en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Chokladmousse Peanut Cake - Vegan

Chokladmousse Peanut Cake - Vegan

Ja denna är helt enkelt en "måste" tårta att göra. Fyllningen skiljer sig lite från vad jag brukar göra, men är försvinnande god och len. Den innehåller jordnötssmör och silken tofu. Den som inte vet skulle aldrig gissa att detta är en vegan tårta. Att den går fort att göra och att den bara behöver stå kallt i kylen gör inte saken sämre.

 En tårta med smak av jordnöt

Vi går över till receptet på en gång. Några saker först; ibland är det fräscht att byta ut nötter ( som jag vanligtvis använder i mina fyllningar) till något som är lättare och silken tofu är fantastiskt att ha i en mousse. Nötter är en råvara som kostar en del och en hel tårta baserad på nötter blir ju en slant.

CHOKLADMOUSSE PEANUT CAKE ( V +Gf )

12 bitar / 16 cm form

Botten:

  • 1,5 dl mandlar
  • 1/2 dl riven kokos
  • 10 - 12  dadlar  ( Ica eko )
  • 1,5 msk raw kakao
  • 1 msk virgin kokosolja
  • Nypa flingsalt

Mixa alla ingredienser till det går ihop. Smörj en form (15 - 16 cm ) med kokosolja. Klipp ett bakplåtspapper så att det passar i botten på formen. Tryck ut smeten i botten och platta till så det blir jämnt.

Fyllning:

  • 300 gram silken tofu ( 1 fpk Clearspring ) låt det rinna av ordentligt i en sil som är täckt med hushållspapper
  • 100 gram len jordnötssmör
  • 1,5 msk lönnsirap
  • 3/4 tsk vaniljpulver
  • 100 gram mörk choklad Mjölkfri vegan  (smält i ett vattenbad )
  • En nypa flingsalt

Lägg alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare och mixa len. skrapa ner från kanterna några gånger så allt blir blandat och mixat. Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna någon minut. Häll ner chokladen i matberedaren och mixa allt i ca 30 sekunder så allt blandas ordentligt.

Häll fyllningen över botten, täck formen med plast och ställ i kylen. Den ska stå i kylen minst 6 timmar och gärna över natten.

TOPPING

  • En näve naturella jordnötter
  • 1- 2  msk lönnsirap
  • flingsalt
  • Kakaonibs

Rosta nötterna i en het stekpanna och rör hela tiden på pannan så det är rörelse bland nötterna. När det är färdig rostade lägg dem i en kökshandduk och gnid av skalet. Det gör inget om lite skal sitter kvar. Hacka dem grovt och lägg tillbaka i stekpannan, låt plattan vara på medium. Ringla på lönnsirap, rör runt och avsluta med att strö på flingsalt.

Låt toppingen vila på ett bakplåtspapper.

När det är dags att servera så strö på nötter och kakaonibs.

Den här passar att bjuda sina gäster på; vegan eller inte så lär den göra succé

Dagens recept är Glutenfritt, Vegan och utan vitt raffinerat socker.

Syns i morgon // Tina

Vegoburgare som middagstips - Vegan och glutenfri

Glutenfritt chiabröd - gott & enkelt

Glutenfritt chiabröd - gott & enkelt