en_gronare_vardag_veganblogg_matblogg_tinamejri_foretagsfoto_lindarehlin-35.jpg

Hej där....

Välkommen in hos mig. Här blir det gröna recept och alternativa desserter. Lite mindre socker och för det mesta glutenfritt. Men ingen regel utan undantag. Här får smaken styra i första hand.  

Spännande intervjuer och en och annan artikel.

Blåbärscheesecake - Raw food

Blåbärscheesecake - Raw food

Nu kommer det ett riktig favorit recept från mig; En raw Blåbärscheesecake vegansk och glutenfri.  

Blåbärscheesecake supergod på superbär.

Blåbär är packad med antioxidanter som gör så att cellerna inte oxiderar. Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och är en förutsättning för långt och hälsosamt liv. Blåbär är vårteget  superbär som som ger kroppen kostfibrer och nyttiga mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium.

Raw food mitt personliga val

Personligen så väljer jag en raw food desserter framför en med traditionell idag. Jag känner mig mer känslig för sötma idag och upplever att sötma inte alltid är så angenämt. Raw food desserter är inte helt sötningsfria men har absolut mindre sötma än traditionella bakverk. Men med rätt ingredienser som dessutom kan bidra med nyttigheter så stillar det behovet av det lilla extra, som vi alla kan känna behov av emellanåt.

Det finns ju självklart sämre val av ingredienser när det kommer till raw food också. All sötning som förekommer och benäms raw är inte alltid vad den utgör sig för att vara. Jag använder flera olika sötningar och altenerar hela tiden. Sedan så begränsar jag mina tillfällen när jag äter mat som innehåller sötning. Man kan också sia om vad som får kallas raw food och vad som inte är raw. För att kallas raw så får inte tillagning överstiga 42°C. Vanligast är att använda en torkugn när man tillagar raw food. Det är självklart fantastisk hälsosamt för kroppen; optimalt för att bevara alla goda hälsofördelar i en råvara. När en råvara tillagas med högre värme så börjar prosessen när alla näringsämnen börjar urlakas. Att så långt som möjligt bevara råvaran i sitt ursbrungliga skick är också något som man eftersträvar inom raw food.  Men det är ju inte praktiskt genomförbart för alla. Då tycker jag skonsam tillagning i ugn är ett bättre val än exempelvis hårt stek mat. 

Nu över till själva receptet på min Blåbärscheesecake

Mandel och dadlar till botten och cashewnötter, blåbär och kakaosmör till fyllningen. 

BLÅBÄRSCHEESECAKE (RAW+V+ GF )

  Rund form med löstagbar botten 15 cm

Botten:

 • 2 dl  mandlar
 • 5 st dadlar
 • 1 msk kokosolja kallpressad
 • 2 msk mandelmjölk
 • en nypa fling salt

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till det är en massa som håller ihop. Olja in en form/ 15 cm med kokosolja och klipp ut ett bakplåtspapper som täcker botten. Tryck ut massan jämt i formen.

Fyllning:

 • 3 dl blötlagda cashewnötter
 • 30 gram kakaosmör ( smält i vattenbad på låg värme )
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 1/2  pressad citron + skal
 • 0,5 - 0,75 dl agave / rissirap ( välj någon av dem som passar )
 • 2 msk kokosolja kallpressad
 • 3 dl blåbär
 • nypa flingsalt

Lägg alla ingredienser men uteslut kakaosmör och kokoaoljan i en mixer. Mixa till en slät kräm.

Smält kakaosmöret i ett vattenbad på låg värme. Rör ner kokosoljan i kakaosmöret och häll det i mixern. Häll smeten över botten och slå formen i arbetsbänken några gånger. Det tar bort eventuella luftbubblor och fördelar smeten jämt i formen. plasta in och ställ in formen i kylen i ca en timme, för att kyla ner den. Flytta sedan formen till frysen och låt den stå över natten.

När det är dags att servera ställ tårtan i kylen för att tina långsamt några timmar.. Ca 20 minuter innan servering, ta fram tårtan och dekorera med blåbär.  Pudra gärna toppen med lite blåbärspulver innan du lägger på blåbär. Den här är så god och omtyckt!

Receptet är glutenfritt, vegan & raw.

Ha det så fint // Tina

Hummus - Min är den godaste i mitt tycke

Hummus - Min är den godaste i mitt tycke

Nakenhavre dagens middagstips

Nakenhavre dagens middagstips