Bovetecrunch med smak av pepparkaka

BOVETECRUNCH-MED-SMAK-AV-PEPPARKAKA-0386-e1492963432806.jpg

Bovetecrunch med smak av pepparkaka låter inte det super gott. Det har gjort & den har legat  i torkugnen hela natten. Min dotter tyckte frukosten var extra god, just på grund av doften & smaken av pepparkaka.

Bovetecrunch eller granola om man så vill

Olika typer av granola är min last i perioder. Jag älskar att det är crunchigt & när det har torkats långsamt så koncentreras alla smaker. Blir lite som en smak explosion i munnen. En Crunch kan man toppa en dessert, ha till yoghurt eller smoothie bowl. Gott hur som helst!

Avslutning på raw food kurs

I Måndags var jag på raw food kurs, nu är det nedräkning, för på Lördag & Söndag så är det avslutning. Under veckan så måste menyn vara spikad. Vi har fått i uppgift att planera, laga & presentera en meny på 3 - 5 rätter som vi ska bjuda våra kurskamrater på. Vi kommer med andra ord avsluta med en fantastisk buffé med många olika rätter. Jag kommer göra min meny tillsammans med Emma, en härlig kurs kamrat. Känns lite tråkigt att kursen redan är slut, finns inget bättre än att vara med i ett gäng som alla har samma intresse.

Fuskar ibland & köper färdig bovetecrunch

Gör ju oftast min egen bovetecrunch, men ibland så fuskar jag när det är tidbrist & köper Renée Voltaires bovetecrunch.

Min dotter, min största suport tycker ju självklart alltid att mammas är den bästa & godaste.

BOVETECRUNCH ( Raw +GF )

 • 2,5 dl helt skalat bovete
 • 100 gram mandlar
 • 1 dl  linfrö/ 2 dl vatten

Börja med att blötlägg bovete & mandlar i två separata skålar. Linfrön täcks med 2 dl vatten. Ställ detta i blöt precis innan du går & sover. På morgonen sköljer man mandlar & bovete ordentligt. Lägg mandlar & bovete i en matberedare och kör på pulsknappen några varv. Rör sen ner linfrö + vatten som nu är en gel, ska ej sköljas!

GÖR PEPPARKAKASKRYDDA

 • 1 msk malen ingefära
 • 1 msk malen kanel
 • 1/2 msk malen kardemumma
 • 1 tsk hel kryddnejlika
 • 1/2 tsk malen pomeranskrydda
 • 5 st hela kryddpeppar
 • 2 msk kokospalmsocker

Lägg alla ingredienser i en kryddkvarn och finmal. Det går även bra att mortla eller köpa färdig pepparkakskrydda.

ÖVRIG KRYDDANING

 • 1/2 dl dadelsirap ( kan bytas mot lönnsirap eller honung )
 • nypa salt

Blanda nu bovete, mandel & linfrö med kryddor & sötning. Bred ut på två torkbrickor för torkugn eller täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ i ugnen på 50°C  och luckan på glänt. Detta för den som önskar en nära nog raw crunch. Men om man bara är ute efter smak, doft & crunch så går det utmärkt att låta den gå på 175 - 200°C tills den är torr & crunchig.

Vidare så är man fri att tillsätta annan topping när den är klar! jag har lagt till gojibär både för att ge extra färg & att det passar med dessa smaker! Russin, fikon eller dadlar brukar jag tillsätta vid tillfälle när jag äter & kan då variera mig efter vad jag känner för! Ett trevligt tips när man går bort & vill ge den man besöker en liten gåva, är att fylla upp crunch i små påsar & ge bort det tillsammans med receptet! På så sätt ger man bort ett smarrigt smakprov som den sen kan göra själv!

Nu önskar jag er en trevlig kväll // Tina