en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

En alldeles underbart vanlig jul

En alldeles underbart vanlig jul

Hej på er! En underbart vanlig jul det är väl vad vi alla önskar oss! Idag blir det bl.a lite gott 2:a advent tilltugg men också lite ord om vänskap och årets trevligaste event.

Årets 1:a julbord med Lidl och Diana

Diana är i dag en av mina närmaste vänner, våra vägar möttes för 1:a gången på Instagram 2013. Hon bosatt i Skåne och jag i Stockholm. Helt fantastiskt att faktiskt kunna hitta en helt ny bekantskap på sociala medier som sedan utvecklas till nära och innerlig vänskap. Diana är en flitigt anlitad influenser som också bloggar om mat på Femina magasin. Vidare är hon matfotograf, matstylist och matkreatör. När vi träffades så var hon gymnasielärare som precis som mig upptäkt det roliga med att lägga upp matbilder på Instagram. Idag har hon +107 tusen följare på Insta, helt fantastiskt. Hur livet kan ta ny vändning. 

Härom veckan var det alltså dags för årets första julbord och det stod Lidl för. Ett event där det anlitade tre olika influenser för att göra kvällen personligt och trevligt. Sedan fick de i sin tur bjuda in sina vänner och bjuda på egen komponerad julmeny. Först av allt Lidl arbetar med ett stort hållbarhetsarbete och jobbar ständigt med förbättringar i alla led. 

Lokalen var en fantastisk dröm och så vackert utsmyckat. Julstämningen var total. Mer om denna fantastiska kväll går att läsa om hos Diana.

Vi kommer nu fram till dagen recept som är en inspiration av en av Dianas rätter som hon serverade den här fina kvällen.

Vi var alla eniga om att Studio Watz var en grym lokal.

Vi var alla eniga om att Studio Watz var en grym lokal.

Som ni ser så har vi härliga skratt vid bordet.

Som ni ser så har vi härliga skratt vid bordet.

Kött"fria"bullar med smak av kanel

Eftersom jag äter vego så föll en av hennes 5 rätter bort, köttbullar med smak av kanel. Vi hade dessutom en jätte trevlig servitör som lirkade till mig några av Floras veganska rätter. Perfekt så jag saknade verkligen inget. Men nu till saken, jag blev så sugen på att göra min egen variant av Dianas köttbullar. Sagt och gjort här kommer min version av kött"fria"bullar.

Det är dessutom ett lätt recept som går fort att göra. Det kan absolut vara ett alternativ för er som tänker bjuda på lite plock den 2:a advent.

Huvudingrediensen är Pulled Oats och det var en riktig fullträff att göra bollar på.

Pulled Oats är gjort på bl.a havre och protein halten är t.o.m högre än kyckling WIN WIN och för de som säger att vego inte mättar och inte ger tillräckligt med protein är nu motsatsen bevisad. Dessa mättar på riktigt.

Pulled oats är inte glutenfritt eftersom det är skillnad på rent havre och vanligt, det du köper i den vanliga hyllan för gryn och mjöl. Jag hittade ett fantastiskt glutenfritt*  ströbröd som är gjort på brunt råris som jag köpte på Goodstore ( vegansk livsmedelsbutik på Söder i Stockholm, tyvärr stängt sin webbshop) Jag är helt såld på det här ströbrödet och känner att jag kommer få massor med användning för det.

Eftersom detta ströbröd är helt nytt för mig så vet jag inte var man kan köpa det annat än på Goodstore. Blir något att forska i. Byt till vallfritt ströbröd men det måste fungera som vanligt ströbröd.

Recept:

KÖTT"FRIA"BULLAR MED SMAK AV KANEL ( V )

Ca 18 - 20 bollar

Sätt ugnen på 175 °C

En förpackning a´ 240 gram pulled osts 

  • 1 dl ströbröd* (  glutenfritt eller vanligt)
  • 0,5 dl Imat fariche OATLY
  • 0,75 dl växtmjölk ( mandelmjölk)
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk tamari
  • 1 tsk malen kanel
  • Chia - ägg ( tex. Risenta )
  • 1 tsk fiberhusk ( tex. Lindroos )

Blanda Imat fraîche och växtmjölk med ströbröd. Blanda ner grönsaksfond och kanel. Ställ åt sidan så länge. Blanda ett Chia - ägg.  (1 msk chia mjöl och 3 msk vatten)

Mixa Pulled oats i en matberedare några varv. Den ska bara finfördelas och inte bli slät. Hacka lök och vitlök, stek mjuk i några minuter på medium värme i en msk olja. Tillsätt tamari mot slutet och ta av stekpannan från värmen. 

Häll ner Pulled oats och lök/ vitlök i bunken med ströbröd blandningen.

Tillsätt chia ägg och fiberhusk. Nu arbetar man färsen för hand. Ställ att svälla ca 10 - 15 minuter. Färsen blir fast och fuktig som är lätt att forma till bollar.

Forma bollar och stek på medium värme i smak neutral kokosolja från glasburk ( inte den med silver papper ) Stek ca hälften och sedan den andra halvan av satsen. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och lägg bollarna på plåten. Efterstek i ugnen i ca 10 - 12 minuter. Låt bollarna svalan lite innan servering. 

Dessa går utmärkt att göra i förväg och värma i en stekpanna på svag värme i lite extra olja eller i ugnen på 150°C.

Eftersom jag serverar dessa som plockmat så fungerar det perfekt att servera dem kalla eller ljumna.

 

RÖDKÅL MED INGEFÄRA OCH NEJLIKA ( V+Gf )

 

  • 1/4 del rödkål
  • 2 stjälkar grönkål
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,5 tsk chiliflingor
  • Ca 1 cm färsk ingefära, riv fint
  • 2 - 3 msk russin
  • 2 msk rostad mandelflag
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1,5 msk kallpressade rapsolja
  • salt & peppar
  • nypa malen nejlika

Skölj rödkålen och riv den på en mandolin eller liknande tunt. skölj och riv av grönkålen från stammen, riv grönkålen i bitar ( stammen ska ej vara med ). Blanda dressingen och häll över rödkåls strimlorna. Massera kålen mjuk med dressingen och tillsätt mandel och russin. Låt den färdiga kålen mogna något i smaken. 

Det gör inget att de är snygga att titta på.

Det gör inget att de är snygga att titta på.

Servera gärna i små portionsskålar.

Servera gärna i små portionsskålar.

Servera bollarna i små skålar med kål i botten och bollarna på toppen.

Kommer upp med ost del 2 i helgen och eventuellt något annat gott.

Hoppas ni får en fantastisk helg och advent // Tina

MER ATT LÄSA:

Lika gärna nedan på hjärtat om du gillar inlägget <3

Ostbricka vegansk - Del 2

Ostbricka vegansk - Del 2

Vegansk ostbricka till jul - Del 1

Vegansk ostbricka till jul - Del 1