en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Chili som värmer -  Köttfri måndag

Chili som värmer - Köttfri måndag

Chili äter jag gärna och ofta, de smakar nästan ännu godare dagen efter. Men idag är det måndag och en ny köttfri Måndag. Ingen dum måndag med andra ord. Fler och fler runt om i vårt land anammar köttfri Måndag.

Min önskan är att det blir obligatoriskt i skolor och på de arbetsplatser som har lunchrestauranger.

Jag menar, vi talar om en dag i veckan och ingen dör väl av att skippa köttet en dag!

Jag märker på min egen son, hur rotat det är med kött och att det är lika med en fullvärdig måltid.

Jag tjatar och erbjuder alternativ och han argumenterar om att han faktiskt växer och behöver kött. Men det tar tid att ändra ett invant beteende.

Het chili går hem hos gröna skeptiker

Hos mig idag så lagar jag en het chili gryta som kan passa de flesta, även en skeptiker!

HET CHILI ( V+ GF )

  • 4 klyftor vitlök
  • 2 lökar
  • 1 röd färsk chili
  • 2 msk malen koriander
  • 2 msk  malen spiskummin
  • 2 kryddmått kanel
  • 1 msk paprikapulver
  • 1- 2 kryddmått cayennepeppar
  • 1 kryddmått malen muskot
  • 2 msk tomatpure
  • 2,5 dl blötlagda gröna linser ( 3 timmar, går utan blötläggning också)
  • 2 dl röda linser
  • 2 tetror krossade tomater ( Ica Eko)
  • 1/2 msk torkad oregano
  • 1/2 msk kakaopulver
  • 1 liter vatten
  • 1 msk lantbuljong
  • ca 300 gram kokta bönor, kidney , stora & små vita bönor (  eller tetra, 2 st avrunna & sköljda)

Skala och skiva chili, lök och vitlök. Låt detta fräsa med kokosolja/ olivolja i en vid gryta och tillsätt kryddor som får fräsa med.

Tillsätt sedan sköljda röda och gröna linser, tomatpuré och rör runt det hela.

Tillsätt två tetror tomatkross & lantbuljong pulver, kakao pulver & torkad oregano, blanda väl.

Häll i vatten i några omgångar och låt sedan allt koka upp.

Dra ner värmen och sätt på locket.

Detta ska nu sjuda i 1 timme på spisen.

Tillsätt mot slutet kokta Kidneybönor & stora/ små vita bönor.

Lime klyfta & färsk koriander lyfter smakerna i  chilin.

26012015-IMG_0210.jpg

Servera med gott bröd och toppa med en klick växtyoghurt för att mildra hettan något.

 

Hoppas ni har en bra måndag/ Tina

Frukost favorit -  helt klart en Chiapudding

Frukost favorit - helt klart en Chiapudding

Föreläsning & fantastiskt glutenfritt bröd