Glutenfria frukostfrallor - julklappstips

Glutenfria frukostfrallor som går snabbt att göra och passar perfekt så här i jul. Ett boktips och ett julklappstips. Jag älskar böcker och uppskattar verkligen den som ger mig böcker i present eller gåva. Därför tänkte jag att ett julklappstips på en bok är på sin plats. Dagens bok kommer från en av mina "food" favoriter  Nilla Gunnarsson som arbetar som kost, näringsrådgivare och matkonsult. Hon är kanske mest känd för den uppmärksammade bloggen Nilla’s Kitchen. Här har hon gjort en utmärkta bok,  SJU STEG TILL ETT FRISKARE JAG  som är mitt bästa julklappstips till er.  

Glutenfria frukostfrallor + så mycket annat gott

Jag är framförallt en stor fan av hennes bröd och bakverk som alltid är helt naturligt glutenfria. Den genomgående tråden är alltid hälsosamt och nyttigt.

Denna bok är inget undantag, den innehåller recept på mat och det man bakar. Det är ingen renodlad vegetarisk bok. Den är heltäckande och passar alla, från vegan till blandkostare.

Bokens syftes är att med sju enkla steg få ett mer hälsosamt liv. Att införa mer grönt och näringstät föda skulle vi alla må så mycket bättre av.

Maten du äter kan förändra ditt liv och välbefinnande. En kost utan gluten, mjölk och socker är en väg. Det kan låta svårt, men här får du verktygen till hur du kan tänka kring, välja och laga hälsosam mat som passar just dig.

Detta är egentligen två böcker i en – den första delen är en inspirerande handbok som berättar varför du bör förändra din kost. Här får du veta hur du, steg för steg, går till väga. Den andra delen är en kokbok som innehåller över hundra lockande recept på enkelt tillagade rätter – helt utan gluten, mjölk och vitt socker.

Quick fix fungerar inte nu och inte sen heller

Jag är inte någon som rekommenderar några Quick fix eller dieter. Men vi kan alla göra lite mer för en bättre hälsan. Den här boken tycker jag är en utmärkt julklapp. Den är utan pekpinnar och fylld med fantastiska recept, som i 1:a hand är goda och inbjudande. Att det gynnar hälsan är liksom mer en extra bonus.

Vill du läsa mer om Nillas Kitchen så hittar du det här.

Glutenfria frukostfrallor ( glutenfria +Vegan )

ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk rissirap ( honung för den som inte är vegan)
  • 2 msk kokosolja
  • 1 dl Hirs eller glutenfria rena havregryn
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 dl ljus eller mörk teffmjöl* ( kan ersättas med durra)
  • 1 msk nyponskalmjöl ( går att utesluta)
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

instruktioner

Sätt ugnen på 225°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Vispa ihop alla blöta ingredienser i en bunke och blanda alla torra ingredienser för sig. Tillsätt de torra ingredienserna till bunken med vätskan och rör snabbt ihop till en jämn men kladdig smet. Låt degen vila i 5 - 10 minuter. Forma ca  5 - 6 frallor med fuktiga händer. Pudra med lite mjöl och havre/ hirs flingor. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Glutenfria bröd ska med fördel svalna helt innan man skär i dem eller äter dem.

För den som tycker att teff har en för kraftig smak så rekommenderar jag durra mjölet istället.

Nu är det som sagt inte många dagar kvar till jul och sedan nyår. Jag har några inlägg kvar, något julklappstips och några recept att bjuda på innan detta år är slut. Jag kommer även att göra ett litet bokslut här på bloggen lagom till nyår.

Ha en fin fortsatt dag // Tina