett tunt lager. Rulla bollarna i oljan så de täcks runt om. 

Grädda bollarna i ugnen på 175°C i ca 25 minuter. Vänd på dem ca två gånger medans de gräddas. 

175°C är optimal gräddningstid för vego bollar/ biffar. Med högre värme så dunstar för mycket fukt från biffarna / bollarna så de bli torra och tråkiga. Låt dem hellre stå inne lite längre i ugnen.

Vill man att bollarna ska vara helt vegan uteslut bara fetaosten men rulla bollarna med samma teknik. 

 

TOMAT SÅS: skala och dela löken på mitten, skala vitlöken och hacka med kniv. Hetta upp olja i en panna och lägg ner lök och vitlök. Fortsätt med tomatpuré och harissa. Rör runt och häll på tomatkross, vatten, matlagningsvin, lantbuljong, eventuell sötning, spiskummin och oregano. Rör om och låt detta få ett uppkok och sjuda på låg värme. Har du tid så låt detta få småputtra en lite längre stund men tillsätt lite mer vatten emellanåt om det tjockna för mycket.

Smakerna kommer fram mer om en tomatsås få stå och småkoka.

Vid slutet av kokningen så tillsätt persilja, mynta, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Servera bollarna med sallad och ugnsrostad klyftpotatis, quinoa eller ris. 


grekiska bollar - grontvarjedag

Hej så länge/ Tina