en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Chokladchiapudding att lyxa på i Januari

Chokladchiapudding att lyxa på i Januari

Hej på er, nu är jag på hemmaplan igen och ser framemot nya blanka blad i livet. Hur kommer jag fylla upp dem och med vad känns otroligt spännande. Min inspiration är faktiskt på topp för komma skall och jag hoppas att jag kommer att dela med mig av den en hel del här på bloggen nu och framöver. 

Jag tycker 2017 var både bra och dåligt på många sätt för mig personligen. Men tror inte att jag känt sådan hopp och tillit till framtiden om jag inte hade kämpat mig i genom 2017. Jag har så många fler verktyg att ta till och känner mig ganska avslappnad vad det gäller kraven på mig själv. Att våga ta plats, nära min självkänsla och se framemot att utvecklas är min paroll detta år. 

Min Chokladchiapudding med blåbärsfluff

Är för dig som vill förgylla denna månad med nyttig kakao full med antioxidanter och nyttigheter. Grädden på moussen härlig blåbärsfluff. Självklart så är januari en av årets kanske tuffaste månad men jag tycker att det är viktigt att vi ändå gör det bästa av den i allafall. Man får helt enkelt skapa lite gulkant på tillvaron med de medel som finns. 

Just nu svämmar det över av tips på billig mat, allt för att härda ut innan löningen,  smalhetsen för Beach 2018 och alla andra tusen tips som matas 24/7 för vårt eget bästa. Jag värjer mig lite mot det och stänger av. Orkar inte höra alla spartips eller alla 100 olika komma form program. På något sätt så är vi ändå vår egen bästa chef. Vi kan styra och bestämma i förväg hur mycket ska se ut eller vara. Kanske håller ni inte med mig och tycker jag har helt fel. Men för mig blev det avgörande när jag började bestämma själv, ta ansvar för mina egna beslut. 

Så här kommer en chiapudding för alla

Det går bra att lägga till och ta bort efter vad man har hemma och tillgängligt.

Några ord om så kallade superfoods. Jag har nog en hel del här hemma som jag duttar i det mesta i tid och otid. För om det är något som jag inte gillar så är det att kasta mat eller slösa på resurser. Jag är noga med att göra av med det som finns i skafferiet eller kylen. Ärligt så händer det att jag köper på mig lite för mycket av vissa saker. Det har ju med mitt intresse att göra och nyfikenheten att testa det nyheter som kommer. Men sedan så ser jag till att det blir använt och inte står och samlar damm.

Superfoods är det här föra att stanna

Eller är det en övergående fluga. Numera så är det flesta tillgängliga även i en ICA butik till ett ganska överkomligt pris.

Personligen så hör matcha, lucuma, maca och spirulina till mina favoriter, exotiska sådana. Men vi får inte glömma våra egna Nordiska superfoods som lingon, blåbär, havtorn, svarta vinbär bara för att nämna några.  

Jag tror inte de enkom skapar 100 % hälsa men som tillskott i en annars hälsosam leverne. ABSOLUT. 

Maca är inkafolkets elixir för att utkämpa och vinna krig. För oss så balanserar de hormonerna och ger glow i hyn. 

Lucuma är en frukt som i pulverform är en utmärkt naturlig sötning. Den påverkar inte blodsockret och är dessutom rik på järn.  

Matcha min verkliga Hero som jag har använt mycket både i dryck och desserter. Bladen handplockas efter att de har fått växa övertäckta i skydd från den starka solen när de är som mest fyllda av klorofyll och är rika på antioxidanter.

Spirulina är rik på järn, kalcium, vitaminer och proteiner. Även den gör mirakel med hyn. 

Men märk väl att det kan inte på något vis ensamma göra allt för hälsan. Jag tycker att man ser på dem som roliga tillskott i vardagen. 

Chokladchiapudding med blåbärsmousse.jpg

Choklad Ciapudding

 

 

Toppad med blåbärsfluff

 

Recept:

(V+ Raw + Gf )

INGREDIENSER:

 

3 - 4 portioner

 • 5 dl osötad mandelmjölk
 • 6 msk chiafrön
 • 2 mjuka dadlar
 • 0, 5 msk lucuma
 • 0,5 msk maca
 • 1 krm vaniljpulver
 • 2,5 msk rå kakaopulver 
 • 1 liten banan
 • nypa havssalt 

 

Blåbärsfluff :

2 portioner

 • 1 dl naturella cashewnötter, blötlägg över natten
 •  1,5 dl mandelmjölk
 • 2 - 3 mjuka ( torkade ) aprikoser 
 • 1 msk blåbärspulver 
 • 1 tsk blåspirulina
 • 1 tsk citronsaft
 • nypa havssalt

INSTRUKTIONER:

Chiapudding:

Börja med att mixa ihop mandelmjölk och banan. tillsätt resten av ingredienser men vänta i detta steg med chiafrön. När mixern har arbetat klart häll över allt i en ren bunke och vispa i chiafrön. Nu måste man vispa om allt med jämna mellanrum de närmsta 10 - 15 minuterna så att chiafrön blandas om ordentligt med vätskan och inte faller till botten. När det är gjort, täck över bunken och ställ in i kylen över natten.

Blåbärsfluff:

Skölj cashewnötter ordentligt på morgonen och lägg i en mixer. Tillsätt vätskan och övriga ingredienser. Mixa allt slätt och fluffigt. Eventuellt så måste man stanna maskinen och skarpa ned från kanterna några gånger. Ställ gärna fluffet i kylen några timmar.

SERVERA

Fyll upp två glasskålar / Mason jars med chiapudding och ställ tillbaka resterande i kylen. Håller i några dagar så frukosten är fixad i två dagar till. Spritsa eller skeda på fluffet och topp med kakaonibbs och färska blåbär.

OBS nu är det ingen panik om man inte har blå spirulina, maca eller lucuma hemma. Denna pudding är god iallafall utan dessa ingredienser. 

Variation på fluffet, minska på vätskan och byt ut blåbärspulver och Spirulina mot en liten banan. Ersätt aprikoser med dadlar och tillsätt 1 krm vaniljpulver. Mixa till ett fräscht bananfluff. 

Maca och lucuma går att utesluta. Ersätt med en extra 0,5 msk rå kakaopulver, 1 krm vaniljpulver och 1,5 msk valfri sötning, honung eller rissirap. Honung är inte vegansk. 

Mitt blå spirulina pulver köpte jag i somras tillsammans med några andra roliga och färgstarka pulver. Det är hög tid att låta dem kliva fram och piffa till endel desserter och puddingar. 

Kakaonibbs, som är krossade kakaobönor är  gott och tillför extra crunch

Kakaonibbs, som är krossade kakaobönor är  gott och tillför extra crunch

Chiapudding är en mättande och bra frukost med rätt tillbehör.

Chiapudding är en mättande och bra frukost med rätt tillbehör.

MER FRUKOST 

I veckan kommer det upp en trevlig intervju med en riktig färgstark profil. 

Ha en bra dag // Tina

Lakritsremmar med frukt & aktiverad kol

Lakritsremmar med frukt & aktiverad kol

Gott nytt 2018

Gott nytt 2018